Δοξολογία επί τη Αγιοκατατάξει του Οσίου Γερασίμου στην Ι. Μ. Παναγίας Δοβρά (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά τη σχετική απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αγιοκατάταξη του Οσίου Γερασίμου του Μικραγιαννανίτου και Υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 10 Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας, όπου τέλεσε Πανηγυρική Δοξολογία.

Νωρίτερα τελέστηκε, όπως κάθε Τρίτη, ο Εσπερινός και η Παράκληση του Θαυματουργού Αγίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, πνευματικός υιός του νέου Οσίου της Εκκλησίας μας, στην ομιλία του εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη μεγά­λη απόφαση και χαρά και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο λαός ο καθήμενος εν σκότει ει­δε φως μέγα, και τοις καθη­με­νοις εν χώρα και σκιά θανάτου φως ανέτειλεν αυτοίς».

Την περασμένη Κυριακή ακού­σα­με στο ευαγγελικό ανάγνωσμα τον ευαγγελιστή Ματθαίο να επα­να­λαμβάνει τον προφητικό λόγο του Ησαίου για τον Χριστό. Και το νόημα αυτού του λόγου ανα­πτυσ­σει ο άγιός μας, ο άγιος Λου­κας, ο αρχιεπίσκοπος Συμ­φε­ρου­­πόλεως, σε μία ομιλία του προς τους πι­στους της επαρχίας του.

«Φως μέγα», λέγει, δεν ανέτειλε μόνο για τους κατοίκους της χω­ρας πέρα από τον Ιορδάνη, της χω­ρας του Ζαβουλών και της χω­ρας του Νεφθαλείμ, αλλά και για όλους εμάς που πιστεύουμε στον Χριστό, διότι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός είναι το μόνο και το αλη­θινό Φως.

Αυτό μαρτυρεί για Εκεί­νον ο θείος απόστολος Ιωάννης ο Θεολόγος στο πρώτο κεφάλαιο του Ευαγγε­λίου του: «Εν αυτώ ζωή ην, και η ζωή ην το φως των ανθρώπων». Αυτός είναι η πηγή της ζωής. Αυ­τος είναι η πηγή της αληθείας. Αυ­τος είναι το φως των ανθρώπων. Και το φως του Χρι­στού ποτέ και κανέ­να σκοτάδι δεν θα επισκιάσει, διότι «ην το φως το αληθινόν, ο φωτίζει πάντα αν­θρω­­πον ερχόμε­νον εις τον κο­σμον». Και τώρα φω­τίζει και εμάς.

Για όλους εμάς μπορούμε να που­με αυτό που είπε κάποτε ο από­στο­λος Παύλος για τους πρώτους χρι­στιανούς· «Ήτε γαρ ποτε σκο­τος, νυν δε φως εν Κυρίω· ως τε­κνα φω­τος περιπατείτε».

Γι᾽ αυτό και ο άγιος Λουκάς συ­νε­χίζει. «Να αγαπάτε το φως, να το ποθείτε, όπως το κάθε ζω­ντανό πλάσμα, κάθε τι καθαρό και καλό, ποθεί το φως. Ας μην είναι κανείς από σας, όμοιος μ᾽ εκεί­νους που μισούν το φως και προ­τιμούν στο σκοτάδι. Να μας φυ­λάξει ο Κύριος και να μην υπάρ­χει ποτέ μεταξύ των χριστια­νων άνθρωπος που να αγα­πάει το σκότος. Γνωρίζετε ποι­ος αγαπάει το σκο­τάδι, το αδια­πε­ραστο σκοτάδι της νύχτας; Το αγα­πούν ληστές και κακούργοι. Ενώ όλοι οι καθαροί και καλοί αγα­πούν το φως.

Αγαπάτε, λοιπόν, εσείς το φως του Χριστού. Μόνο μέσα σ᾽ αυτό το φως μπορούμε να περάσουμε την οδό της ζωής μας. «Περιπατείτε έως το φως έχετε». Σπεύστε, σπεύ­στε να περπατάτε μέσα στο φως, να μην περνάτε τις ημέρες της ζω­ης σας χωρίς φως, μέσα στο σκο­τάδι των παθών, διότι όλους μας μας κάλεσε ο Θεός στο φως.

Ακούστε τι είπε ο Κύριος Ιησούς Χριστός, συνεχίζει ο άγιος Λουκάς: «Υμείς εστέ το φως του κόσμου». Τα λόγια αυτά δεν αφορούν μόνο του­ς αποστόλους ή τον αρχιερέα, επειδή διαβάζονται, όταν αυτός ντυ­νεται τα ιερά του άμφια. Τα λόγια αυτά αφορούν όλους μας. Όλοι σας πρέπει να είστε φως μέσα στο σκοτάδι.

Το φως μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Μπορεί να είναι σαν το φως του ηλίου, μπορεί σαν της σε­λήνης και των άστρων. Μπορεί να είναι αδύναμο, σαν το φως του κε­ριού ή μιάς λάμπας. Και όμως όλα αυτά είναι φως, είναι ευλογία του Θεού. Και το ασθενέστερο φως ει­ναι ευάρεστο στον Θεό. Με τέτοιο φως μπορεί ο καθένας μας να φω­τίζει το σκοτάδι που υπάρχει γύρω. Με την αγάπη, την τρυφερότητα, την ευσπλαγχνία και την ευλάβειά σας, μπορείτε και πρέπει να λαμ­πε­τε μέσα σ᾽ αυτόν τον κόσμο. Μία αγράμματη γιαγιά μπορεί να είναι λυχνάρι, εάν μέσα στην καρδιά της υπάρχει το φως της πραότητας, της αγάπης και της ταπείνωσης, εάν αγαπά τους άλλους ανθρώ­πους και προσπαθεί όσο μπορεί να τους βοηθήσει. Τότε και αυτή ει­ναι λυ­χνα­ρι, είναι το φως του Θεού που φωτίζει ενώπιον των ανθρώπων και δοξάζει τον επου­ράνιο Πατέρα μας.

Έτσι να λάμπει, προτρέπει ο άγι­ος Λουκάς, το φως σας μπροστά στους αν­θρώπους για να δοξάζουν και αυ­τoι τον επουράνιο Πατέρα μας.

Ένα τέτοιο φως που φώτισε και φωτίζει χιλιάδες ψυχές με τη ζωή του, με την άσκησή του, με τον λόγο και τη σιωπή του και με το τεράστιο έργο του είναι και ο Γε­ρων Γεράσιμος Μικραγιαννανί­της, ο Μέγας Υμνογράφος της Μεγά­λης του Χριστού Εκκλησίας, τον οποίο σήμερα η Αγία και Ιερά Σύνο­δος της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και ο Πα­ναγιώτατος Οικουμενικός μας Πα­τριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ανέ­γρα­ψε στο Αγιολόγιο της κατ᾽ Ανα­τολάς Αγίας του Χριστού Ορθο­δόξου Εκκλησίας και συγκατα­ρίθμη­σε μετά των απ᾽ αιώνος Αγίων της, ώστε να τιμάται και να γεραίρεται στο εξής και αυτός ως άγιος της Εκκλησίας μας.

Με την Πατριαρχική και Συνοδι­κη αυτή απόφαση τίθεται ο Γέρων Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης επί την λυχνίαν της Εκκλησίας, στην οποία αφιέρωσε παιδιόθεν τη ζωή του και την οποία διακόνησε μέχρι της κοιμήσεώς του ως μοναχός στη Μικρή Αγία Άννα, στην έρημο του Αγίου Όρους, ως Γέροντας και ως Υμνογράφος, με πολλή ταπείνω­ση, με απόλυτη αφοσίωση και ειλι­κρινή αγάπη και βαθύτατο σεβα­σμο, ιδιαιτέρως προς το Οικουμε­νι­κο μας Πατριαρχείο, το οποίο τον ετίμησε εν ζωή διά των αοιδίμων Πατριαρχών Αθηναγόρου και Δη­μη­τρίου και τώρα, τριάντα ένα χρο­νια μετά την οσιακή κοίμησή του, διά του Παναγιωτάτου Οικου­με­νικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρ­θολομαίου.

Για την Εκκλησία μας είναι ημέρα μεγάλης χαράς και ευφροσύνης, διότι ο όσιος πλέον Γεράσιμος ο Μι­κραγιαννανίτης, ο Υμνογρά­φος, θα τιμάται πλέον με τους ομο­σκήνους και ομοτρόπους του οσίους και θεοφόρους Πατέρες, Διο­νύσιο τον Ρήτορα και Μητρο­φάνη, τους οποίους υπερβαλ­λόντως αγάπησε και ετίμησε, θα τιμάται ως εφάμιλλος των μεγά­λων υμνογράφων της Εκκλησίας μας, των οποίων το έργο με πιστό­τητα συνέχισε, καλλιεργώντας εμπόνως και πολλαπαπλασιά­ζο­ντας το χάρισμα του Υμνογράφου, το οποίο του εμπιστεύθηκε ο Θεός, και πλουτίζοντας την Εκκλησία με αναρίθμητες Ακολουθίες παλαιών και νεωτέρων αγίων της, οι οποίες θησαυρίζονται σε 48 ογκώδεις τόμους των 800 σελίδων έκαστος, και πολλές από τις οποίες ψαλ­λονται ήδη από δεκαετίες σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο και μάλιστα σε πολλές γλώσσες.

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα όμως πολύ μεγάλης χαράς και δοξο­λο­γίας προς τον Θεό ιδιαιτέ­ρως για την Ιερά μας Μητρόπολη, καθώς η ελαχιστότης μου είχα τη μεγάλη ευλογία να τον γνωρίσω από παιδί και να είναι Γέροντάς μου, αλλά και άλλοι από τους πατέρες της Ιεράς Μονής μας τον γνώριζαν και συνεδέοντο μαζί του. Και παρότι εν ζωή απέκρυπτε τις ουράνιες εμπειρίες που ζούσε από πολύ νέος μοναχός, έχουμε πολυά­ριθμες μαρτυρίες οσίων και αγια­σμένων μοναχών αλλά και προσω­πικές εμπειρίες ότι ο Γέρων Γερά­σιμος, ο νέος όσιος, ζούσε με την Υπεραγία Θεοτόκο και τους αγί­ους, συνομιλούσε μαζί τους, τους έβλεπε, τους αισθανόταν, και είχε λάβει εκτός από το μεγάλο χάρισμα του Υμνογράφου, και πλήθος αλ­λων θείων δωρεών και χαρισμά­των, διά των οποίων είναι προφα­νες ότι υπήρξε και είναι ισοστάσιος των οσίων και θεοφόρων πατέρων, των Θεώ ευαρεστησάντων διά της ασκήσεως και της καθαρότητος της ζωής του.

Δοξάζουμε και ευχαριστούμε από καρδιάς τον Θεό για τον νέο άγιο που χάρισε στην Εκκλησία του και σε όλους εμάς και έχουμε τη βε­βαιότητα ότι στο εξής θα πρεσβεύει εκτενέστερα για μας και θα μας ενισχύει με τη χάρη του στην πορεία της ζωής μας και του αγώνος μας.

Ευχαριστούμε και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας και προς την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, και την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο για τη μεγά­λη αυτή απόφαση και χαρά που μας προσέφεραν και επικαλούμεθα τα­πει­να τη χάρη και την ευλογία του νέου αγίου της Εκκλησίας μας, του οσίου Γερασίμου του Μικραγιαν­να­νίτου για όλους μας.