Δοξολογία για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον Μητροπολίτη Μάξιμο παρουσία Δένδια και ΠτΔ

Φωτό: EUROKINISSI

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπροσώπησε την Κυβέρνηση σήμερα, Τέταρτη 21 Φεβρουάριου 2024, στις εκδηλώσεις στα Ιωάννινα, για την 111η Επέτειο από την Απελευθέρωση της πόλης.

Ο κ. Δένδιας υποδέχθηκε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου, όπου και τελέστηκε δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου.

“Η προσφορά όσων πολέμησαν στις επικές μάχες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό, είναι ανεκτίμητη και αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα για όλους μας”, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία τιμά με την παρουσία της τις εκδηλώσεις μνήμης για την 111η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης.

Η κυρία Σακελλαροπούλου στις 11:30 κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο Μπιζανομάχων.

Στην δήλωση της για το μήνυμα της επετείου ανέφερε: «Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό, στις 21 Φεβρουαρίου 1913, αποτελεί ορόσημο στη μακραίωνη ιστορία μας. Οι επικές μάχες του ελληνικού στρατού για την κατάληψη των οχυρών του Μπιζανίου, η μαζική συμμετοχή εθελοντών, ανδρών και γυναικών, στο μέτωπο του ηπειρωτικού αγώνα μας συγκινούν και μας συνεγείρουν.

Αυτούς όσους πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για τον ιερό αυτό σκοπό, τιμάμε σήμερα. Η προσφορά τους στην πατρίδα είναι ανεκτίμητη και αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα για όλους μας».

Στις επετειακές εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ενώ παρευρίσκονται ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, ο ευρωβουλευτής Ευάγγελος Μειμαράκης, οι πρόεδροι των κομμάτων ΝΙΚΗ και ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ, Βασίλης Στίγκας και Δημήτρης Νατσιός αντίστοιχα, βουλευτές, οι αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και οι τοπικές αρχές.

Λαμπρή παρέλαση για τα Ελευθέρια των Ιωαννίνων

Με την μεγάλη παρέλαση που έγινε κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 111η Επέτειο από την Απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων.

Μαθητές, σύλλογοι, τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής απέσπασαν το πιο θερμό χειροκρότημα από πλήθος κόσμου που είχε κατακλύσει την πλατεία και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ν. Δένδιας: Κομβική η γεωπολιτική σημασία της Ηπείρου

Διπλό μήνυμα έστειλε από τα Γιάννινα όπου βρέθηκε για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  Νίκος Δένδιας ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση.

Το ένα σκέλος αφορούσε στην Ήπειρο και στον κομβικό της ρόλο στο ευρωπαικό γίγνεσθαι και το δεύτερο στην γειτονική Αλβανία η οποία οφείλει να τηρεί το ευρωπαικό κεκτημένο.

Στις σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας πέφτει βαριά εδώ και μήνες η σκιά από τη συνεχιζόμενη προφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας. Η Αθήνα με κάθε ευκαιρία αναδεικνύει διπλωματικά το ζήτημα και παράλληλα διαμηνύει στα Τίρανα ότι ο Ευρωπαικός δρόμος της Αλβανίας περνά και από την Ελλάδα.

Αυτό ουσιαστικά έκανε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας από τα Ιωάννινα αυτή την φορά όπου και λόγω της ημέρας η δήλωση περιέχει υψηλό συμβολισμό.

«Η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Αναφέρομαι και στην γειτονική Αλβανία, η οποία όπως πάντοτε στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα πρέπει να έχει και την ανάγκη τήρησης του Ευρωπαϊκού κεκτημένου» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Αναφερόμενος στην 21η Φεβρουαρίου σημείωσε ότι αποτελεί μία ημερομηνία σταθμό στην ελληνική ιστορία. Είναι η μέρα που επισφράγισε τη νίκη του ελληνικού στρατού στους Βαλκανικούς πολέμους και την ενσωμάτωση της Ηπείρου στο ελληνικό κράτος.

«Η νίκη αυτή είχε έναν ευρύτερο χαρακτήρα. Τόνωσε το εθνικό φρόνημα, δημιούργησε τη Μεγάλη Ελλάδα και σήμερα τιμάμε όσους πολέμησαν και όσους έπεσαν για να επιτευχθεί αυτή η νίκη και η απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Όμως κάθε επέτειος έχει σημασία αν την προσλαμβάνουμε στο σύγχρονο και το ευρύτερο νόημά της» ανέφερε ο Υπουργός ο οποίος υπογράμμισε την ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία της Ηπείρου στο νέο περιβάλλον.

«Η επέτειος μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε την πολύ μεγάλη γεωπολιτική σημασία της Ηπείρου. Η Ήπειρος από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα αποτελεί πύλη ανθρώπων, πύλη εμπορίου  από και προς την Δύση. Χάρη στην ένταξη της Ελλάδας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί σήμερα την πιο σημαντική πύλη προς ανατολάς.

Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων δεν πρέπει απλά να αποτελεί μία ιστορική ανάμνηση. Πρέπει να νοηματοδοτεί την πορεία της Ηπείρου, μια πορεία χαραγμένη με πολλές επιτυχίες, για ένα λαμπρότερο ευρωπαϊκό μέλλον» κατέληξε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, epiruspost.gr

Φωτογραφίες: EUROKINISSI