Επιστολή Ελπιδοφόρου στον Αμερικανό ΥΠΕΞ για την ένταση Σερβίας-Κοσσόβου και τον Πατριάρχη Σερβίας

Επιστολή στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, αναφορικά με την κατάσταση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και την απαγόρευση εισόδου στον Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφύριο.

Ο κ. Ελπιδοφόρος, με την ιδιότητα του προέδρου της Συνέλευσης Επισκόπων , στην επιστολή του προς τον κ. Μπλίνκεν, ζητά να λάβει “άμεση δράση για τη διευκόλυνση και την περαιτέρω διασφάλιση της ειρήνης σε αυτή την πληγωμένη περιοχή, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο”.

Κάνει ακόμη λόγο για την ανάγκη ο Πατριάρχης Σερβίας να έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται και να ασκεί τα καθήκοντα του μαζί με τις κοινότητες.

Σχολιάζοντας το γεγονός ο Πατριάρχης Πορφύριος ανέφερε: «Απλώς θα πω ότι το Πατριαρχείο του Πεκίου στο Κόσοβο (σ.σ. αποτελεί την επίσημη έδρα του σερβικού Πατριαρχείου) είναι για τον λαό μας, για την Εκκλησία μας ό,τι είναι το Βατικανό για τον Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Φανταστείτε λοιπόν τι θα συνέβαινε αν κάποιος χωρίς λόγο και με κάποιου είδους κωμικές εξηγήσεις, μόνο και μόνο επειδή έτσι θέλει, απαγόρευε στον Πάπα να εισέλθει στο Βατικανό».

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε την απαγόρευση εισόδου του Πατριάρχη στο Κόσοβο «ντροπή» που βαραίνει όχι μόνο την Πρίστινα αλλά και τον διεθνή παράγοντα που δεν αντέδρασε.

Σχετικά με την ένταση που επικρατεί στο Κόσοβο ο Πατριάρχης Πορφύριος απηύθυνε έκκληση σε όλους να επιδείξουν σύνεση για να αποφευχθεί η ένοπλη σύγκρουση.