Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων από τον Μητροπολίτη Βεροίας

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων, όπου από χθες τέθηκε σε προσκύνηση των πιστών η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Η Εικόνα θα παραμείνει στον Ιερό Ναό μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου και θα συνεορτάσει με τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλύτη.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε:

Ο ιερός αυτός ναός του αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων και ο ευσεβής κλήρος και λαός της πε­ριοχής υποδέχθηκε χθες με συγκί­νηση και κατάνυξη την ιερά και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Σουμελά, της Παναγίας του Πο­ντου, η οποία ήρθε κατόπιν προσκλήσεως και αδείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθη­νων και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, τον οποίο και ευχαρι­στούμε θερμώς για μία ακόμη φορά.

Με την υποδοχή της ιστορικής και χαριτοβρύτου εικόνος της Πανα­γίας της Σουμελά εγκαινιάσθηκαν οι λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του προ­στάτου της ενορίας σας αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Δημη­τρίου του μυροβλύτου.

Η ιερά εικόνα της Παναγίας του Πόντου δεν ήλθε τυχαία στην ενορία σας. Ήλθε ως στοργική μητέρα για να συνεορτάσει μαζί σας, με τα ευλα­βη τέκνα της, τον γενναίο οπλίτη του Υιού της, τον μεγαλώνυμο μάρτυρα Δημήτριο.

Ήλθε για να λαμπρύνει με την τιμητική παρου­σία της την εορτή ενός εκλεκτού τέκνου της, του αγνού και παρθέ­νου και αμώμου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, ο οποίος παρότι ζούσε σε έναν κόσμο «δυσώδη και βε­βορ­βορωμένο», παρότι κατείχε θέση ανώτατη στη ρωμαική διοίκηση ως ανθύπατος της Ελλάδος, και ήταν εκτεθειμένος σε πλήθος προκλή­σεων και πειρασμών, εκείνος κατόρθωσε να διατηρήσει την ψυχή και το σώμα του πάλλευκα, καθαρά από οποιονδήποτε ρύπο αμαρτίας. Κατόρθωσε να λάμπει ως χρυσός και να ακτινοβολεί ως αδάμας πολύεδρος της χάριτος και της αρετής, ομοιάζοντας κατά το δυνατόν την «καθαρωτέραν λαμπη­δο­νων ηλιακών» Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας, ως αληθι­νος και εκλεκτός υιός της.

Αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Θεσσαλονικείς κατά τον 14ο αιώνα συνέδεσαν τη λατρεία του αγίου μεγαλομάρτυ­ρος Δημητρίου του μυροβλύτου με αυτήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, σύμφωνα με τον νομοφύλακα Κων­σταντίνο Αρμενόπουλο, παρά­δο­ση η οποία ανεβίωσε στη Θεσ­σαλονίκη μετά την επανακομιδή του ιερού λειψάνου του αγίου Δημητρίου από την Ιταλία.

Και τώρα ζούμε και πάλι αυτή την παράδοση. Η ιστορική και θαυμα­τουρ­γος εικόνα της Παναγίας Σου­μελά δίπλα στην ιερά εικόνα του εφόρου της ενορίας σας, του μεγαλομάρτυρος αγίου Δημητρίου του μυροβλύτου. Η προστάτις του Ποντιακού Ελληνισμού δίπλα στον προστάτη της ενορίας σας.

Η φιλόστοργη μητέρα πάντων των χριστιανών δίπλα στον φιλόπολι μεγαλομάρτυρα Δημήτριο. Η Υπέρ­μαχος Στρατηγός δίπλα στον υπέρμαχο της οικουμένης μεγαλο­μαρ­τυρα. Διπλή η χάρη, διπλή και ευλογία αυτές τις ημέρες για όλους τους ευλαβείς προσκυνητές των ιερών εικόνων τους.

Όμως η Υπεραγία Θεοτόκος δεν βρίσκεται εδώ μόνο για να σας μεταδώσει τη χάρη της αλλά και για να ακούσει τα αιτήματα των ψυχών σας. Αιώνες άκουε τα αιτή­ματα των τέκνων της που ανέβαι­ναν στο ιστορικό μοναστήρι της, στο όρος Μελά της Τραπεζούντος, για να της εμπιστευθούν τις χαρές και τις αγωνίες τους, τις θλίψεις και τις δοκιμασίες που περνούσαν, και τα μετέφερε στον Υιό της και Κύριό μας.

Και αργότερα, όταν έφθασαν οι δύσκολες ημέρες των διωγμών, των εκτοπίσεων, των βασανιστη­ρίων και εν τέλει του βιαίου ξερι­ζωμού και της προσφυγιάς που τον ακολούθησε, η Παναγία ήταν εκεί­νη που δεν έπαυσε ποτέ να παρα­καλεί τον Υιό της για τα δοκιμαζό­μενα τέκνα της.

Ήταν εκείνη που προσπαθούσε να απαλύνει τον πόνο τους για την αδικία, για την καταστροφή, για τη βάναυση εκ­δίωξη από τον τόπο τους, και να σφογγίσει τα δάκρυά τους. Να τους ενισχύσει και να τους παρηγορή­σει, αλλά και να σταθεί δίπλα τους, όπου και αν κατέληξαν, για να τους βοηθήσει να ορθοποδήσουν και πάλι.

Αυτό συνεχίζει να κάνει η Πανα­γία μας για όλους μας, εφόσον εμείς καταφεύγουμε με πίστη και εμπιστοσύνη στη κραταιά μητρική της προστασία και στη στοργική σκέπη της.

Τείνει πάντοτε εύήκοο ούς στα αιτήματά μας και στους στεναγμούς της καρδιάς μας, αρκεί και εμείς να την τιμούμε και σεβόμεθα, να φροντίζουμε, όπως το έκανε και ο άγιος μεγαλομάρτυς Δημήτριος, να διατηρούμε την ψυχή και το σώμα μας καθαρά από τους ρύπος της αμαρτίας και να ακολουθούμε στη ζωή μας τον δρόμο τον οποίο βάδισε και Εκεί­νη, τον δρόμο των εντολών του Υιού της και Θεού μας.

Ας μην διστάζουμε να την παρα­καλούμε. Ας μην διστάζουμε να αναθέτουμε στην αγάπη της τα αιτήματά μας. Αλλά και ας μην παραλείπουμε να της ζητούμε να προστατεύει μαζί με τον μεγαλο­μάρτυρα Δημήτριο και την πατρίδα μας από κάθε κίνδυνο και κάθε συμφορά.

Ας την παρακαλούμε να μην επιτρέψει ποτέ ξανά να δοκι­μάσουμε την πίκρα μιάς εθνικής καταστροφής, όπως αυτή που έζη­σε ο Ελληνισμός της Μικράς Ασί­ας, της Καππαδοκίας και του Πόντου πριν από 100 χρόνια, ούτε και την οδύνη του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, αλλά να μας προστατεύει και ως άτομα και ως Έθνος υπό την κραταιά σκέπη της.

Εκφράζοντας για ακόμη μία φορά την ευγνωμοσύνη μου προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθη­νων και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώ­νυμο για την άδεια και την ευλογία του να μεταφέρουμε την ιστορική και θαυματουργό εικόνα της Πανα­γίας της Σουμελά στον εορτάζοντα ναό του Αγίου Δημητρίου Αμπελο­κήπων και να λειτουργήσουμε σήμερα ενώπιον της εικόνος της Παναγίας Σουμελά και του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου, εύχομαι ταπεινά και από καρδίας η χάρη της θαυμα­τουρ­γού εικόνος της Παναγίας μας να σκέπει και να ευλογεί όλους σας.