Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας: Στις δύσκολες στιγμές της ζωής μου ανατρέχω στις βασικές αρχές της πίστεως

“Έχω περάσει στη ζωή μου πολλών ειδών ασθένειες, αλλά αυτή ήταν περιπέτεια σε άγνωστη περιοχή” επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος σε συνέντευξή του την Καθημερινή της Κυριακής για την περιπέτειά του με τον κορωνοϊό, “Όταν με έβαλαν στην “κάψουλα” είχα την εντύπωση ότι έμπαινα σε φέρετρο. Σκληρή στιγμή” τόνισε ο κ. Αναστάσιος, ενώ σημείωσε “Στις δύσκολες στιγμές της ζωής μου ανατρέχω στις βασικές αρχές της πίστεως”.

Ερωτηθείς για το αν η πανδημία δημιουργεί ρωγμές ανάμεσα στην εκκλησία και στην επιστήμη Μακαριώτατος τόνισε ότι θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος να επιστρέψουν να δημιουργηθούν ρωγμές. “Η Ορθοδοξία βλέπει την ανάπτυξη των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας με δοξολογία και ευχαριστία στον Θεό, που έχει δωρίσει στον άνθρωπο την δυνατότητα να αναζητά την αλήθεια, να ανακαλύπτει άγνωστες πτυχές της Δημοκρατίας”.

Σε άλλο σημείο σημείωσε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει πόλωση μεταξύ δόγματος και δημόσιας υγείας. Είναι όπως ανέφερε περισσότερο θέμα ερμηνείας του δόγματος και των συγκεκριμένων συνθηκών σχετικά με αυτό το θέμα. “Δεν δικαιολογούνται η εμπάθεια, η περιφρόνηση, η δημαγωγία”.

Όσον αφορά το σχίσμα σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας ανέφερε ότι μια από τις μεγάλες ελλείψεις του τελευταίου καιρού είναι ότι ορθόδοξη ενότητα έχει ραγίσει και παρατείνεται μία θολή αναμονή. Οι πρωτοβουλίες στην Ουκρανία έπειτα από δύο χρόνια ήδη, προφανώς δεν απέδωσαν τα επιδιωκόμενα θεραπευτικό αποτέλεσμα. “Ούτε ειρήνη ούτε η ενότητα επιτάχθηκαν για τα εκατομμύρια των ορθοδόξων της Ουκρανίας. Αντιθέτως η αμφισβήτηση και ο διχασμός επεκτάθηκαν και σε άλλες τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες. Ο χρόνος που περνά επιδεινώνει το τραύμα” τόνισε ο κ.Αναστάσιος.