Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας: Η πίστη ανοίγει τον δρόμο προς την ελευθερία και την αγάπη

Την Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας κ. Ο Ilir Meta στόλισε το Αλβανικό Συμβούλιο Διεπαφής με την υψηλή διακόσμηση “Τιμή του Έθνους”.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι ηγέτες των θρησκευτικών κοινοτήτων, Η. Bujar Spahiu, Πρόεδρος της Μουσουλμανικής Κοινότητος Αλβανίας, Ο Οχυρός Αναστάσιος, Επικεφαλής της Αυτοκεφαλής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, Mons. George Frendo, Αρχπιεπίσκοπος των Τιράνων-Δυρραχίου, για την Καθολική Εκκλησία, H. Dede Edmond Brahimaj, Bektashian Δήμαρχος και πάστορας Ylli Do çi, επικεφαλής της Ευαγγελικής Αδελφότητας της Αλβανίας. Εκ μέρους του Συμβουλίου Διεπαφής της Αλβανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος πήρε το στόλισμα.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Ο Ilir Meta εξήρε τον ρόλο των θρησκευτικών ηγετών στη χώρα και τη σημασία του Συμβουλίου Διεπαφής της Αλβανίας:

“Σήμερα, την πρώτη ημέρα της Άνοιξης, είχα το ιδιαίτερο προνόμιο και χαρά να εκτιμήσω με την Υψηλή Διακοσμητική ′′ Τιμή του Έθνους “, Διεπαγγελματικό Συμβούλιο Αλβανίας, για την πολύτιμη συμβολή του στη διατήρηση, προώθηση και ασυλία σε όλους τους πολίτες ιδιαίτερα στις νέες γενιές, πνεύμα διαλόγου, ανοχής, συνύπαρξης, αρμονίας και διαπιστωτικής κατανόησης.

Ο ρόλος αυτός γίνεται ακόμη πιο σημαντικός και αναντικατάστατος, σε αυτές τις εποχές που η χώρα χρειάζεται τη συμβολή και αφοσίωση όλων, στην πρώτη θέση των νεότερων, όχι να φύγουν, αλλά να αναζητήσουν και να βρουν το μέλλον στην Πατρίδα τους, στην ειρήνη και στην αρμονία μεταξύ τους.

Για να δημιουργήσουμε υγιείς και σταθερές οικογένειες, για να δημιουργήσουμε ευημερία και να οικοδομήσουμε την κοινή μας Αλβανία, στο πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης, που οι φωτεινοί θρησκευτικοί ηγέτες μας διαχωρίζουν κάθε μέρα, με αφοσίωση και αγάπη, μέσω της αποστολής της ευγενούς και θεϊκής.

Η πνευματική, πολιτιστική και θρησκευτική αρμονία του λαού μας συνδέεται με τα καλύτερα γνωρίσματα του, πίστη στον Θεό και αγάπη για ελευθερία λόγου, πίστη και σκέψη.

Σε όλη την ιστορία τους, οι Αλβανοί πιστοί έχουν συμβιώσει όχι μόνο σε κόμματα και θλίψεις, αλλά και σε όλες τις μάχες για ελευθερία, ανεξαρτησία, καθώς και στις πιο σημαντικές στιγμές του έθνους μας.

Το ξίφος της δικτατορίας θα έπεφτε εξίσου ανελέητο σε όλους τους ηγέτες των θεσμών της πίστης, ενώ ταυτόχρονα θα θέσει τα θεμέλια ακόμα και σε τζαμιά, εκκλησίες.

Σύμφωνα με την ανάσταση αιρετικών αντικειμένων, πριν 30 χρόνια μετά την βάναυση και πρωτοφανή 23 χρονη απαγόρευση πίστης, προηγήθηκε και της Κίνησης Δεκεμβρίου ‘ 90 και επανένωσε Αλβανούς όλων των πεποιθήσεων για την κατάρρευση της δικτατορίας”, είπε ο Πρόεδρος Meta στην ομιλία του.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είπε:

“Εξοχότατε, κ. Πρόεδρε, αγαπητοί μου αδελφοί δήμαρχοι θρησκευτικών κοινοτήτων. Δύο πράγματα θυμάμαι. Πρώτον, με μεγάλη συγκίνηση θυμάμαι τα άλλα τρία άτομα με τα οποία αποφασίσαμε να ιδρύσουμε αυτό το Συμβούλιο: Η. Selim Mu çaj, ο Πατέρας Reshat και ο Κύριος Rok Mirdita. Αυτό συνέβη πολύ απλά και αυθόρμητα. Το επόμενο σημείο είναι ότι το Συμβούλιο μας άνοιξε την πόρτα και έστησε μια γέφυρα με κάτι καθολικό”, ανέφερε.

Επίσης, πρόσθεσε: “Το συμβούλιο μας είναι μέρος αυτού του παγκόσμιου οργανισμού ‘Θρησκείες για την ειρήνη’. Δίνουμε μαρτυρίες όχι μόνο εντός της χώρας, αλλά παγκοσμίως. Αυτή η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της θρησκευτικής συνύπαρξης. Για πρώτη φορά χρησιμοποιούμε περισσότερη αρμονία από ανοχή. Με τη λέξη  ‘αρμονία’ είναι πολύ πιο ωραία. Όλοι διατηρούμε τα χαρακτηριστικά και την ταυτότητα μας, αλλά δημιουργούμε κάτι πολύ όμορφο, ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Είμαστε ευγνώμονες στον Εξοχότατο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί από την αρχή είναι πολύ κοντά μας. Πιστεύω ότι στον σύγχρονο κόσμο τα σημαντικότερα πράγματα είναι ελευθερία και αγάπη. Και η πίστη ανοίγει την πόρτα προς αυτές τις δύο πραγματικότητες. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσους βοήθησαν να γίνει αυτή η διαδικασία. Ευγνώμων, κύριε. Πρόεδρε. Πάντα με σοφία, αγάπη και ελπίδα.”