Η ΔΙΣ ξεθάβει το “τσεκούρι” του πολέμου

Έντονα απογοητευμένοι είναι από τη στάση της κυβέρνησης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μετά και από την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για αυστηροποίηση των μέτρων.

Στους κύκλους της Ιεραρχίας επικρατεί έντονος προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι καθώς όπως φαίνεται, οι συμφωνίες δεν τηρούνται και από τις δύο πλευρές και “άλλα αποφασίζονται, και άλλα γίνονται τελικά”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxtimes.gr, οι εισηγήσεις των Μητροπολιτών προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κινούνται σε δύο επίπεδα.

Υπάρχει η πτέρυγα όσων θεωρούν πως πρέπει να δοθεί μια απάντηση στην αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης που να δείχνει την έντονη δυσαρέσκεια.

Και υπάρχει και η πλευρά που προτείνει τη γραμμή της “κατανόησης” των αποφάσεων που ελήφθησαν ξαφνικά και χωρίς συνεννόηση, αλλά ότι πρέπει να διευκρινιστεί προς πάσα κατεύθυνση ότι πρόκειται για “τελευταία φορά”, καθώς και ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή στο μέλλον για παρόμοιες μονομερείς κινήσεις.

Το γενικότερο αίσθημα που επικρατεί στην Εκκλησία της Ελλάδος είναι πως η Εκκλησία έχει τηρήσει τα μέτρα όσο κανένας άλλος τομέας, και είναι αυτή που συνεχώς “αδικείται”.

Είναι χαρακτηριστικό πως συνοδικός ιεράρχης ανέφερε πως τη στιγμή που όλες τις προηγούμενες ημέρες τα πάρκα ήταν γεμάτα από κόσμο ενώ και η κυκλοφορία στους δρόμους ήταν έντονη, οι επιδημιολόγοι αναμένουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στις επόμενες ημέρες, με την Εκκλησία να “πληρώνει” το τίμημα σε μια διαδικασία λήψης οριζόντιων μέτρων.

Εντός της Εκκλησίας της Ελλάδος υπάρχουν Μητροπολίτες που δικαιολογούν τη στάση της κυβέρνησης, όπως είναι ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, αλλά και άλλοι που επιμένουν στην τήρηση μιας πιο αυστηρής στάσης.

Το αν θα επικρατήσει νηφαλιότητα, θα το γνωρίζουμε μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.