Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός αποτελούν άριστα παραδείγματα για όλους μας

© GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Αρχιεπισκοπική Εγκύκλιο για τους αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Στην Εγκύκλιο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναφέρει χαρακτηριστικά “Οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός αποτελούν τα άριστα παραδείγματα για όλους εμάς που πιστεύουμε στο έργο της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος, ενός οργανισμού αντιπροσωπευτικού της φιλανθρωπικής διακονίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως”.

Παρατίθεται η σχετική εγκύκλιος

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα μέλη της Ηγεσίας των 100, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

«Άγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί, επισκέψασθε τας ασθενείας ημών, δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε ημίν» (Απολυτίκιον των αγίων, ήχος πλ. δ´).

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός αποτελούν τα άριστα παραδείγματα για όλους εμάς που πιστεύουμε στο έργο της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος, ενός οργανισμού αντιπροσωπευτικού της φιλανθρωπικής διακονίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως. Εξ ορισμού η λέξη «ανάργυρος» (αν+άργυρος) προσδιορίζει τον άνθρωπο που αρνείται τα αργύρια και είναι το αντίθετο της λέξεως «φιλάργυρος» (φίλος+άργυρος) ως προσδιορισμός του εραστή των αργυρίων, ένας προσδιορισμός που αρμόζει στον Ιούδα τον Ισκαριώτη, ο οποίος πήρε τα τριάκοντα αργύρια για να προδώσει τον Χριστό.

Αυτό εξάλλου είναι το ιδίωμα της Φιλοπτώχου Αδελφότητος, να μοιράζει αυτά που της προσφέρουν, χωρίς να συσσωρεύει και να «θησαυρίζει θησαυρούς επί της γης» (Ματθ.

6:19), πετυχαίνοντας πραγματικά θαύματα! Με το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο, η Φιλόπτωχος βοηθάει τους ανθρώπους να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, ξεπερνώντας τους εαυτούς τους, σύμφωνα με το «κατ᾽εικόνα Θεού», όπως και δημιουργήθηκαν.

Η Φιλόπτωχος βιώνει την αλήθεια που ακούμε κατά τη Θεία Λειτουργία: «Τα σα εκ των σων, σοι προσφέρομεν», δηλαδή ότι όλα όσα έχουμε, μας δίνονται από το Θεό και όταν τα προσφέρουμε πάλι σε αυτόν ευχαριστηριακά, τότε μετασχηματίζονται με τη χάρη του. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα της κατάληξης του απολυτικίου των αγίων Κοσμά και Δαμιανού, προστάτων αγίων της Φιλοπτώχου, «δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε», το οποίο αντιγράφεται από την εντολή του Χριστού προς τους μαθητές του (Ματθ. 10:8). Αυτές οι λέξεις αποτελούν το θεμέλιο της διδασκαλίας του Χριστού και της γενναιοδωρίας των ανθρώπων της Εκκλησίας.

Προτρέπω λοιπόν, όλα τα μέλη των κοινοτήτων μας στην Αμερική, ακολουθώντας την πίστη της Εκκλησίας, να εφαρμόσουν την τέλεια αυτή διδασκαλία της αγάπης και της φιλανθρωπίας. Τα τοπικά τμήματα της Φιλοπτώχου Αδελφότητος σε όλη την Αμερική τείνουν χείρα βοηθείας σε όσους έχουν ανάγκη εδώ, όπως και στη Μητέρα Εκκλησία. Ιδίως μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά στο νοσοκομείο του Μπαλουκλή, το οποίο εξυπηρετεί τόσους πολλούς αδελφούς και αδελφές μας στην Πόλη, ας βοηθήσουμε τις κυρίες της Φιλοπτώχου, ώστε με γεμάτα χέρια να ασκήσουν τη φιλανθρωπία στον κόσμο. Μεσιτείαις των αγίων και θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, ελέησον και σώσον ημάς, αμήν.

Μετά πατρικής εν Κυρίω αγάπης,

† ο Αμερικής Ελπιδοφόρος