Χριστούγεννα στην Αρναία

Με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και παραδοσιακή λαμπρότητα γιόρτασε η έδρα της Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, η αρχοντική Αρναία τη Μητρόπολη των Εορτών, τα Χριστούγεννα.

Για κάθε Ρωμηό η Ενανθρώπηση του Λόγου σημαίνει κατέβασμα του Θεού στα ανθρώπινα και ανέβασμα του ανθρώπου στα επουράνια, από εκεί που εξήλθε. Ο ανθρωπος είναι φτιαγμένος για να είναι μαζί με τον Θεό, η φτιαξιά του είναι εδεμική, το “κλίμα” του είναι επουράνιο, δημιουργήθηκε για να γίνη ουρανοπολίτης!

Αυτό το ξανάνιωμα της ανθρωπίνης φύσεως στο πρόσωπο και με το πρόσωπο του Χριστού μας, αυτή την επίσκεψη του Θεού στα ανθρώπινα η Ορθοδοξία τη γιορτάζει ξέφρενα, για να ζήση βέβαια εξ αιτίας της και τα θαύματα και τον Σταυρό και τον Τάφο και την Ανάσταση του Κυρίου της!

Τα φετινά Χριστούγεννα σκεπασμένα απ’ την πάχνη του κορωναιού δεν μοιάζουν με αληθινά Χριστούγεννα, με Χριστούγεννα που Άγγελοι και άνθρωποι συγχορεύουν, που τα πάντα ντυνονται τον Θεό και ο Θεός φορά σαν ρούχο του τον άνθρωπο.

Όμως για τη Ρωμηοσύνη είναι Χριστούγεννα, απλά και μεγαλόπρεπα μαζί! Και έτσι τα ζει στην έδρα της Μητροπόλεως ο Μητροπολίτης, οι Άρχοντες και ο ευλογημένος μας Λαός.

Του λαμπρού Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου, Παν. Αρχιμ. π. Παίσιο Σουλτανικά και Αιδ. Οικ. π. Γεώργιο Τρικαλιώτη και τους Διακόνους π. Θεόκλητο Παρδάλη και π. Αμφιλόχιο Χάιτα.

Πενήντα άτομα παρόντα μόνο από τον φιλόχριστο Λαό της Πόλεως, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στέλιο Βαλιάνο, τον Αντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Θαλασσινό, την κα Κατερίνα Ζωγράφου Περιφερειακή Σύμβουλο, την Πρόεδρο της Α’βάθμιας Σχολικής Επιτροπής κα Ευγενία Γιαννούση, τον Πρόεδρο του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου κ. Αστέριο Τζιτζιρίκα, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητος κ. Αγαπητό Κιάτο, Δημοτικούς Συμβούλους κ.α.

Την Εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου για τα Χριστούγεννα ανέγνωσε ο π. Παίσιος και κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο κ. Θεόκλητος ευχήθηκε να μην επαναληφθούν και πάλι τα χωρίς Λαό στις Εκκλησιές φετινά Χριστούγεννα, παρακαλώντας τον Ενανθρωπήσαντα Θεό να δώσει τη κάθαρση στην ανθρώπινη τραγωδία του κορωναιού, που δύσκολα πιά μπορεί να τη σηκώση το αδαμιαίο Γένος παγκόσμια.