Η εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Το πρωί της Τρίτης, 5ης Σεπτεμβρίου 2023, εορτάστηκε η εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, δηλαδή της συμπληρώσεως οκτώ ημερών από την ημέρα της εορτής και έλαβε χώρα η άνοδος της εικόνας της, τοποθετημένης στην Γεθσημανή από τις παραμονές της εορτής.

Ενταύθα την πρωΐαν της ημέρας αυτής ετελέσθη θεία Λειτουργία εις το Θεομητορικόν Μνήμα, προεξάρχοντος του Τελετάρχου Αρχιμανδρίτου π. Βαρθολομαίου.

Άμα τη Απολύσει ήρχισε η άνοδος της εικόνος, βασταζομένης επιστηθίως εν ευλαβεία πολλή υπό του ηγουμένου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ περιστοιχουμένου υπό ιερέων ενδεδυμένων και ακολουθούντων προσκυνητών πολλών, ψαλλόντων «Απόστολοι εκ περάτων…» και «Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας…».

Η λιτανεία ανήλθε διερχομένη διά των Μονών Αγίου Στεφάνου, Αγίας Άννης, Πραιτωρίου, διά της Οδού του Μαρτυρίου, της Μονής του Αγίου Χαραλάμπους και της Μονής Σειδανάγιας, εν ω δεξιά και αριστερά της στολισμένης οδού ίσταντο εντόπιοι πιστοί και προσκυνηταί εν ευλαβεία και ζητούντες την βοήθειαν της Θεοτόκου.

Ότε η λιτανεία έφθασεν εις την διασταύρωσιν των οδών του Πατριαρχείου και της Χριστιανικής, σταθείσα ανεπέμφθη δέησις και προσεκύνησεν η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, Αγιοταφίται Πατέρες και εντόπιοι πιστοί και προσκυνηταί. Η λιτανεία εσυνέχισε διά της Χριστιανικής Οδού, εστάθη εις την Αυλήν του Ναού της Αναστάσεως, ένθα και ανεπέμφθη δέησις.

Εν τέλει η πομπή ανήλθεν εις το παρεκκλήσιον του Μετοχίου της Γεθσημανής, ανεπέμφθη δέησις και εψάλη το Πολυχρόνιον του Μακαριωτάτου και η εικών ετοποθετήθη διά διαφύλαξιν και προσκύνησιν εις την θέσιν αυτής άχρι του επομένου έτους ταίς Πρεσβείαις της Παναχράντου Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας.

Επί τη εορτή ο ηγούμενος Μητροπολίτης Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ παρέθεσεν αναψυχήν οπορών.