Ευχαριστήρια επιστολή του Ιεροσολύμων Θεόφιλου στον Αλβανίας Αναστάσιο

Επιστολή με την οποία ευχαριστεί τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, απέστειλε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, για τη στήριξη που προσέφερε ο πρώτος σε σχέση με τις εχθροπραξίες που ξέσπασαν στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Θεόφιλος αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, “εργάστηκε περισσότερο από κάθε άλλον ¨για την προετοιμασία και τη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας στην Κρήτη, υπερασπιζόμενη με αδελφικό διάλογο με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες τα προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Συνοδικότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας”.

Πρόσθεσε δε ότι “επίμονα δε και με αγωνία ακόμη και τώρα καταβάλλει ακούραστες προσπάθειες με τη συνεργασία και άλλων αδελφών Ορθόδοξων Εκκλησιών για τη θεραπεία της διασπασμένης ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Χριστώ”.

Διαβάστε την επιστολή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, εν Χριστώ τω Θεώ, λίαν αγαπητέ αδελφέ και συλλειτουργέ της Ημών Μετριότητος Κύριε Αναστάσιε. Την υμετέραν περισπούδαστον Ημίν Μακαριότητα αδελφικώς εν Κυρίω περιπτυσσόμενοι, υπερήδιστα προσαγορεύομεν.

Ασμενέστατα επικοινωνούμεν μετά της υμετέρας λίαν αγαπητής, λογιωτάτης και περισπούδαστου Ημίν Μακαριότατος, ίνα ευχαριστήσωμεν Αυτήν επί τη προσφάτω μετά της Ημετέρας Μετριότητος τηλεφωνικής επικοινωνίας, εν η Αύτη εξέφρασε την ζωηράν ανησυχίαν Αυτής διά τας εκραγείσας εις την Μέσην Ανατολήν και την Αγίαν Γην απηνείς πολεμικάς εχθροπραξίας και εις τας συνέπειας τούτων αδίκους και φοβεράς απωλείας πολλών ζωών αθώων συνανθρώπων ημών, εν αίς του εν Γάζη Νοσοκομείου της Αγγλικανικής Εκκλησίας εις Ιεροσόλυμα και της ημετέρας Ιεράς Μονής του Αγίου Πορφυρίου του ευαγγελισαμένου και κηρύξαντος την Χριστιανικήν πίστιν και ιδρύσαντος την εν Γάζη Αγίαν του Χρίστου Εκκλησίαν.

Ουχ ήκιστα η υμετέρα Μακαριότητα υπέρ πάντα άλλον ειργάσθη διά την προετοιμασίαν και την σύγκλησιν της εν Κρήτη Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, προασπίζουσα εν αδελφικώ διαλόγω μετά των άλλων αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών των προνομίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Συνοδικότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εμπόνως δε και αγωνιωδώς και νυν καταβάλλει αοκνους προσπάθειας τη συνεργεία και άλλων αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών διά την θεραπείαν της διασπασθείσης εν Χριστώ ενότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Επί τούτοις, ασπαζόμενοι Αυτήν από του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου φιλήματι αγίω, διατελούμεν.

Εν τη Αγία Πόλει Ιερουσαλήμ, ,βκγ ́ Οκτωβρίου κδ ́

Της υμετέρας Θεοφρουρήτου Μακαριότητος Αγαπητός εν Χριστώ αδελφός,

ΘΕΟΦΙΛΟΣ Γ ́

Πατριάρχης Ἱεροσολύμων

Ελεύθερη απόδοση στη δημοτική

Αγκαλιάζοντας αδελφικά εν Κυρίω την πολυπόθητη σε εμάς Μακαριότητά σας, σας χαιρετούμε με την πιο θερμή καρδιά.

Με την μεγαλύτερη χαρά επικοινωνούμε με την πολυαγαπημένη και λογιωτάτη Μακαριότητά σας, για να την ευχαριστήσουμε για την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία της με τη δική μας Μετριότητα, κατά την οποία εξέφρασε τη ζωηρή της ανησυχία για τις σκληρές εχθροπραξίες που ξέσπασαν στη Μέση Ανατολή και τους Αγίους Τόπους, καθώς και για το άδικο και φοβερό χαμό τόσων αθώων συνανθρώπων μας ως αποτέλεσμα αυτών, μεταξύ των οποίων το Νοσοκομείο της Αγγλικανικής Εκκλησίας στη Γάζα και την Ιερά Μονή του Αγίου Πορφυρίου στα Ιεροσόλυμα, ο οποίος ευαγγέλισε και κήρυξε την Χριστιανική πίστη και ίδρυσε την Αγία του Χριστού Εκκλησία στη Γάζα.

Η Μακαριότητά σας εργάστηκε περισσότερο από κάθε άλλον για την προετοιμασία και τη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας στην Κρήτη, υπερασπιζόμενη με αδελφικό διάλογο με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες τα προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Συνοδικότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Επίμονα δε και με αγωνία ακόμη και τώρα καταβάλλει ακούραστες προσπάθειες με τη συνεργασία και άλλων αδελφών Ορθόδοξων Εκκλησιών για τη θεραπεία της διασπασμένης ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Χριστώ.