Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Το μήνυμά του για την 4η Ιουλίου και τα εγκαίνια του Ναού του Αγίου Νικολάου

© GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Αρχιεπισκοπική εγκύκλιο για τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου αλλά και τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero, εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Όπως σχολίασε ο κ. Ελπιδοφόρος, ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, είναι “το εθνικό μας προσκύνημα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου”, καθώς και ότι αποτελεί “την απαρχή των εκδηλώσεων για την εκατονταετηρίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, της πρώτης και σπουδαιότερης επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Διασπορά”.

“Η ανοικοδόμηση αυτού του θαυμάσιου Ορθόξου ναού μας, ως ενός χώρου ανοικτού για όλους τους ανθρώπους, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στην ανεξιθρησκία, αποτελεί ευκαιρία συνάντησης και διαλόγου για όλους τους ανθρώπους”, σημείωσε χαρακτηριστικά στην εγκύκλιό του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Παρατίθεται η σχετική εγκύκλιος:

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα μέλη της Ηγεσίας των 100, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

«Καὶ γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν, καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς.»

(Κατά ᾽Ιωάννην 8:32)

Αυτή η τετάρτη Ιουλίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Εορτάζουμε την ανεξαρτησία αυτής της χώρας που είναι η χώρα της ελευθερίας, αλλά και ένα εξαιρετικά σημαντικό σταθμό στην ιστορία της Αρχιεπισκοπής μας.

Προγραμματίσαμε σήμερα τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, του εθνικού μας προσκηνύματος στο παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, ως απαρχή των εκδηλώσεων για την εκατονταετηρίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, της πρώτης και σπουδαιότερης επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Διασπορά.

Ένας από τους λόγους που διαλέξαμε την τετάρτη Ιουλίου για την πραγματοποίηση των εγκαινίων είναι για να τονιστεί το γεγονός ότι η ανοικοδόμηση του Αγ. Νικολάου και η αφιέρωσή του ως προσκυνήματος ολοκλήρου του αμερικανικού λαού, αποτελεί πράξη αναγέννησης και ελευθερίας, όπως αυτή εκφράζεται στην πρώτη τροπολογία της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων, με την ελευθερία του πιστεύειν κατά την υπαγόρευση της συνειδήσεως.

Η χώρα μας δέχτηκε επίθεση κατά την ενάτη Σεπτεμβρίου του 2001, ως αποτέλεσμα μίσους εμποτισμένου από θρησκευτική μισαλλοδοξία. Η μοναδική απάντηση, που είναι συμβατή με την πίστη μας και με την αμερικάνικη ταυτότητά μας, απέναντι σε αυτό το μίσος, είναι η αναγένηση και η ανοικοδόμηση.

Η ανοικοδόμηση αυτού του θαυμάσιου Ορθόξου ναού μας, ως ενός χώρου ανοικτού για όλους τους ανθρώπους, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στην ανεξιθρησκία, αποτελεί ευκαιρία συνάντησης και διαλόγου για όλους τους ανθρώπους.

Αυτή η ελευθερία εν Χριστώ, ο οποίος είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή, φωτίζει αυτή την επιχείρηση της πνευματικής ανοικοδόμησης. Διότι ο Κύριος μας είναι αυτός που μας δημιούργησε απόλυτα ελεύθερους, περισσότερο από όσο μπορούμε να το κατανοήσουμε ανθρωπίνως.

Η ελευθερία αυτή έχει χαράξει την ψυχή, το μυαλό, την καρδιά και τη συνείδησή μας. Ως Ελληνοαμερικάνοι, γιορτάζουμε σήμερα την ημέρα της Ανεξαρτησίας σύμφωνα με την παράδοσή μας, ειδικά αυτό το έτος της εκατονταετηρίδας μας.

Με παρακαταθήκη μας το εθνικό προσκύνημα του Αγίου Νικολάου και αφετηρία το τρέχον έτος της εκατονταετηρίδας της Αρχιεπισκοπής μας, ας πραγματοποιήσουμε το νέο όραμα για το μέλλον μας.

Ένα όραμα που τιμάει το παρελθόν μας, ενοποιώντας μας στο πρόσωπο του Χριστού, μεταλαμπαδεύοντας το νόημα του Σταυρού στην ευρύτερη κοινωνία.

Με αυτό το πνεύμα μοιραζόμαστε την αλήθεια με όλους τους συνανθρώπους μας, δίνοντας το δώρο της αληθινής ελευθερίας εν Χριστώ σε όλο τον κόσμο.

Εύχομαι σε όλους σας μία ευλογημένη ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Με πατρικές ευχές και αγάπη εν Χριστώ,

† ο Αμερικής Ελπιδοφόρος