Η εορτή του Αγίου Αντωνίου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024, εορτάσθηκε υπό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων η μνήμη του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου στο παρεκκλήσιον αυτού, το ευρισκόμενον εις το Νότιον τμήμα του Ιερού Βήματος της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου πλησίον του Πατριαρχείου.

Κατά την ημέραν αυτήν η Εκκλησία αναμιμνήσκεται ότι ο Μέγας Αντώνιος εγεννήθη εις την Αίγυπτον το 251. Αποθανόντων των γονέων αυτού διένειμε τα υπάρχοντα αυτού και ανεχώρησεν εις την έρημον. Εις αυτήν έζησεν επί τεσσαρακονταετίαν εν άκρά ασκήσει, προσευχή, νηστεία και ησυχία ως λέγουν τα τροπάρια της ημέρας της μνήμης αυτού «μιμούμενος τοις τρόποις τον ζηλωτήν Ηλίαν» και «επόμενος ταίς τρίβοις Ιωάννου Βαπτιστού».

Διά της πολιτείας αυτού προσήλθον προς αυτόν χιλιάδες μοναχών, των οποίων ανεδείχθη κανών μοναχικής ζωής, νομοθέτης και πολιτάρχης. Έφθασεν εις άκραν απάθειαν και έβλεπε τας ψυχάς των ανθρώπων, ότε εκ του κόσμου τούτου ανεχώρουν διά τον ουρανόν. Εγνώρισε και κατέστησε γνωστόν εις την Εκκλησίαν τον Μέγαν ασκητήν Παύλον τον Θηβαίον, αλλά και τους χριστιανούς επαρηγόρησε κατελθών εις Αλεξάνδρειαν, ότε εκηρύχθη διωγμός εναντίον αυτών επί Μαξιμίνου το 312. Ωσαύτως εβοήθησε τους Χριστιανούς έναντι των επιθέσεων των Αρειανών το 335. Εκήρυξε την Ορθόδοξον πίστιν, εις την οποίαν πολλούς επανέφερεν εκ των πλανηθέντων και εκοιμήθη την 17ην μηνός Ιανουαρίου του 356 εις ηλικίαν 105 ετών. Τον βίον αυτού συνέγραψε ο συνδεόμενος διά στενής πνευματικής φιλίας μετ’ αυτού Πατριάρχης Αλεξανδρείας Μέγας Αθανάσιος.

Εις το ως άνω παρεκκλήσιον αυτού ετελέσθη Εσπερινός αφ’ εσπέρας και θεία Λειτουργία την πρωΐαν υπό του Αρχιμανδρίτου π. Κλαυδίου, συλλειτουργούντος αυτού του Ιεροδιακόνου π. Αλεξάνδρου, ψάλλοντος του π. Ιωάννου Αουάδ και προσευχομένων μοναχών, μοναζουσών και πιστών εξ Ιεροσολύμων, τη φιλοξενία του ολοκληρούντος την ανακαίνισιν του Ιερού Ναού Αρχιδιακόνου π. Μάρκου.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων