Εορτή Αγίου Οσιομάρτυρος Ιακώβου και των μαθητών του Ιακώβου και Διονυσίου στην Ι. Μ. Καστορίας

Με λαμπρότητα τιμήθηκε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, η μνήμη του Αγίου Οσιομάρτυρος Ιακώβου του εκ Καστορίας και των δυό μαθητών του, Ιακώβου και Διονυσίου, στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας και ιδιαίτερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεώς της Θεοτόκου Καστοριάς.

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Στον λόγο του ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην μέθοδο θεραπείας του αγίου Ιακώβου και στα απτά αποτελέσματά της, δηλαδή ψυχικές καταστάσεις που είναι το ζητούμενο για τον σημερινό άνθρωπο, ο οποίο αγνοεί την δύναμη της νηπτικής παραδόσεως της Εκκλησίας και αναζητά την γαλήνη εκεί που δεν υπάρχει.

Το πρωι της Κυριακής 6 Νοεμβρίου, τελέσθηκε ο όρθρος και εν συνέχεια Αρχιερατικό Συλλείτουργο υπό του Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος και του Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου. Τους δυό Αρχιερείς κατά την Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν οι δυό εφημέριοί του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού και οι δυό διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης κ. Πλάτων, ο οποίος υπογράμμισε την μέθοδο για να φθάσει κανείς στην αγιότητα και την σημασία της για τον σημερινό άνθρωπο. Αναφέρθηκε επίσης στην παράδοση που υπήρχε στην Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Στο τέλος της Θείας Ευχαριστίας, αφού ευλογήθηκαν τα εορταστικά κόλλυβα των Αγίων, ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, προσεφώνησε τον Μητροπολίτη κ. Πλάτωνα, που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του για να ομιλήσει μαζί με άλλους δυό καθηγητές Πανεπιστημίου, κατά την ημερίδα που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, με τίτλο «Ο από Καστορίας Μητροπολίτης Αμασείας Γερμανός Καραβαγγέλης.

Συμβολή στην Ιστορία του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού», αλλά και να προεξάρχει της Ιεράς Πανηγύρεως του Αγίου Οσιομάρτυρος Ιακώβου του εκ Καστορίας και των μαθητών του.

Και ο Μητροπολίτης κ. Πλάτων ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την φιλοξενία.

Οι δυό Ιεράρχες αντήλλαξαν συμβολικά δώρα και ευχές.