Ελπιδοφόρος για το ελληνικό νοσοκομείο στην Πόλη: Σήμερα η Εκκλησία μας συγκλονίζεται από μια καταστροφή

Για μια καταστροφή η οποία συγκλόνισε την Εκκλησία, έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, αναφερόμενος στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο ελληνικό νοσοκομείο Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως τόνισε σε σχετικό μήνυμα του, “σήμερα η Εκκλησία μας συγκλονίζεται από μια καταστροφή: μια καταστροφική πυρκαγιά που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο ελληνικό νοσοκομείο του Βαλουκλή στην περιοχή Ζειτίνμπουρνού στην Κωνσταντινούπολη.

Το νοσοκομείο είναι ένα ιστορικό κτήριο και ένας ζωτικός οργανισμός που σήμερα φροντίζει τους ηλικιωμένους αδελφούς και αδελφές μας που κατοικούν στην πόλη.

Είμαστε ευγνώμονες στον φιλεύσπλαχνο Θεό μας που δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Ευχαριστούμε τους πυροσβέστες που έσβησαν τις φλόγες, το προσωπικό του νοσοκομείου και όσους έσπευσαν στο σημείο από όλη την πόλη για να φέρουν τους ασθενείς σε ασφάλεια.

Θα επισκεφθώ το νοσοκομείο μόλις φτάσω στην Κωνσταντινούπολη για το τρίτο Εκατονταετές Προσκύνημα, που ξεκινά τη Δευτέρα. Στο μεσοδιάστημα, η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής προετοιμάζεται να απαντήσει σε αυτή την τραγωδία.

Όπως επισήμανε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, “οι ανθρώπινες ζωές έχουν σημασία. Τα κτήρια, οι εγκαταστάσεις, τα υλικά πράγματα μπορούν να αποκατασταθούν”, και η ομογένεια μας θα συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί στον μετριασμό των υλικών ζημιών, έτσι ώστε το ελληνικό νοσοκομείο του Βαλουκλή να μπορεί να συνεχίσει την αποστολή του, φροντίζοντας ηλικιωμένους και ανάπηρους”.

Στο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής απάντησε άμεσα η Φιλόπτωχος Εταιρεία, με την πρόεδρο του, Αρλέν Σλαβέλη Κελ να δηλώνει ότι “η Φιλόπτωχος με θλίψη ακούει τα σημερινά νέα για την καταστροφική πυρκαγιά στο Βαλουκλή, το οποίο έχουμε υποστηρίξει εδώ και δεκαετίες σε κάθε ένα από τα προσκυνήματα μας.
Η αγάπη μας για το ίδρυμα είναι βαθιά και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο με όποιον τρόπο μπορούμε για την αντιμετώπιση των ζημιών που έγιναν. Είμαστε ευγνώμονες στον Κύριο που όλοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και δεν υπήρξαν τραυματισμοί”.