Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Οι Τρεις Ιεράρχες έθεσαν τη γνώση στην υπηρεσία της Εκκλησίας και της πίστεως

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος εξέδωσε Εγκύκλιο για την Εορτή των Τριών Ιεραρχών, ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων.

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος είπε ότι η εορτή καθιερώθηκε για να τιμηθούν οι τρεις μεγάλοι άγιοι, και συγκεκριμένα “την ιδιαίτερη εκτίμηση που είχαν στην εκπαίδευση και στα ελληνικά γράμματα.”

“Οι Τρεις Ιεράρχες δε φοβήθηκαν την επιστήμη και τη μάθηση. Αντίθετα, έθεσαν τα επιστημονικά ευρήματα της εποχής και τη γνώση στην υπηρεσία της Εκκλησίας και της πίστεως.”

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε, “Και οι τρεις αυτοί μεγάλοι διδάσκαλοι στόλισαν τα θεολογικά τους έργα με πολύτιμα πετράδια, βγαλμένα από την Ελληνική Φιλοσοφία και την Παιδεία”.

Καταλήγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος προέτρεψε “όλους μας να τους μιμηθούμε παραδίδοντας την κληρονομιά αυτή στα παιδιά μας.”

Διαβάστε την Εγκύκλιο για την Εορτή των Τριών Ιεραρχών, ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων:

Εὐθὺς οὖν ἐξ ἀρχῆς ἐπισκοπεῖν ἕκαστον τῶν μαθημάτων, καὶ συναρμόζειν τῷ τέλει προσῆκε, κατὰ τὴν Δωρικὴν παροιμίαν, τὸν λίθον ποτὶ τὰν σπάρτον ἄγοντας»

(Ἅγιος Βασίλειος ὁ Μέγας. Πρὸς τοὺς νέους, ὅπως ἂν ἐξ ἑλληνικῶν ὠφελοῖντο).

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,
Η σημερινή ημέρα, εορτή της Συνάξεως των αγίων Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου, είναι αφιερωμένη στα ελληνικά γράμματα. Η εορτή αυτή καθιερώθηκε ως απάντηση στη διαμάχη των τότε χριστιανών για το ποιος είναι ο καλύτερος από τους τρεις. Και βέβαια η απάντηση που δίδεται εορτάζοντας και τους τρεις μαζί είναι ότι και οι τρεις είναι άριστοι χωρίς καμμία διάκριση.

Η λάμψη των «τριών μεγίστων φωστήρων της τρισηλίου Θεότητος» δεν προέρχεται μόνο εξ αιτίας της πνευματικής διδασκαλίας και σοφίας τους, αλλά και από την ιδιαίτερη εκτίμηση που είχαν στην εκπαίδευση και στα ελληνικά γράμματα. Ο Μέγας Βασίλειος και ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος σπούδασαν στην Ακαδημία του Πλάτωνος. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος θεωρούνταν ως ο μεγαλύτερος ρήτορας της εποχής του, ενώ μαθήτευσε δίπλα στο μεγάλο μη χριστιανό φιλόσοφο Λιβάνιο το Σοφιστή. Οι Τρεις Ιεράρχες δε φοβήθηκαν την επιστήμη και τη μάθηση. Αντίθετα, έθεσαν τα επιστημονικά ευρήματα της εποχής και τη γνώση στην υπηρεσία της Εκκλησίας και της πίστεως.

Ονομάζουμε το Βασίλειο «Μέγα», διότι αποτελεί πρότυπο ιεράρχου στη διδασκαλία των δογμάτων, μοναδικό στην ποιμαντική φροντίδα χωρίς πρωσοποληψία και παράδειγμα ακεραιότητος και ταπεινώσεως. Αποκαλούμε τον Ιωάννη «Χρυσόστομο», διότι τα κηρύγματά του ήταν μοναδικά και εμπνευσμένα, πολυτιμότερα από το χρυσό και τα πολύτιμα πετράδια. Δίδουμε το επίθετο «Θεολόγος» στο Γρηγόριο, διότι τα συγγράμματα και τα ποιήματά του είναι γεμάτα με υψηλά θεολογικά νοήματα, που εκφράζουν την αλήθεια της ορθόδοξης διδασκαλίας για την Αγία Τριάδα.

Και οι τρεις αυτοί μεγάλοι διδάσκαλοι στόλισαν τα θεολογικά τους έργα με πολύτιμα πετράδια, βγαλμένα από την Ελληνική Φιλοσοφία και την Παιδεία. Και οι τρεις χρησιμοποιούν τη ίδια δωρική παροιμία «τον λίθον ποτί ταν σπάρτον άγοντας» δηλαδή «η πέτρα τοποθετείται ακολουθώντας το νήμα της στάθμης», την οποία χρησιμοποιεί ο άγιος Γρηγόριος στην Επιστολή 38 «Προς Θεμίστιον», και ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στο «Υπόμνημα εις την Α´ προς Κορινθίους – Ομιλία 35». Ο σοφός οικοδόμος πρώτα υπολογίζει και συλλέγει τα υλικά που χρειάζεται και έπειτα αρχίζει την οικοδομή. Έτσι και κατά το χτίσιμο των ψυχών μας πρέπει επίσης να υπολογίσουμε και να κατηγοροποιήσουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Κάποια είναι εποικοδομητικά, άλλα διασκεδάζουν και ευφραίνουν τον ακροατή, άλλα είναι χρήσιμα για παραινέσεις και συμβάλλουν στην πνευματική και σωματική υγεία.

Οι τρεις Ιεράρχες βρήκαν θησαυρούς γνώσεως και σοφίας μελετώντας κείμενα των αρχαίων ελλήνων συγγραφέων και καλούν όλους μας να τους μιμηθούμε παραδίδοντας την κληρονομιά αυτή στα παιδιά μας. Ας εορτάσουμε λοιπόν σήμερα τη μνήμη τους υποσχόμενοι ότι θα καλλιεργήσουμε και θα διατηρήσουμε τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας, αυτόν τον τεράστιο και ανεκτίμητο θησαυρό που ονομάζεται Ελληνική Παιδεία. Αυτό είναι το αίμα μας! Αυτή είναι η κληρονομιά μας! Ας βαδίσουμε στο δρόμο που χάραξαν οι «Τρεις μέγιστοι φωστήρες της τρισηλίου θεότητος»!

Μετά πατρικής αγάπης εν Χριστώ Ιησού.

† ο Αμερικής Ελπιδοφόρος