ΔΙΣ: Στέλνει εγκύκλιο στις Μητροπόλεις για την παραμυθία και ενίσχυση των πιστών

© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας

Εγκύκλιο προς τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, “με σκοπό την παραμυθία και ενίσχυση των πιστών εν όψει των υγειονομικών περιοριστικών μέτρων”, αποφάσισε να στείλει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, λίγο πριν το γενικευμένο lockdown στη χώρα.

Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, επισημαίνεται ακόμη ότι αποφασίστηκε να αποσταλεί προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Κοινή Υπουργική ΑΠόφαση (ΚΥΑ), η οποία πρόκειται να εκδοθεί και αφορά στα νέα περιοριστικά μέτρα που θα επιβληθούν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Η ΔΙΣ ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών, αποσπάσεις κληρικών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα, ενώ ενημερώθηκε περί της ασκήσεως προσφυγής της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία στρέφεται κατά της απoφάσεως 4755/2019 του ΣτΕ και του Νόμου 4521/2018 (άρθρο 48), που αφορούν στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας για το διαδικτυακώς διεξαχθέν Θ’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο πραγματοποιήθηκε επιτυχώς στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2020 με θέμα: «Τα Οικονομικά του Αγώνος – Η επίτευξη και η αναγνώριση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας».

Επίσης για την συλλογή των Εισηγήσεων προς έκδοση των Τόμων των Πρακτικών των Θ’ και Ι’ Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και για την διεξαγωγή του 3ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού.

Η ΔΙΣ ενέκρινε την πρόταση της αυτής Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής για την διαδικτυακή διεξαγωγή του Ι’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί κατά την 27η και 28η Νοεμβρίου ε.ε. με θέμα: «Η επίδραση του 1821 στην Λογοτεχνία και τις Τέχνες».