«Η απογοήτευση και η αγανάκτηση των κληρικών και των χριστιανών μας έχουν ξεχειλίσει»

“Η απογοήτευση και η αγανάκτηση των κληρικών και των χριστιανών μας έχουν ξεχειλίσει! Και όλοι εγκαλούν εμάς τους Ιεράρχες ότι συμβιβαστήκαμε και υποκύψαμε στα όσα αποφασίζουν οι κυβερνώντες για την διεξαγωγή της λατρείας και τους Ιερούς Ναούς μας” τονίζει στην επιστολή που απέστειλε ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών προς την Ιερά Σύνοδο ενόψει της αυριανής συνεδρίασης.

“Σκύψαμε το κεφάλι και με άλγος ψυχής υπακούσαμε την περασμένη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Θα κάνουμε και τώρα τα Χριστούγεννα το ίδιο;” ανέφερε σε άλλο σημείο της επιστολής του ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης.

Κλείνοντας ο κ. Συμεών αναφέρει επεσήμανε “Τιμούμε την Πολιτεία και τους ασκούντες τη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας. Τιμούμε και ακολουθούμε στο μέτρο που μας αφορά τις οδηγίες των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στα κεφαλαιώδη όμως ζητήματα, όπως είναι η πίστη, τα μυστήρια και η λατρεία, η Εκκλησία υπακούει στον Ιδρυτή της, στη διδασκαλία της και τη δισχιλιετή και ζώσα Παράδοσή της”

Αναλυτικά η επιστολή:

«Μακαριώτατε,
Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνεδροι,

Εν όψει της συνεδρίας του ιερού σώματος αύριο Τρίτη, αισθάνομαι την υποχρέωση ευσεβάστως να θέσω υπ᾽ όψιν Σας τα ακόλουθα σχετικά με τον τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων και του ιερού Δωδεκαημέρου.

1. Η είδηση για την τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Πρωθυπουργού με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο —με πρωτοβουλία μάλιστα του πρώτου— για το θέμα των εορτών των Χριστουγέννων και το καλό κλίμα, όπως γράφτηκε, στο οποίο διεξήχθη η επικοινωνία, μας έκανε να ελπίσουμε ότι οι ρυθμίσεις που θα υιοθετούντο θα ικανοποιούσαν την επιθυμία όλων μας —Κλήρου και πιστών— να εροτάσουμε το ιερό Δωδεκαήμερο με ανοιχτούς τους Ναούς μας, τηρουμένων ασφαλώς όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων. Ελπίζαμε, λοιπόν, και αναμέναμε.

2. Έτσι με έκπληξη και απογοήτευση ακούσαμε την περασμένη Παρασκευή (11 Δεκεμβρίου) τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει και το πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες μας τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια. 9 πιστοί σε όλους τους Ναούς, 25 στους Μητροπολιτικούς Ναούς (με ευθύνη μάλιστα των Ιερών Μητροπόλεων και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής!) και τα Θεοφάνεια χωρίς τη ρίψη του τιμίου Σταυρού στη θάλασσα ή οπουδήποτε αλλού συνηθίζεται.

Είναι να απορεί κανείς ποιος (ή ποιοί) εισηγήθηκαν τα παραπάνω. Πλήρης άγνοια του εροτολογικού περιεχομένου του Δωδεκαημέρου. Εξαφάνιση της ενδιάμεσης εορτής της Περιτομής-Μεγάλου Βασιλείου.

Πως, με ποια κριτήρια θα επιλεγούν οι 9 πιστοί για όλους τους Ναούς και οι 25 για τους Μητροπολιτικούς; Πως, με ποιο κωδικό, θα κινηθούν από τα σπίτια τους για να προσέλθουν στους Ναούς; Και τι σημαίνει ότι για την εν λόγω συμμετοχή την ευθύνη θα έχουν οι Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή; Καμιά εξήγηση.

3. Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, ξημερώματα, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η νέα ΚΥΑ, η ισχύς της οποίας λήγει στις 6 το πρωί της 7ης Ιανουαρίου 2021. Αναφορικά με τους τόπους λατρείας επαναλαμβάνει στο 3ο παράρτημα όσα λίγο πολύ περιελάμβαναν και οι προηγούμενες ΚΥΑ. Καμιά αναφορά για τις εορτές των Χριστουγέννων.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα: Τελικά τι θα ισχύσει, η ΚΥΑ που επιβάλλει την τέλεση λειτουργιών χωρίς την παρουσία φυσικών προσώπων κ.λπ. ή οι προφορικές ανακοινώσεις του κ. Κυβερνητικού Εκπροσώπου;

Μακαριώτατε· Σεβασμιώτατοι αδελφοί,
η απογοήτευση και η αγανάκτηση των κληρικών και των χριστιανών μας έχουν ξεχειλίσει! Και όλοι εγκαλούν εμάς τους Ιεράρχες ότι συμβιβαστήκαμε και υποκύψαμε στα όσα αποφασίζουν οι κυβερνώντες για τη διεξαγωγή της λατρείας και τους ιερούς Ναούς μας.

Σκύψαμε το κεφάλι και με άλγος ψυχής υπακούσαμε την περασμένη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Θα κάνουμε και τώρα τα Χριστούγεννα το ίδιο;

Ευσεβάστως παρακαλώ κατά την αυριανή συνεδρίαση του ιερού Σώματος να εξετάσετε το θέμα με τη δέουσα προσοχή και ευθύνη. Και Υμείς, η Ιερά Σύνοδος, να αποφασίσει τι δέον γενέσθαι.

Τιμούμε την Πολιτεία και τους ασκούντες τη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας. Τιμούμε και ακολουθούμε στο μέτρο που μας αφορά τις οδηγίες των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στα κεφαλαιώδη όμως ζητήματα, όπως είναι η πίστη, τα μυστήρια και η λατρεία, η Εκκλησία υπακούει στον Ιδρυτή της, στη διδασκαλία της και τη δισχιλιετή και ζώσα Παράδοσή της».

Ελάχιστος εν Χριστώ αδελφός
† Ο ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΥΜΕΩΝ