Η εορτή της Υπαπαντής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Δευτέρα, 2η/15η Φεβρουαρίου 2021, γιορτάσθηκε υπό του Πατριαρχείου η Δεσποτική εορτή της Υπαπαντής.

Κατά την εορτήν αυτήν η Εκκκλησία αναμιμνήσκεται ότι ο εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου ενανθρωπήσας Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και τεχθείς κατά σάρκα, μετά την συμπλήρωσιν των τεσσαράκοντα ημερών από την Γέννησίν Του, επόμενος τω Νόμω προσηνέχθη εις τον Ναόν Κυρίου, Ναόν του Σολομώντος υπό των γονέων αυτού μετά ζεύγους τρυγόνων και δύο νεοσσών περιστερών διά τον αγιασμόν Αυτού, ότε ο δίκαιος και υπέργηρος προφήτης Συμεών ο θεοδόχος εδέχθη Αυτόν εις τας αγίας αγκάλας αυτού και ανεφώνησε «νυν απολύεις τον δούλόν Σου Δέσποτα κατά το ρήμα Σου εν ειρήνη, ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν Σου, ο ητοίμασας κατά πρόσωπον πάντων των λαών, φως εις αποκάλυψιν εθνών και δόξαν λαού Σου Ισραήλ». Το γεγονός τούτο παραδίδει εν τη Εκκλησία ο Ευαγγελιστής Λουκάς. (Λουκ. 2, 22-38).

Η εορτή αύτη εωρτάσθη A. Εις τον Μοναστηριακόν και Πατριαρχικόν Ναόν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, χοροστατούντος της Α.Θ.Μ. του Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου.

B. εις την πανηγυρίζουσαν γυναικείαν Ιεράν Μονήν Παναγίας Σειδανάγιας, της Παλαιάς Πόλεως Ιεροσολύμων, κειμένην πλησίον του Πατριαρχείου δι’ Εσπερινού αφ’ εσπέρας και θείας Λειτουργίας την πρωΐαν, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαδάβων κ. Αριστοβούλου, συλλειτουργούντων αυτώ των Αρχιμανδριτών Νεκταρίου και Κλαυδίου, του Πρεσβυτέρου π. Φάραχ και των Ιεροδιακόνων π. Ευλογίου και π. Δοσιθέου, ψαλλόντων του Ιεροδιακόνου π Συμεών, του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου και νεαρού μέλους Ρωσσοφώνου οικογενείας της πόλεως Μπερ Σέβα ελληνιστί δεξιά και της χορωδίας του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου αριστερά αραβιστί υπό του κ. Ριμόν Καμάρ, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα και πιστών εξ Ιεροσολύμων και μελών της Ρωσσοφώνου Κοινότητος της Μπερ Σέβα.

Διαρκούσης της θείας Λειτουργίας προσήλθε διά προσκύνησιν η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών.

Την Πατριαρχικήν και την Αρχιερατικήν Συνοδείαν και όλον το εκκλησίασμα εδεξιώθη εις το ηγουμενείον και εις το προαύλειον της Μονής εν αφθόνω φιλοξενία η επί σειράν ετών και προσφάτως ανακαινίσασα εσωτερικώς και εξωτερικώς τον Ιερόν Ναόν της Μονής ηγουμένη μοναχή Σεραφείμα.