Αρχιερατικός Εσπερινός και Ιερά Παράκληση στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος στα Χρούσσα της Σύρου

Ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ χοροστάτησε χθες στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Χρούσσων Σύρου κατά τον Εόρτιο Εσπερινό, επί τη αναμνήσει της θαυματουργικής επέμβασης του Αγίου το 1716, ο οποίος κατεδίωξε σε μία νύχτα τους χιλιάδες Τούρκους εισβολείς και διέσωσε το νησί της Κέρκυρας από την κατάκτηση και τους Κερκυραίους από τη σφαγή.

Στον Εσπερινό ο κ. Δωρόθεος Β’ ιερούργησε με τη συμμετοχή των Εφημερίων του Ναού, Πρωτοπρ. Φλαβιανού, Πρωθιερέως του Ναού και Αρχιερατικού Επιτρόπου Σύρου, και των Πρωτοπρ. Ιωάννου και Βασιλείου, παρουσία πιστών Συρίων και παραθεριστών.

Στο κήρυγμά του, προ του πέρατος της εν συνεχεία τελεσθείσης Ιεράς Παρακλήσεως, ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’ μίλησε για τις γυναίκες της Παλαιάς Διαθήκης, εκ των οποίων άλλες πίστεψαν και δέχθηκαν τα προς αυτές μηνύματα του Θεού και άλλες τα ειρωνεύθηκαν και τα απέρριψαν.

«Αλλά, η ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ», υπογράμμισε, «απεδέχθη το προς αυτήν μήνυμα του Θεού, χωρίς αντιρρήσεις, χωρίς πολυλογίες, χωρίς αμφιβολίες, υποδηλώνοντας με αυτή τη στάση της την απόλυτη πίστη και εμπιστοσύνη της στον Θεό.

«Με αυτήν ακριβώς την πίστη», προσέθεσε, «ο Άγιος Σπυρίδων επιτέλεσε το θαύμα που απόψε εορτάζουμε, και πολλά άλλα, μέχρι σήμερα, θαύματα, αφού πρώτα επιτέλεσε το μεγαλύτερο θαύμα, να υπερβεί τον κακό του εαυτό, και να καταστεί σκεύος εκλογής του Κυρίου».

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του, ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’, αφού ευχαρίστησε τον Πρωθιερέα του Ναού, τους Συνεφημερίους του, τους Επιτρόπους, τους Ιεροψάλτες και τους Διακονητές, κάλεσε τους πιστούς, αποχωρώντας από τον Ναό να συναποκομίσουν δύο μηνύματα-διδάγματα ζωής: Το της Θεοτόκου «ιδού, Κύριε, η δούλη σου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου» και την προσπάθεια για υπέρβαση του κακού τους εαυτού, κατά το παράδειγμα του Αγίου Σπυρίδωνος, και ευχήθηκε για τον Δεκαπενταύγουστο.