Η εορτή των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023, μετά την Θεομητορική εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου εορτάσθηκε η Σύναξη των γονέων αυτής, Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, οι οποίοι σε μεγάλη ηλικία και έπειτα από έντονη προσευχή αξιώθηκαν να αποκτήσουν παρά Θεού τέκνο, την Μαρία, την οποία αφιέρωσαν στον Θεόν, την Θεοτόκο, την μητέρα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ως μαρτυρεί και ο υμνωδός:

«Η των δεσμών της πριν ατεκνίας δι’ ευχής λυθείσα, προσκαλείται ημάς συνεορτάσαι τω θαύματι, και δώρα προσάξαι τη γεννηθείση, λιτανεύοντας έμπροσθεν μετά πόθου, ης περ ποτέ αι παρθένοι εν τάχει προέτρεχον, χορεύουσαι και βοώσαι· Ιδού ήλθεν η πάντων ανάκλησις, ιδού Αδάμ ηλευθέρωται, ότι Άννα καρπόν ανεβλάστησε, την μόνην Μητέρα και απείρανδρον».

Κατά την εορτή αυτή τελέσθηκε θεία Λειτουργία στην ιερά αυτών Μονήν, την κειμένη στο προσκύνημα της οικίας αυτών παρά την Προβατική Κολυμβήθρα, συμφώνως προς μαρτυρία του αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και στην πύλη του αγίου Στεφάνου του τείχους της Παλαιάς Πόλεως των Ιεροσολύμων.

Της θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας κ. Θεοδόσιος, συλλειτουργούντων αυτώ του Αρχιμανδρίτου π. Ιερωνύμου, του Αρχιμανδρίτου π. Μακαρίου και του Ιεροδιακόνου π. Δοσιθέου, ψάλλοντος του Λαμπαδαρίου κ. Αγγέλου Γιαννοπούλου και συμπροσευχομένων μοναχών, μοναζουσών εντοπίων και προσκυνητών.

Μετά την θεία Λειτουργία ο ανακαινίσας το Ιερό Προσκύνημα και τον Ναό ηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Μελέτιος παρέθεσε στην Αρχιερατική Συνοδεία και το εκκλησίασμα κέρασμα αναψυχής.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων