Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας: Δεν απέφυγα να κατονομάσω τη Ρωσία στις δηλώσεις για τον πόλεμο

Σε ανακοίνωση που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, παραθέτει τις ομιλίες και δηλώσεις του μετά την έναρξη του πολέμου, στις οποίες αναφέρεται στη λέξη «πόλεμος» από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας.

Αφορμή για αυτή την ανακοίνωση, αποτέλεσε σχετικό άρθρο του Αρχιδιακόνου π. Χρυσαυγή.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος τονίζει ότι «Η φράση ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, δάσκαλος και μέντορας του Αρχιδιακόνου Χρυσαυγή, απέφυγε να αναφέρει ή να κατονομάσει τη Ρωσία αναφορικά με τις δηλώσεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν είναι ακριβής».

Προσθέτει ακόμη ότι «(ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας) στις 13 Μαρτίου δήλωσε στη διάρκεια ομιλίας του στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα, «εντείνουμε την έκκλησή μας για άμεση κατάπαυση του αδελφοκτόνου πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, για την περίθαλψη των τραυματιών, για ανακούφιση των προσφύγων, και για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών».

Επιπλέον, στο Μήνυμά του για το Πάσχα το 2022, αναφέρει ότι «στις ημέρες αυτές, όταν ο πόνος, η θλίψη και η σύγχυση που προκάλεσε ο αδελφοκτόνος πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, κατακλύζουν τις σκέψεις και τις ψυχές μας, η αναφορά στην αγάπη μπορεί να φανεί κάτι παράξενο».

Καταλήγει δε τονίζοντας ότι «στις εκκλήσεις μας για ειρήνη κατά τη διάρκεια των λειτουργιών μας, ο κλήρος έχει λάβει εντολή να προσθέσει την εξής αναφορά: προσευχόμαστε για την άμεση κατάπαυση του αδελφοκτόνου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία…».