Χριστούγεννα στην Ακριτική Χίο

Με ιδιαίτερη ευλάβεια και κατάνυξη η ακριτική και ιστορική Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών εόρτασε την ‘’Μητρόπολιν των Εορτών’’, την κατά σάρκα γέννηση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών και τα Μοναστήρια μας με την προσέλευση των πιστών και την τήρηση των ορισθέντων μέτρων.

Ο Μητροπολίτης Χίου μερίμνησε για την δυνατότητα προσέλευσης του μεγίστου προβλεπομένου αριθμού πιστών, γι’ αυτό και ο ίδιος λειτούργησε μόνος με τον Αρχιδιάκονό του, ώστε να τελεσθεί μία επί πλέον Θεία Λειτουργία και να εξυπηρετηθούν λατρευτικώς περισσότεροι πιστοί.

Δύο Θείες Λειτουργίες τελέστηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου (50 πιστοί εκάστη), στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Βροντάδου (50 πιστοί εκάστη), κάι στον Ιερό Ναό Αγίου Μάρκου Βροντάδου (25 πιστοί εκάστη, εκ των οποίων η πρώτη Αρχιερατική).

Ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Μάρκου Βροντάδου μετά του Ιερολ. Αρχιδιακόνου κ. Αποστόλου Λάρδα, και με την παρουσία στο Ιερό Αναλόγιο και στο Ιερό Βήμα παιδιών της κατασκήνωσης της Ιεράς Μητρόπολης ‘’ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ’’.

Ο Μητροπολίτης Χίου συγκεκριμένα τέλεσε την Ακολουθία του Μεσονυκτικού, του Όρθρου και της Θ. Λειτουργίας, έψαλε το Κοντάκιον ‘’ Η παρθένος σήμερον’’ από την κριτική έκδοση SANCTI ROMANI MELODI CANTICA – CANTICA GENUΙNA των P. Maaς και C.A. Trypanis – OXFORD 1963 και ανέγνωσε την Ποιμαντορική του Εγκύκλιο.

Προ της απολύσεως ευχήθηκε για τον Ιερό Κλήρο και τον πιστό λαό, για τις Ένοπλες Δυνάμεις, κυρίως τους στρατιώτες της Νησίδος της Παναγιάς, την νεολαία, τους ασθενείς, τους ιατρούς και νοσηλευτές, την εκπαιδευτική κοινότητα, τον πληττόμενο εμπορικό κόσμο και ιδιαιτέρως, με εμφανή συγκίνηση, τους Ναυτικούς μας, οι οποίοι ως άστρα συνθέτουν το λαμπρό αστέρι της πρυτανεύουσας ανά την Οικουμένη Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ευλογημένες στιγμές σε δυσχερείς καταστάσεις με την ευχή του χρόνου να είναι γεμάτοι από πιστούς οι Ιεροί Ναοί μας και γεμάτη απ’ τον Χριστό η φάτνη της καρδιάς μας.