Η εορτή του Αγίου Ευθυμίου εορτάσθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Η εορτή του Οσίου Πατρός ημών Ευθυμίου του Μεγάλου εορτάσθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων την Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2022.

Κατά την εορτή αυτή η εκκλησία αναμιμνήσκεται ότι ο Άγιος Ευθύμιος ήλθε στην Αγία Γη περί τα 420 μ.Χ., αφ’ ου προηγουμένως είχε ζήσει ως μοναχός και ιερεύς στην Μονή της πατρίδας του Μελιτηνής της Αρμενίας.

Αφ’ ότου ήλθε στην Αγίαν Γη, έζησε σε άκρα λιτότητα, πτωχεία και πάση αρετή και ασκήσει στην έρημο της Ιουδαίας, έχοντας ως συνασκητή τον Άγιο Θεόκτιστο. Ο Άγιος Θεόκτιστος ίδρυσε μοναστηριακό Κοινόβιο εν ω ο Άγιος Ευθύμιος ίδρυσε μοναστικήν Λαύραν, στην οποία δεχόταν προκεχωρημένους στην άσκηση μοναχούς μετά την άσκηση αυτών στο Κοινόβιο. Εις την Λαύρα ταύτην, κειμένη στην έρημο της Ιουδαίας μεταξύ Ιεροσολύμων και Ιεριχούς, εδέχθη τον Άγιον Σάββα, αφ’ ου προηγουμένως παρέπεμψε αυτόν στο Κοινόβιο του Αγίου Θεοκτίστου, επειδή ήτο αρχάριος, ότε ούτος ήλθε στην Αγία Γη το 456 μ.Χ.

Στην Μονή αυτή και στην ευρύτερη περιοχή της ερήμου ο Άγιος Ευθύμιος ανεδείχθη μέγας καθοδηγητής μοναχών και λαικών και υπερασπιστής επίσης του Δόγματος της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνος του 451 μ.Χ. των εν Χριστώ δύο φύσεων, εναντίον των Μονοφυσιτών, εκ των οποίων και ανέσυρε την αυτοκράτειρα Ευδοξία.

Ο Άγιος Ευθύμιος αξιώθηκε και του προορατικού και θαυματουργικoυ χαρίσματος παρά του Θεού και προσείλκυσε στον Χριστιανισμό και φυλή των Περσών, οι οποίοι έφθασαν προ της Λαύρας του και ζήτησε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων την χειροτονία δι’ αυτούς του φυλάρχου των Ασπεβέτου ως Μητροπολίτου Παρεμβολών.

Τις πληροφορίες αυτές μας παραδίδει ο βιογράφος των Παλαιστινίων Αγίων Κύριλλος ο Σκυθοπολίτης.

Η ιστορική αύτη Μονή του Αγίου Ευθυμίου σώζεται σήμερα στα ερείπια ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.

Διά τούτο η μνήμη του Αγίου Ευθυμίου εορτάσθηκε στην εν τη Παλαιά Πόλει Μονή αυτού δι’ Εσπερινού αφ’ εσπέρας και θείας Λειτουργίας την πρωίαν, στην οποία προεξήρξε ο Αρχιεπίσκοπος Γεράσων κ. Θεοφάνης συλλειτουργούντων των Αρχιμανδριτών π. Κλαυδίου και π. Ματθαίου, των Αραβοφώνων Πρεσβυτέρων π. Φάραχ και π. Νεκταρίου, του Αρχιδιακόνου π. Μάρκου και του Ιεροδιακόνου π. Δοσιθέου, ψάλλοντος του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου μετά των μαθητών της Πατριαρχικής Σχολής και συμπροσευχομένων μοναχών, λαικών και Ιεροσολυμιτών πιστών.

Διαρκούσης της θείας Λειτουργίας προσήλθε για προσκύνηση ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών.

Τον Πατριάρχη, την Αρχιερατική Συνοδεία και το εκκλησίασμα εδεξιώθη η καλώς επιμελουμένη των της Μονής Ηγουμένη μοναχή Σάρρα.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων