Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Πατριαρχική Σχολή Σιών (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Δευτέραν, 12ην Φεβρουαρίου 2024, εορτάστηκε υπό του Πατριαρχείου η εορτή των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Κατά την εορτήν ταύτην η Εκκλησία τιμά αξιοχρέως τους Τρεις Ιεράρχας ως διδασκάλους της πίστεως, προασπιστάς της αποφάσεως της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου του ομοουσίου του Υιού προς τον Πατέρα και της διδασκαλίας της Θεότητος του Αγίου Πνεύματος, και της αειπαρθενίας της Θεοτόκου, συγραφείς πλειάδος Θεολογικών Συγγραμμάτων εξηγούντων την Αγίαν Γραφήν, παιδαγωγούς και διδασκάλους, «τρεις μεγίστους φωστήρας της Tρισηλίου Θεότητος», ως λέγει το απολυτίκιον αυτών, χαράξαντας τα όρια μεταξύ χριστιανικής διδασκαλίας και αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας, κυρίως διά του συγγράμματος του Αγίου Βασιλείου προς τους νέους, «όπως αν εξ ελληνικών οφελοίντο λόγων».

Η κοινή εορτή αύτη καθιερώθη τον 11ον μ.Χ. αιώνα υπό της Εκκλησίας υπό του Μητροπολίτου Ιωάννου του Μαυρόποδος, ίνα επιλύση διαφοράς των πιστών Βασιλειτών, Γρηγοριτών και Ιωαννιτών περί του ποίος από τους τρεις Ιεράρχας είναι μέγιστος.

Προς τιμήν αυτών ετελέσθη εις τον Ιερόν Ναόν Αγίας Τριάδος της Πατριαρχικής Σχολής Σιών θεία Λειτουργία την πρωΐαν υπό του Προέδρου της Σχολικής Εφορείας και Γέροντος Σκευοφύλακος Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιεραπόλεως κ. Ισιδώρου, συλλειτουργούντων αυτώ των Αρχιμανδριτών π. Κλαυδίου, π. Αμφιλοχίου, του π. Νεκταρίου και Ιερέως γονέως δύο μαθητών, του Αρχιδιακόνου π. Μάρκου και του Ιεροδιακόνου π. Δοσιθέου, μετεχόντων των καθηγητών της Σχολής, των γονέων των μαθητών, μοναζουσών και πιστών εξ Ιεροσολύμων, παρουσία της Ελληνίδος Προξένου κ. Άννης Μάντικα.

Άμα τη Απολύσει της θείας Λειτουργίας ο Γέρων Δραγουμάνος και Σχολάρχης Αρχιμανδρίτης π. Ματθαίος εδεξιώθη φιλοφρόνως την Αρχιερατικήν Συνοδείαν και το εκκλησίασμα εις την αίθουσαν εκδηλώσεων της Σχολής.