Η «εμμονή» του Θ. Καλμούκου με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Φωτογραφία του Θ. Καλμούκου όταν είχε ακόμη την ελπίδα να τον χειροτονήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος

Του Νίκου Κολοκυθά

Όσοι παρακολουθούν τακτικά τα ομογενειακά θέματα, σίγουρα θα τους έχει προκαλέσει απορία η συστηματική «εμμονή» του αποφοίτου της Σχολής του Τιμίου Σταυρού και νυν αρθρογράφου Θ. Καλμούκου να υπονομεύσει έναν ακόμη Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Αυτή τη φορά ο Θ. Καλμούκος έχει βάλει στο μάτι τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Όμως ο κ. Ελπιδοφόρος δεν είναι ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος εναντίον του οποίου βάλλει ο κ. Καλμούκος. Στην πραγματικότητα ο αρθρογράφος ακολουθεί ένα περίεργο μοτίβο, απέναντι σε όλους τους Αρχιεπισκόπους Αμερικής αλλά και Μητροπολίτες των ΗΠΑ: Πρώτα τους επαινεί θερμά και στη συνέχεια τους επιτίθεται με σφοδρότητα.

Τα γραπτά μένουν και αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Σχεδόν τρία χρόνια πριν, στις 13 Σεπτεμβρίου 2020, ο Θεόδωρος Καλμούκος έγραφε για το “χάος που κληρονόμησε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος… το στοιχειωμένο γιαπί του Ναού του Αγίου Νικολάου… τα υποθηκευμένα κτίρια των γραφείων της Αρχιεπισκοπής… το ρημαδιό στη Θεολογική Σχολή”. Επέκρινε δε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς τους “βοθρώνες που του επιτίθενται με «ανώνυμα» λιβελογραφήματα «ως ανησυχούντες ενορίτες» νομίζοντας ότι δεν είναι γνωστοί… αντί να πάνε να κρυφτούν.”

Είναι ο ίδιος ο Θεόδωρος Καλμούκος που έγραφε πύρινα άρθρα κατά Μητροπολιτών της Αμερικής κατηγορώντας τους για τον στρεβλό καταστατικό χάρτη, το λεγόμενο “Σύνταγμα” της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ζητώντας την κατάργησή του. Στις 3 Μαΐου 2020 έγραφε:

“Oμιλώ ευθέως για κατάργηση του σημερινού περιέργου συστήματος των Μητροπόλεων, το οποίο κατά κοινή ομολογία όχι απλώς έχει αποτύχει παταγωδώς, καθότι αντί να λύνει προβλήματα δημιουργεί πλείστα όσα, αλλά συνάμα είναι πολυέξοδο, πολυδάπανο και «επικίνδυνο» για την ίδια την ενότητα και συνοχή της Εκκλησίας μας εν Αμερική”.

Ο Θεόδωρος Καλμούκος, στη φωτογραφία, στα αριστερά του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, χάρη στον οποίο φοιτούσε στην σχολή του Τιμίου Σταυρού. Αυτό δεν τον απέτρεψε από το να συμμετέχει στην επίθεση εναντίον του ευεργέτη του μέσα από τις στήλες της εφημερίδας του.

Ο ίδιος ο κ. Καλμούκος επευφημούσε τον τωρινό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο γράφοντας πως “ έχει προχωρήσει αρκετά η ανασυγκρότηση του εκκλησιαστικού μας βίου με την ηγεσία και τις πρωτοβουλίες του”.

Και όμως ο Θεόδωρος Καλμούκος τον Μάρτιο του 2023 χαρακτηρίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη … αφελή (!) που παρασύρθηκε στην “αναστολή του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και τη σύσταση Επιτροπής από κληρικούς και λαϊκούς για την επανεξέταση και την επικαιροποίησή του και για αποφάσεις που “ελήφθησαν με βιασύνη και απρονοησία”.

Μόλις τον Σεπτέμβριο έγραφε πως με την διατήρησή του Καταστατικού, “το μόνο βέβαιο είναι ότι τα προβλήματα θα πολλαπλασιασθούν και θα ενταθούν και η φθορά της Εκκλησίας γενικώς θα επιδεινωθεί”.

Το τελευταίο του άρθρο για δήθεν απόπειρα της ελληνικής κυβέρνησης να στρέψει τον Οικουμενικό Πατριάρχη εναντίον του Αρχιεπισκόπου, προκάλεσε θυμηδία, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συναντήθηκε δύο φορές με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μία πολύ πρόσφατα στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι κοινό μυστικό επίσης πως διατηρεί άριστες σχέσεις με μεγάλο αριθμό υπουργών της κυβέρνησης και κυβερνητικών παραγόντων.

Οι δύο εξηγήσεις

Αναζητήσαμε να μάθουμε για ποιον λόγο ο Θ. Καλμούκος έχει τέτοιες εμμονές με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Οι εξηγήσεις που δίνονται είναι δύο και η μία αφορά σε προσωπικούς λόγους. Ο Θεόδωρος Καλμούκος, λένε ομογενείς, ζει ολοένα και πιο αποκομμένος στη Βοστώνη και μετά την πανδημία δεν ταξιδεύει πλέον.

Το 1976 εισήχθη στη σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη, με δηλωμένο σκοπό να γίνει ιερέας. Υπέβαλε το αίτημα για χειροτονία, όμως απορρίφθηκε. Η πικρία του για αυτή την αποτυχία, τον οδήγησε, λένε, να στραφεί εναντίον όλων των Αρχιεπισκόπων Αμερικής, του Ιακώβου, του Σπυρίδωνα, του Δημητρίου και, τώρα, του Ελπιδοφόρου.

Η δεύτερη εξήγηση έχει … οικονομική διάσταση. Ο τωρινός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος εστάλη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη το 2019 στη Νέα Υόρκη και κατάφερε, εν μέσω πρωτοφανούς πανδημίας, να επανεκκινήσει και να ολοκληρώσει την οικοδόμηση του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, να σταματήσει τον κατήφορο της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού λίγο πριν οι αρμόδιες αρχές της αφαιρέσουν την πιστοποίηση και να σταθεροποιήσει το Ταμείο Συνταξιοδότησης των κληρικών στην Αμερική, που μαθηματικά έβαινε προς χρεοκοπία.

Οι επιτυχημένες αυτές ενέργειες του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου έχουν αυξήσει την δημοφιλία του στους ομογενείς, κληρικούς και λαϊκούς. Διέκοψαν όμως την ροή χρήματος από την Εκκλησία σε συγκεκριμένα κέντρα που την λυμαίνονταν τα τελευταία είκοσι χρόνια. Είναι αυτά τα «κέντρα» σήμερα, που «αξιοποιούν» την προσωπική πικρία του Θεόδωρου Καλμούκου, εναντίον της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Πολλοί όμως ομογενείς στην Αμερική είναι έτοιμοι πλέον να μιλήσουν. Για συγκεκριμένα γεγονότα και να προχωρήσουν μερικά βήματα παραπάνω, αναφέροντας λίστα με ονόματα σε Νέα Υόρκη και Αθήνα και συγκεκριμένα οικονομικά ποσά που τα συνοδεύουν…