ΔΙΣ σε κυβέρνηση: Αγνοούμε την ΚΥΑ, ανοικτοί οι Ναοί (upd)

© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:50

Την απόφαση της να μην συναινέσει στα νέα κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των ιερών ναών, γνωστοποιεί μέσω ανακοίνωσης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η Εκκλησία της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του orthodoxtimes.gr.

Ειδικότερα, δηλώνει ότι εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία, και δίνει εντολή οι ιεροί ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Α­γι­α­σμό των υ­δά­των εν­τός των Ι­ε­ρών Ναών της Ε­ορ­τής των Θε­ο­φα­νείων ό­πως άλ­λω­στε είχε συμ­φω­νη­θεί και α­πο­τυ­πω­θεί στην Κ.Υ.Α. υπ’ α­ριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509).

Ζη­τεί δε από την Πο­λι­τεία να γί­νει α­πο­λύ­τως σε­βα­στή η παραπάνω Κ.Υ.Α. χω­ρίς πε­ραι­τέρω προ­βλή­ματα, λαμ­βα­νο­μέ­νου υπ’ ό­ψιν του γε­γο­νό­τος ότι “κατά την εορτή των Χρι­στου­γέν­νων και της Πρω­το­χρο­νιάς και τις λοι­πές η­μέ­ρες του Α­γίου Δω­δε­κα­ή­με­ρου στους χι­λι­ά­δες Ε­νο­ρι­α­κούς Ι­ε­ρούς Να­ούς της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος με μέ­ρι­μνα των κατά τό­πους Σε­βα­σμι­ω­τά­των Μη­τρο­πο­λι­τών και των ευ­λα­βών κλη­ρι­κών τη­ρή­θη­καν όλα τα προ­βλε­φθέντα υ­γει­ο­νο­μικά μέ­τρα για τον πε­ρι­ο­ρι­σμό της δι­α­σπο­ράς του κο­ρο­νο­ϊού”.

Α­πο­στέλ­λει ακόμη ε­πι­στολή δι­α­μαρ­τυ­ρίας προς την Ελ­λη­νική Κυ­βέρ­νηση θε­ω­ρών­τας τον δι­ά­λογο ως το μο­να­δικό μέσο επιλύσεως των ζη­τη­μά­των που α­φο­ρούν τις σχέ­σεις της Πο­λι­τείας με τις θρη­σκευ­τι­κές κοι­νό­τη­τες που υ­φί­σταν­ται στο Ελ­λη­νικό Κρά­τος.

Κά­νει έκ­κληση  τόσο προς την η­γε­σία της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Ενώ­σεως όσο και προς την Ελ­λη­νική Κυ­βέρ­νηση να προ­βούν στις α­πα­ραί­τη­τες ε­νέρ­γειες ού­τως ώ­στε να ε­ξα­σφα­λι­στεί άμεσα ο ι­κα­νός α­ρι­θμός εγ­κε­κρι­μέ­νων εμ­βο­λίων για τους πο­λί­τες.

“Κα­νείς δεν έ­χει το δι­καί­ωμα να υ­πη­ρε­τεί αλ­λό­τρι­ους σκο­πούς α­πέ­ναντι σε ένα τόσο ση­μαν­τικό θέμα ό­πως η υ­πέρ­βαση της παν­δη­μίας, δι­ότι το δι­καί­ωμα στην υ­γεία α­νή­κει σε ό­λους”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Το orthodoxtimes.gr εξάλλου ανέφερε από νωρίς ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σκόπευε να ζητήσει από την κυβέρνηση να τηρηθούν όλα όσα συμφωνήθηκαν πριν από τις γιορτές.

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία ολοκληρώθηκε, επικράτησε σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxtimes.gr, μεγάλη δυσαρέσκεια και οργή, αναφορικά με την αλλοπρόσαλλη στάση της κυβέρνησης.

Σχολιάστηκε ιδιαίτερα δε το γεγονός της ανακοίνωσης της απόφασης για κλείσιμο -εκ νέου- των ναών για τους πιστούς, λίγες μόνο ημέρες πριν από την εορτή των Θεοφανείων.

Και όλα αυτά μάλιστα, τη στιγμή που η προηγούμενη συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και της κυβέρνησης, προέβλεπε την είσοδο των πιστών σε ναούς μέχρι και 25 τον αριθμό (που αυξανόταν σε 50 σε ό,τι αφορά στους Μητροπολιτικούς ναούς), στις ιερές ακολουθίες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

Οι πληροφορίες του orthodoxtimes.gr ανέφεραν ήδη από νωρίς -και επιβεβαιώθηκαν-  πως το κλίμα είναι τόσο έντονο, που ακούγονται και εισηγήσεις από μερίδα “σκληροπυρηνικών” Μητροπολιτών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, για την τήρηση των συμφωνηθέντων και την αγνόηση της τελευταίας ΚΥΑ που προβλέπει το κλείσιμο των Εκκλησιών.

“Αποδείξτε μας πώς επιβαρύνεται το επιδημιολογικό φορτίο από την τέλεση των ιερών ακολουθιών”

Επίσης, χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι η ΔΙΣ προτίθεται να ζητήσει από την κυβέρνηση, να τεκμηριώσει η επιτροπή λοιμωξιολόγων ή “όποιος έλαβε αυτή την απόφαση”, με ποιον τρόπο η Εκκλησία και οι ναοί επιβαρύνουν το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς δεν θεωρείται ότι η τέλεση των ιερών ακολουθιών στους ναούς κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, επηρέασαν την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως υπάρχουν πληροφορίες για δυσαρέσκεια και του Καθηγητή Σ. Τσιόδρα από την απόφαση να κλείσουν οι εκκλησίες για τους πιστούς.

© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας
© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας
© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας
© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας