Η εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023, εoρτάσθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους στην επ’ ονόματι αυτού Ιερά Μονή, την κειμένη στην Χριστιανική συνοικία και συνεχομένη τω Ναώ της Αναστάσεως βορειο-ανατολικώς.

Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία αναμιμνήσκεται ότι ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας των Χριστιανών στην πόλη της Μαγνησίας της Θεσσαλίας και κληθείς να αρνηθεί τον Χριστό, απεναντίας ομολόγησε αυτόν ευθαρσώς και ανδρείως υπέμεινε τα βασανιστήρια, ξέσεις σαρκός και άλλα, άχρις ου απεκεφαλίσθη, αθλήσας καλώς ομού μετ’ άλλων, δημίων πιστευσάντων επί βασιλείας Σεβήρου και ηγεμόνος της Μαγνησίας Λουκιανού, το έτος 198 μ.Χ.

Προς τιμήν του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους τελέσθηκε Εσπερινός αφ’ εσπέρας και θεία Λειτουργία το πρωΐ, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου και συλλειτουργούντων Αγιοταφιτών Ιερομονάχων ως των Αρχιμανδριτών Μελετίου και Κλαυδίου, των Αραβοφώνων Πρεσβυτέρου π. Χαραλάμπους / Φάραχ του και εορτάζοντος και του Ιερομονάχου π. Σίλα, του Αρχιδιακόνου π. Μάρκου και του Ιεροδιακόνου π. Δοσιθέου, ψάλλοντος του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου μετά των μαθητών της Πατριαρχικής Σχολής Σιών, παρουσία μελών του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα και προσευχομένων ευλαβών πιστών εξ Ιεροσολύμων και προσκυνητών εκ διαφόρων χωρών, μοναχών και μοναζουσών.

Διαρκούσης της θείας Λειτουργίας επισκέφθηκε την Ιερά Μονή για προσκύνηση ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών.

Την Πατριαρχική και την Αρχιερατική συνοδεία και τους πιστούς εδεξιώθη ο καλώς επιμελούμενος της Ιεράς Μονής ηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Κάλλιστος εις το ηγουμενείον και το προαύλιον της Μονής.