Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Χωρίς τη Θεολογική Σχολή δεν θα έχουμε ιερείς, δεν υπάρχουμε

Photos:© GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Έκκληση προς τους Έλληνες της Αμερικής να υποστηρίξουν την Θεολογική Σχολή και το Ελληνικό Κολλέγιο της Βοστώνης έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος από άμβωνος, τονίζοντας “Πρέπει αδελφοί να υποστηρίξουμε τη θεολογική μας σχολή και το ελληνικό κολέγιο. Και πάλι σας λέω, δεν εννοώ να μας δώσετε χρήματα. Ο Θεός θα στείλει τα χρήματα, εάν έχουμε παιδιά. Διότι τι να τα κάνουμε τα σχολεία, τι να τα κάνουμε τα κτίρια και τα χρήματα, εάν δεν έχουμε παιδιά;”.

Ο κ. Ελπιδοφόρος σημείωσε ότι: “Τα σχολεία γίνονται για να λειτουργούν, για να πηγαίνουν τα παιδιά μας να μαθαίνουν γράμματα, τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα μας και τη θρησκεία μας. Για αυτό άλλωστε όλοι σας δώσατε τόσα χρήματα και χτίσατε αυτό το σχολείο”.

Στο λόγο του, από τον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στο Whitestone της Νέας Υόρκης, αναφέρθηκε επίσης και στις προσπάθειες επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολή της Χάλκης που εδώ και πενήντα χρόνια έχει κλείσει από τους Τούρκους, λέγοντας ότι: “παλεύουμε τόσο σκληρά για να την ανοίξουμε, μιλάμε με τους Τούρκους, προσπαθούμε να τους πείσουμε, να τους εξηγήσουμε, προσπαθούμε να ζητήσουμε τη βοήθεια κυβερνήσεων, της αμερικανικής, της δικής μας και άλλων κυβερνήσεων για να μας ανοίξουν την Θεολογική μας Σχολή”.

Τέλος ευχήθηκε “σε όλους σας ο Τίμιος Σταυρός του οποίου έχετε την τιμή να έχετε την ευλογία μόνιμα εδώ διότι η ενορία σας είναι ενορία του Τιμίου Σταυρού, να είναι πάντοτε ο φωτισμός σας, η δύναμή σας, η πηγή της υγείας σας, η πηγή της προόδου σας, και πάντα να σας θεραπεύει και να σας ενισχύει ο Τίμιος Σταυρός, να ευλογεί εσάς, τα παιδάκια σας, τα εγγόνια σας, όλη την οικογένειά σας, τις εργασίες σας, ώστε με υγεία, με αγάπη, με ενότητα, και με πίστη να συνεχίζουμε τον καλό αγώνα που μας έχει αναθέσει ο Κύριος εδώ στην Αμερική, να κρατάμε την πίστη μας και να κρατάμε τον πολιτισμό μας”.

Παρατίθεται ο λόγος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου:

Αγαπητέ πάτερ Γεώργιε και κύριε Αντιπρόεδρε, κύριε Ισαακίδη, αγαπητοί μου αδελφοί,

Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι σήμερα κοντά σας όπως είπε και ο πατήρ Γεώργιος πάντοτε τέτοια μέρα ο Αρχιεπίσκοπος είναι στην Θεολογική Σχολή γιατί είναι η Θεολογική μας σχολή του Τιμίου Σταυρού και εκεί ευλογεί τα παιδιά, τους δίνει τα ράσα τους, τους φοράει τους σταυρούς και ξεκινάει η ακαδημαϊκή χρονιά με τις ευχές και τις ευλογίες της εκκλησίας.

Για αυτό και σήμερα στην Εγκύκλιο που βγάζει πάντοτε ο Αρχιεπίσκοπος αυτή την ημέρα του Σταυρού πάντοτε μετά τον Τίμιο Σταυρό μιλάμε για την Θεολογική μας Σχολή.

Θέλω να υποστηρίζουμε όλοι μας τη Θεολογική Σχολή. Διότι δίχως τη Θεολογική Σχολή δεν υπάρχουμε. Δεν μπορούμε να υπάρξουμε. Δεν θα έχουμε ιερείς, δεν θα έχουμε θεολόγους, δεν θα έχουμε ανθρώπους να δουλέψουν για την Εκκλησία μας.

Και χωρίς την Εκκλησία τι θα κάνουμε στην Αμερική; Πώς θα ζήσουμε χωρίς την Εκκλησία, χωρίς έναν παπά να μας διαβάσει το Ευαγγέλιο, να μας μιλήσει Ελληνικά, να διδάξει στα παιδιά μας τον Χριστό, τον Σταυρό και το Ευαγγέλιο; Τι θα γίνουν οι οικογένειες μας; Που θα πάμε στην Αμερική; Θα χαθούμε.

Για αυτό αδελφοί μου, θέλω να υποστηρίζουμε την Θεολογική Σχολή. Μη σκεφτείτε ότι πάλι ο Αρχιεπίσκοπος σας ζητάει λεφτά. Δεν σας ζητάω χρήματα αυτή τη φορά. Δεν έχει ανάγκη από χρήματα η Θεολογική σχολή. Χρειάζεται παιδιά, Ανθρώπους χρειάζεται, Στείλτε παιδιά. Όχι μόνο για να γίνουν ιερείς, γιατί στη Βοστώνη, στον “Τίμιο Σταυρό” δεν έχουμε μόνο Θεολογική σχολή. Έχουμε και το Ελληνικό Κολέγιο. Ένα κολέγιο έχει μόνο ο Ελληνισμός στην Αμερική, μόνο ένα, στη Βοστώνη. Δίπλα στη θεολογική σχολή.

Στείλτε τα κορίτσια σας, στείλτε τα αγόρια σας, στείλτε τα παιδιά σας. Αντί να τα στείλετε σε κάποιο άλλο κολέγιο, που δεν ξέρετε με ποιους κάνουν παρέα, που κοιμούνται τα βράδια και που πάνε και έρχονται. Στείλτε τα στο Ελληνικό Κολέγιο, που είναι κάτω από τη σκιά της Εκκλησίας, κάτω από τη σκιά της θεολογικής σχολής. Να μάθουν τον πολιτισμό μας, τον Ελληνικό πολιτισμό, να μάθουν τη γλώσσα μας.

Και αν το έχουν μέσα τους, γιατί με το ζόρι παπάδες δεν γίνονται, εάν κάποιο παιδί το έχει μέσα του θα συνεχίσει στη θεολογική σχολή και θα μάθει και τα πράγματα που χρειάζονται για να γίνει ένας καλός ιερέας. Αλλά και εάν, αν ένα παιδί, αγόρι ή κορίτσι θελήσει να πάει σε ένα άλλο πανεπιστήμιο, στη Βοστώνη είναι τα καλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής.

Πρέπει αδελφοί να υποστηρίξουμε τη θεολογική μας σχολή και το ελληνικό κολέγιο. Και πάλι σας λέω δεν εννοώ να μας δώσετε χρήματα. Ο Θεός θα στείλει τα χρήματα, εάν έχουμε παιδιά. Διότι τι να τα κάνουμε τα σχολεία, τι να τα κάνουμε τα κτίρια και τα χρήματα, εάν δεν έχουμε παιδιά. Ξέρετε ότι έχουμε πάνω από εκατό παιδιά αυτή τη στιγμή που σπουδάζουν στο κολέγιο μας και στην θεολογική μας σχολής; Είναι πολύ σημαντικό αυτό, διότι χωρίς τα σχολεία θα χαθούμε.

Εσείς εδώ έχετε ένα πολύ ωραίο σχολείο. Πρέπει να προσπαθήσετε ακόμη πιο σκληρά. Είναι ντροπή να έχουμε σχολεία κλειστά. Δωρίσατε, δουλέψατε, χτίσατε ένα τόσο όμορφο σχολείο. Προσπαθήστε σας παρακαλώ αυτό το σχολείο να δουλέψει και να μην υπάρχουν αράχνες και κουκουβάγιες να λαλούν στα άδεια τα κτίρια.

Τα σχολεία γίνονται για να λειτουργούν, για να πηγαίνουν τα παιδιά μας να μαθαίνουν γράμματα, τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα μας και τη θρησκεία μας. Για αυτό άλλωστε όλοι σας δώσατε τόσα χρήματα και χτίσατε αυτό το σχολείο.

Φέτος, μετράμε πενήντα χρόνια από τότε που οι Τούρκοι έκλεισαν την Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη. Και παλεύουμε τόσο σκληρά για να την ανοίξουμε, μιλάμε με τους Τούρκους, προσπαθούμε να τους πείσουμε, να τους εξηγήσουμε, προσπαθούμε να ζητήσουμε τη βοήθεια κυβερνήσεων, της αμερικανικής, της δικής μας και άλλων κυβερνήσεων για να μας ανοίξουν την Θεολογική μας Σχολή. 50 χρόνια κλειστή.

Κι εμείς, εδώ στην Αμερική που είμαστε ελεύθεροι, έχουμε κλειστά σχολεία. Αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο, π. Γεώργιε, δίκης σου προσπαθπροσπάθειας και του εκκλησιαστικού συμβουλίου, και όλων σας αδερφοί μου.

Δεν μας τιμά εδώ στην Αμερική, που λένε ότι είμαστε σε ελεύθερη και δημοκρατική χώρα, να μην μπορούμε ένα κτίριο που το χτίσαμε με τα χέρια μας, με τα χρήματα μας, εσείς το κτίσατε, να μην μπορούμε να το λειτουργήσουμε.

Εγώ δεν μπορώ να βρω δικαιολογίες. Στην Τουρκία μάλιστα, υπάρχει δικαιολογία ότι μας το έκλεισαν οι Τούρκοι, δεν μπορούμε να την ανοίξουμε διαφορετικά. Εδώ όμως είμαστε δυνατοί, είμαστε ελεύθεροι, έχουμε όλες τις δυνατότητες για να το κάνουμε αδερφοί.

Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι κοντά σας γιατί όπως είπατε πάτερ Γεώργιε είναι η πρώτη φορά που έρχεται ο Αρχιεπίσκοπος εδώ, όχι διότι δεν θέλει να είναι στην Θεολογική Σχολή φέτος αλλά με την πανδημία βλέπετε όλα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Γίνονται πράγματα που δεν γίνονταν ποτέ λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη Βοστόνη για πρώτη φορά δεν μπόρεσα να πάω, να κάνω εγώ την πανήγυρη. Παρακάλεσα τον επιτόπιο Μητροπολίτη, τον εκλεκτό αδελφό μου, τον Μητροπολίτη Βοστώνης, τον κύριο Μεθόδιο, οποίος συνεπικουρούμενος από δύο άλλους Επισκόπους, όπου και οι ίδιοι είναι στη σχολή, εκεί μένουν, τον Επίσκοπο Αμισού κ. Ιωακείμ και τον Επίσκοπο Ναζιανζού κ. Αθηναγόρα και οι τρείς μαζί σήμερα συλλειτούργησαν και ευλόγησαν τα παιδιά και έκαναν την πανήγυρη αυτή.

Εύχομαι σε όλους σας ο Τίμιος Σταυρός του οποίου έχετε την τιμή να έχετε την ευλογία μόνιμα εδώ διότι η ενορία σας είναι ενορία του Τιμίου Σταυρού να είναι πάντοτε ο φωτισμός σας, η δύναμή σας, η πηγή της υγείας σας, η πηγή της προόδου σας, και πάντα να σας θεραπεύει και να σας ενισχύει ο Τίμιος Σταυρός, να ευλογεί εσάς, τα παιδάκια σας, τα εγγόνια σας, όλη την οικογένειά σας, τις εργασίες σας, ώστε με υγεία, με αγάπη, με ενότητα, και με πίστη να συνεχίζουμε τον καλό αγώνα που μας έχει αναθέσει ο Κύριος εδώ στην Αμερική, να κρατάμε την πίστη μας και να κρατάμε τον πολιτισμό μας, αμήν.

Χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν.

Να είστε καλά!