Διάλεξη για την αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Το απόγευμα της Τετάρτης, 19 Οκτωβρίου 2022, η ομότιμος καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) κ. Αντωνία Μοροπούλου έδωσε διάλεξη στο πλαίσιο του Συνεδρίου “New Studies in the Archaeology of Jerusalem and its region” στο Αuditorium / αίθουσα τελετών του Friends of Israel Museum, στο κέντρο της Νέας Πόλεως Ιεροσολύμων για την αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου, έργου ιστορικού και εμβληματικού, συμφώνα με την μελέτη Διεπιστημονικής ομάδας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Αθηνών, της οποίας η ιδία η κ. Μοροπούλου ηγείται και συμφώνως προς την συμφωνίαν των τριών Μειζόνων Προσκυνηματικών Κοινοτήτων, Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Κουστωδίας της Αγίας Γης και Πατριαρχείου των Αρμενίων, φυλάκων του Προσκυνηματικού Καθεστώτος.

Η κ. Μοροπούλου παρουσίασε το έργο αυτό διά των διευκρινίσεων αυτής και διά σχετικών εικόνων από οθόνης στην ομάδα ειδημόνων της Αρχαιολογίας και άλλων ειδικοτήτων, παρουσία δε και εκπροσώπων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, του Γέροντος Αρχιγραμματέως Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου και του Ιεροδιακόνου π. Δοσιθέου.

Η εμπεριστατωμένη αυτή διάλεξη δημοσιεύεται για τους ενδιαφερομένους στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, στο εξής link:

Την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022, η κ. Μοροπούλου έγινε δεκτή στην Αρχιγραμματεία υπό του Γέροντος Αρχιγραμματέως Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου και του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου, την επομένη δε της διαλέξεως έγινε δεκτή από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο.

Και στις δύο επισκέψεις υπογραμμίσθηκε ο καθοριστικός ρόλος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για την διαφύλαξη του Προσκυνηματικού Καθεστώτος και του Καθεστώτος της πόλεως των Ιεροσολύμων και της ειρήνης στην Αγία Γη άμα δε και της κ. Μοροπούλου για την επιτέλεση αυτού του ιστορικού έργου.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων