Αρχιεπισκοπή Θυατείρων για εκδημία Αρχιεπισκόπου Κύπρου: Δυσαναπλήρωτο κενό στην Ορθοδοξία ανά την υφήλιο

Ανακοίνωση σχετικά με την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου εξέδωσε η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων.

Γνωστοποιείται ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Νικήτας θα παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία ως μέλος της συνοδείας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ εκφράζεται η λύπη και η ψυχική οδύνη της Αρχιεπισκοπής για το γεγονός και “θυμίζει” την πρόσφατη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο.

Για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου αναφέρει ότι υπήρξε “στερρός υποστηρικτής και Συνκυρηναίος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως”.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων

Μεθ’ αφάτου λύπης, συντριβής καρδίας και ψυχικής οδύνης ενημερώνουμε τον Κλήρον και το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα της καθ’ ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής διά την εις Κύριον εκδημίαν του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄.

Η απώλεια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, ο οποίος, κατά την προσφάτην επίσκεψιν του Σεβασμιωτατου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων κ. Νικήτα εις Κύπρον τον παρελθόντα Σεπτέμβριον υπεδέχθη αυτόν και την συνοδείαν του μετά ειλικρινούς αγάπης, περιβάλλων αυτούς μετά πατρικής φροντίδος, απαραμίλλου λεπτότητος και βαθείας καλλιεργίας, αφήνει δυσεκπλήρωτον κενόν εις την Εκκλησία της Κύπρου και την ανά την υφήλιον Ορθοδοξίαν.

Είτο στερρός Υποστηρικτής και Συνκυρηναίος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, κάτοχος ιδιαιτέρων προνομίων, άμα δε και συνεχής κοινωνός αγάπης και συνεργασίας μετά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας.

Ως ελαχίστην ένδειξιν της οφειλομένης τιμής εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο Σεβασμιώτατος Αρχιπίσκοπος κ. Νικήτας θα παραστή εις την νεκρώσιμον ακολουθίαν ως μέλος της τιμίας Συνοδείας της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Άπαντες οι Ιερείς της καθ’ ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής δέον όπως τελέσουν Τρισάγιον και μνημονεύσουν τον μακαριστόν Αρχιεπίσκοπον καθ’ όλην την διάρκειαν του προσεχούς σαρανταημέρου κατά τας επιμνηνοσύνους δεήσεις εις τους κατά τόπους Ναούς.

Ενώνοντας τας προσευχάς ημών μεθ’ εκείνας του ευσεβούς αδελφού λαού της Κύπρου και εκφράζοντες την συμπαράστασιν ημών διά την παρούσα δοκιμασίαν των, ευχόμεθα όπως ο Πανάγαθος Θεός, εν τη αγάπη και σοφία Αυτού δεχθή την ψυχήν του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και κατατάξη αυτήν εις σκηνάς δικαίων εν τόπω φωτεινώ, εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως ένθα απέδρα πάσα οδύνη, λύπη και στεναγμός.