Η Χίος τίμησε τον Άγιο Αγγελή τον Ιατρό

Την μνήμη του Αγίου ενδόξου νεομάρτυρος Αγγελή του Αργείου, του ιατρού, ο οποίος μαρτύρησε στην Χίο το 1813, τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Στο πλαίσιο της αφιέρωσης του έτους 2020 στον Ευαγγελιστή Μάρκο ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος τέλεσε την αρχαιοτάτη Θεία Λειτουργία του Αγίου Μάρκου στον Ιερό Ναό Αγίου Μάρκου Βροντάδου, στον οποίο φυλάσσεται τεμάχιο υφάσματος εμποτισμένο στο αίμα του Αγίου Αγγελή, το οποίο οι απόγονοι του Πρωτοπρ. Μάρκου Αγ. Βασιλάκη δώρισαν στον Ι. Ναό.

Επίσης μέσω της Ενορίας Αγίου Μάρκου Βροντάδου πέρασε ο Άγιος Αγγελής όταν πήγε πριν το μαρτύριό του να προσευχηθεί στον τάφο του Αγίου Μακαρίου στο Βροντάδο Χίου, αλείπτου των Νεομαρτύρων.

Τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος συλλειτούργησε με τους Πρωτοπρ. Γεώργιον Λούρον, Πρωτοπρ. Κήρυκον Φαράκλαν και Αρχιδιάκ. Απόστολον Λάρδαν, συμπροσευχομένου του Εφημερίου του Ι. Ναού Πρωτοπρ. Αντωνίου Παλαιού και ψάλοντος του Πρωτοψάλτου κ. Σταύρου Στείρου.

Στο Θείο Κήρυγμα ο Μητροπολίτης Χίου αναφέρθηκε σε ικεσίες τόσο από την Θεία Λειτουργία του Αγίου Μάρκου «την ταπεινήν και ελεεινήν και φιλόχριστον πόλιν ταύτην ρύσαι αυτήν, ο Θεός….από…λοιμού…. ως και Νινευί της πόλεως εφείσω… διά τον μάρτυρα και Ευαγγελιστήν Μάρκον, τον υποδείξαντα ημίν οδόν της σωτηρίας» και «τους νοσούντας, Κύριε, του λαού σου επισκεψάμενος εν ελέει και οικτιρμοίς ίασαι∙ απόστησον απ’αυτών και αφ’ ημών πάσαν νόσον και μαλακίαν, το νεύμα της ασθενείας εξέλασον απ’αυτών∙ τους εν μακροίς αρρωστήμασι προκατακειμένους εξανάστησον… τας κατά ψυχήν νόσους ίασαι, τας σωματικάς ασθενείας θεράπευσον, ιατρέ ψυχών και σωμάτων», όσον και από την Ακολουθίαν του Αγίου Αγγελή «Μάρτυς αθλοφόρε Αγγελή, ταίς σαίς προς Θεόν ικεσίαις, παύσον την έφοδον, του λοιμού και κόπασον, τον μέγαν όλεθρον, και απέλασον τέλειον, από των τιμώντων, την σεπτήν σου άθλησιν, την δεινήν μάστιγα, και την φρικαλέαν ρομφαίαν, στήσον καθ’ ημών φερομένην, του πικρού θανάτου ευσυμπάθητε», στις οποίες γίνεται παράκληση για θεραπεία λοιμωδών νόσων και το επικαιροποίησε στην σημερινή κατάσταση, ευχόμενος ιδιαιτέρως διά τους ασθενείς, τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και τους επιστήμονες.

Επίσης ο Μητροπολίτης Χίου τόνισε ότι κατά το έτος 2021, πρώτα ο Θεός, στο πλαίσιο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, η Ιερά Μητρόπολη Χίου θα τιμήσει ιδιαιτέρως του Νεομάρτυρες.