“Έκκληση” του Ιεροσολύμων στον Κύπρου Γεώργιο για διαφύλαξη της ενότητας στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Συγχαρητήρια επιστολή για την εκλογή του έστειλε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο.

Στην επιστολή του ο Πατριάρχης κάνει λόγο για “σχίσματα” και “διχοστασίες” που διασαλεύουν την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Για τον λόγο αυτό, καλεί τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο -και όλους τους Προκαθημένους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών- να καταβάλει “κάθε αγαθή προσπάθεια για τη διασφάλιση και διακράτηση της θεοκέλευστης ενότητας”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου με επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον “διαβεβαιώνει” για τη στήριξη και τον σεβασμό προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Διαβάστε την επιστολή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Την πρωΐαν του Σαββάτου, 11ης /24ης Δεκεμβρίου 2022, έλαβε χώραν κατόπιν θείας Λειτουργίας εις τον Καθεδρικόν Ιερόν Ναόν Αποστόλου Βαρνάβα της Αγίας Αρχιεπισκοπής Κύπρου και κατόπιν κανονικής εκλογικής διαδικασίας, συμφώνως προς το νέον Καταστατικόν νόμον της Εκκλησίας της Κύπρου η εκλογή του τοποτηρητού πρώην Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου εις Αρχιεπίσκοπον Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου.

Επί τη εκλογή ταύτη ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ΄ απηύθυνε τω εκλεγέντι Αρχιεπισκόπω το κάτωθι συγχαρητήριον Γράμμα:

“Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, εν Χριστώ τω Θεώ, λίαν αγαπητέ και περισπούδαστε αδελφέ και συλλειτουργέ της Ημών Μετριότητος Κύριε Γεώργιε. Την Υμετέραν ποθεινοτάτην Ημίν Σεβασμίαν Μακαριότητα εν αγίω φιλήματι περιπτυσσόμενοι, ηδέως προσαγορεύομεν.
Ασμένως επληροφορήθημεν την ανάδειξιν της Υμετέρας πεφιλημένης και περισπουδάστου Ημίν Μακαριότητος εις τον Αρχιεπισκοπικόν και Εθναρχικόν Θρόνον της Αγιωτάτης Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου εις διαδοχήν του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου.

Σπεύδομεν, όθεν, και Ημείς εκ της Αγίας Γης, όπως συγχαρώμεν εγκαρδίως Αυτή και δεηθώμεν τω εν Σπηλαίω σαρκί τεχθέντι Κυρίω ημών Ιησού Χριστώ, υπέρ μιάς ευλογημένης, καρποφόρου και εν Πνεύματι Αγίω κυβερνητικής, πρωθιεραρχικής και ποιμαντορικής διακονίας προς διαφύλαξιν της ιεράς παρακαταθήκης της Ορθοδόξου ημών Πίστεως και αποκατάστασιν της ενότητος του λαού της πολυπαθούς Κύπρου.

Εις τοιαύτην εποχήν, καθ’ ην σχίσματα και διχοστασίαι διασαλεύουσι την ενότητα της Μιάς Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας, επιβάλλεται πάσα αγαθή προσπάθεια υφ’ όλων των Προκαθημένων των κατά τόπους αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών προς διασφάλισιν και διακράτησιν της θεοκελεύστου ενότητος, «ίνα ομοθυμαδόν εν ενί στόματι δοξάζωμεν τον Θεόν και Πατέρα του Κυρίου ημών ‘Ιησού Χριστού» (πρβλ. Ρωμ. 15,6).

Εφ’ οις, συγχαίροντες εισέτι διά την επαξίαν εκλογήν της Υμετέρας Μακαριότητος εις τον θώκον του Προκαθημένου της Εκκλησίας της αγιοτόκου Κύπρου και κατασπαζόμενοι Αυτήν αδελφοποθήτως από του Πανσέπτου και Θεοδέγμονος Σπηλαίου φιλήματι αγίω, διατελούμεν”.

Εν τη Αγία Πόλει Ιερουσαλήμ ͵βκβʹ Δεκεμβρίου ια΄.

Της Υμετέρας Πεφιλημένης Μακαριότητος

Αγαπητός εν Χριστώ αδελφός,

ΘΕΟΦΙΛΟΣ Γ΄

Πατριάρχης Ιεροσολύμων