Επίσκεψη του νέου Πρόξενου του Ελληνικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21 Σεπτεμβρίου 2023, 14:48

Την Τρίτη, 19η Σεπτεμβρίου 2023, ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Δημήτριος Αγγελουσόπουλος, συνοδευόμενος υπό της Προξένου κ. Χριστίνης Ζαχαριουδάκη επεσκέφθη τον Πατριάρχη Ιεροσολύμω κ.κ. Θεόφιλον Γ’ και εξέφρασε τας ευχαριστίας αυτού διά την προσγιγνομένην αυτώ τιμήν της επισκέψεως επί τη ενάρξει της υπηρεσίας αυτού εις την Ιερουσαλήμ καθώς και την δέσμευσιν της Eλληνικής Κυβερνήσεως διά την υποστήριξιν των δικαιωμάτων των Ρωμαιο Ορθοδόξων και πασών των Χριστιανικών Εκκλησιών εις τους Αγίους Τόπους.

Ο Πατριάρχης και οι Αγιοταφίται Πατέρες υπεδέχθησαν ενθέρμως τον κ. Πρόξενον, εκφράζοντες την χαράν αυτών διά την επίσκεψιν ολίγας ημέρας πριν την εορτήν της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, φυλάττοντος και βοηθούντος τας Εκκλησίας να αντιμετωπίσουν τας προσφάτους προκλήσεις. Ο Πατριάρχης ανεφέρθη επίσης εις την άδικον επιβολήν δημαρχιακών φόρων και το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών του Πατριαρχείου και άλλων Xριστιανικών Εκκλησιών από την Δημαρχίαν Ιεροσολύμων.

Ο Πατριάρχης εξήγησεν αυτώ ότι πάσαι αι Εκκλησίαι ευρίσκονται εις συνεργασίαν προς αντιμετώπισιν των προκλήσεων τούτων προς όφελος των χριστιανικών ομολογιών και υπεστήριξεν ότι αι Χριστιανικαί Εκκλησίαι προ τινων ετών είχον λάβει μίαν δύσκολον απόφασιν να κλείσουν τον Ναόν της Αναστάσεως εις ένδειξιν διαμαρτυρίας διά τους αδίκους δημαρχιακούς φόρους και τους λογαριασμούς υδρεύσεως, τους οποίους o Δήμος Ιεροσολύμων επεχείρησε να επιβάλη.

«Τα προβλήματά ημών δεν προκύπτουν από το κράτος, την κυβέρνησιν ή τον λαόν του Ισραήλ», είπεν ο Πατριάρχης, «αλλά από ριζοσπαστικά στοιχεία εντός του Ισραήλ».

Ο Πατριάρχης ανεφέρθη και εις το έργον αναστηλώσεως του Ιερού Κουβουκλίου, το οποίον ωλοκληρώθη προ τινων ετών, τονίζων ότι η θέσις του Πατριαρχείου είναι να διατηρηθούν οι Άγιοι Τόποι ως τόποι λατρείας, προσβάσιμοι προς πάντας.