Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Η εορτή της υψώσεως του τιμίου σταυρού αποτελεί ορόσημο της εν Χριστώ πορείας μας

© GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Αρχιεπισκοπική εγκύκλιο για την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Στην εγκύκλιο, η οποία απευθύνεται προς ολόκληρο το πλήρωμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ιερείς και λαϊκούς, ο κ. Ελπιδοφόρος καλεί “όλες τις οικογένειες παντού στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής να υποστηρίξουν την Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού με προσευχή, αλλά και με κάθε δυνατό τρόπο για να κηρύττεται και να διδάσκεται πάντοτε το μεγάλο μάθημα της αγάπης, όπως αυτό αναδεικνύεται κατά την παγκόσμια ύψωση του σταυρού.”

Επίσης υπογραμμίζει ότι “Η ύψωση του σταυρού μας υπενθυμίζει ότι ο κύριός μας Ιησούς Χριστός ανέβηκε για να σταυρωθεί επάνω στο σταυρό, ένα όργανο αισχύνης και θανάτου, για να μας απαλλάξει από την αμαρτία, η οποία οδηγεί στο θάνατο, δίνοντας το παράδειγμα της τέλειας θυσιαστικής αγάπης, οδηγώντας μας με ασφάλεια στην αιώνια ζωή.”

Διαβάστε το εγκύκλιο σημείωμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα μέλη της Ηγεσίας των 100, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

«Υψούτε Κύριον τον Θεόν ημών και προσκυνείτε τω υποποδίω των ποδών αυτού, ότι άγιός εστι» (Εισοδικό της εορτής).

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Η εορτή της παγκοσμίου υψώσεως του τιμίου και ζωοποιού σταυρού αποτελεί σημαντικό σταθμό κατά το λειτουργικό έτος της εκκλησίας και ορόσημο της εν Χριστώ πορείας μας. Η ύψωση του σταυρού μας υπενθυμίζει ότι ο κύριός μας Ιησούς Χριστός ανέβηκε για να σταυρωθεί επάνω στο σταυρό, ένα όργανο αισχύνης και θανάτου, για να μας απαλλάξει από την αμαρτία, η οποία οδηγεί στο θάνατο, δίνοντας το παράδειγμα της τέλειας θυσιαστικής αγάπης, οδηγώντας μας με ασφάλεια στην αιώνια ζωή.

Σαν ορθόδοξοι χριστιανοί, πανηγυρίζουμε την εορτή του τιμίου σταυρού συνδυάζοντας τη νηστεία της ημέρας με τη χαρά της θαυματουργικής ευρέσεως του ζωοποιού σταυρού από την αγία Ελένη. Γεμίζουμε τους ναούς μας με εύοσμο βασιλικό, εκείνο το φυτό που αφθονούσε στον τόπο της σταυρώσεως, για να μας θυμίζει τη ζωοποιό δύναμη του σταυρού, αλλά και τη γλυκύτητα της αγάπης του Κυρίου μας προς όλους.

Αυτή η αγάπη του Θεού διά του σταυρού προς όλους τους ανθρώπους είναι και ο λόγος για τον οποίο η σχολή ονομάζεται Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού. Διότι η σχολή μας στη Βοστώνη αποτελεί εκείνο τον ιερό τόπο όπου διδάσκεται η παράδοση της αγάπης και της διακονίας, οι οποίες ρέουν άφθονα από το σταυρό επάνω στο Γολγοθά, όπως ακριβώς το τίμιο αίμα του Κυρίου ρέει από το τραχύ ξύλο ως ποταμός ελέους και οικτιρμών για ολόκληρο τον κόσμο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, προτρέπω όλες τις οικογένειες παντού στην Αρχιεπισκοπή να υποστηρίξουν την αγαπημένη μας Σχολή με προσευχή, αλλά και με κάθε δυνατό τρόπο. Διότι όλοι έχουμε να ωφεληθούμε από την ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση των κληρικών μας στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, για να κηρύττεται και να διδάσκεται πάντοτε το μεγάλο μάθημα της αγάπης, όπως αυτό αναδεικνύεται κατά την παγκόσμια ύψωση του σταυρού. Ας μας αξιώνει ο Θεός να προσκυνούμε πάντοτε «τω υποποδίω των ποδών αυτού, ότι άγιός εστι»!

Μετά πατρικών ευχών και της εν Χριστώ αγάπης,

† ο Αμερικής Ελπιδοφόρος