Η εορτή του Αγίου Αντωνίου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 εορτάσθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή του εν Αγίοις Πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου.

Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία αναμιμνήσκεται, ότι ο Μέγας Αντώνιος (251 – 356), ανεδείχθη στην Αίγυπτο μέγας στύλος και αρχηγός της μοναχικής ζωής, ζώντας εν άκρα ησυχία και πάση ασκήσει, «μιμoύμενος τον ζηλωτή Ηλία τοις τρόποις και επόμενος τω Βαπτιστή τοις τρίβοις», βοηθήσας τα μέγιστα τους Χριστιανούς κατά τον διωγμό αυτών από τους των Αρειανούς κατά τους χρόνους της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου και μετ’ αυτήν. Τον βίο τούτου συνέγραψε λεπτομερώς ο Αθανάσιος ο Μέγας, ο οποίος συνδεόταν μετ’ αυτού με στενή πνευματική κοινωνία.

Η μνήμη του Αγίου Αντωνίου εορτάσθηκε από το Πατριαρχείο στο παρεκκλήσιο αυτού, το οποίο βρίσκεται στην νοτιοανατολική πτέρυγα του Ναού της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου, πλησίον του Πατριαρχείου, εν θεία Λειτουργία, της οποίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος συλλειτουργούντων του Αρχιμανδρίτου π. Κλαυδίου, του π. Δαβίδ του Πατριαρχείου Ρουμανίας και του Αρχιδιακόνου π. Μάρκου, ψάλλοντος του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα.

Μετά την θεία Λειτουργία ο καλώς επιμελούμενος των της Μονής και συνεχίζων την ανακαίνιση του Ναού του Αγίου Νικολάου Επιστάτης Αρχιδιάκονος π. Μάρκος προσέφερε κέρασμα στο εκκλησίασμα στο ανακαινισθέν Ηγουμενείο.