Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Ας κρατήσουμε τη γλώσσα μας ψηλά για να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων

Με μήνυμά τους, η Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Αθηνά Κρομμύδα, και ο Διευθυντής Γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Αναστάσιος Κουλαρμάνης, τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, η οποία καθιερώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου, την ημέρα θανάτου του εθνικού ποιητή της Ελλάδας, Διονύσιου Σολωμού.

Στο μήνυμα τους, προβάλλεται η σημαντική θέση που κατέχει η ελληνική γλώσσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και τον Ελληνισμό της Διασποράς, διότι «η Ελληνική, είναι σημείο αναφοράς, συσπείρωσης και ενότητας του απανταχού Ελληνισμού».

Για τον Ελληνισμό της Διαπορας, η ελληνική γλώσσα κατέχει σημαντική θέση και διαμορφώνει τις επόμενες γενιές. «Να κάνουμε τους νέους μας κοινωνούς των προγονικών μας αξιών και της ελληνορθόδοξης κληρονομιάς μας. Υπέρτατο το χρέος μας και η τιμή μας ξεχωριστή! Κι ο αγώνας ιερός», αναφέρεται στο μήνυμα.

Το μήνυμα καταλήγει με μια προτροπή: «Ας στηρίξουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τα σχολεία μας. Ας φροντίσουμε να δώσουμε στα παιδιά μας το υπέρτατο αγαθό της γνώσης της Ελληνικής γλώσσας. Δάσκαλοι, γονείς, πνευματικοί και κοινοτικοί ιθύνοντες, υπό την συνετή καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Κυρίου Ελπιδοφόρου, ας κρατήσουμε τη γλώσσα μας ψηλά, για να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων! Ας δώσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να κατανοήσουν την αξία της Ελληνικής γλώσσας».

 Διαβάστε το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας:

Μήγαρις πως έχω άλλο τι στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;

Αυτά ήταν τα λόγια του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, που από κοντά μας έφυγε στις 9 Φεβρουαρίου, πάνω από ενάμιση αιώνα τώρα  και τιμώντας τη μνήμη του γιορτάζουμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης την Ημέρα της Ελληνικής γλώσσας, της πιο εύπλαστης, της πιο πλούσιας κι αψεγάδιαστης  γλώσσας όλων των εποχών!

Είναι η γλώσσα μας, η ίδια γλώσσα που έπλασαν και «σμίλεψαν» οι πρόγονοί μας για την έκφραση της υψηλής διανόησής τους, η γλώσσα που αδιάλειπτα μιλιέται σαράντα αιώνες τώρα, η γλώσσα του Ομήρου, του Αριστοτέλη και των Ευαγγελίων, η γλώσσα των γονιών μας, η γλώσσα η δική μας, που ύμνησαν λόγιοι, σοφοί και διανοούμενοι όλου του κόσμου!

Ο αείμνηστος Σαράντος Καργάκος είχε πει: «Πρώτη μέριμνα η γλώσσα μας. Από αυτήν είμαστε κρεμασμένοι επί μία τετράκις χιλιοστή ζωή….Εμείς οι Έλληνες βυζαίνουμε τον πολιτισμό από μωρά , σαν το μητρικό μας γάλα. Λέξεις ελληνικές που συνιστούν τον παγκόσμιο πολιτισμό σε μας είναι φυτεμένες στη γλώσσα και στη ψυχή μας από τη νηπιακή ηλικία».

Αυτή η γλώσσα, η Ελληνική, είναι σημείο αναφοράς, συσπείρωσης και ενότητας του απανταχού Ελληνισμού. Είναι ο κυματοθραύστης κάθε ξένης επίδρασης. «Η γλώσσα μας είναι η πατρίδα μας, είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ιστορία μας» είχε πει ο Καζαντζάκης. «Νάμαστε περήφανοι για τη γλώσσα μας. Είμαστε οι μόνοι που έχουμε το προνόμιο να λέμε τον ουρανό «ουρανό» και τη θάλασσα «θάλασσα», όπως την έλεγαν ο Ομηρος και ο Πλάτωνας. Δεν είναι λίγο αυτό», είχε πει ο Ελύτης.

Αυτή τη γλώσσα τη μελωδική, την αθάνατη, του καημού και της χαράς τη γλώσσα, τη γλώσσα του δημοτικού τραγουδιού, της ρητορικής και της φιλοσοφίας, τη γλώσσα των επιστημών και του Ευαγγελίου, της ποίησης και του παραμυθιού καλούμεθα να διδάξουμε στα παιδιά μας εδώ, στην Αμερική.

Να κάνουμε τους νέους μας κοινωνούς των προγονικών μας αξιών και της ελληνορθόδοξης κληρονομιάς μας. Υπέρτατο το χρέος μας και η τιμή μας ξεχωριστή! Κι ο αγώνας ιερός.

Στη χώρα τούτη που ριζώσαμε, εδώ που συναντώνται οι φυλές της οικουμένης, οι αντιστάσεις μας είναι χαλύβδινες για να κρατήσουμε την δική μας δυνατή ταυτότητα, τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας.

Φυτώρια ελληνορθόδοξης Παιδείας τα σχολεία μας, προσφέρουν αφειδώλευτα το μεγαλείο της κληρονομιάς μας. Οι δάσκαλοί μας, οι γονείς, οι ιερείς μας, μπροστάρηδες στον αγώνα για «το Ωραίο, το Μεγάλο και το Αληθινό» δίνουν στα παιδιά μας πλουσιοπάροχα τα εφόδια για να ξεκινήσουν το δικό τους ταξίδι στη ζωή και να γίνουν οι ιδανικοί πρεσβευτές του Ελληνικού πνεύματος στη δική τους κοινωνία.

Ας στηρίξουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τα σχολεία μας. Ας φροντίσουμε να δώσουμε στα παιδιά μας το υπέρτατο αγαθό της γνώσης της Ελληνικής γλώσσας. Δάσκαλοι, γονείς, πνευματικοί και κοινοτικοί ιθύνοντες, υπό την συνετή καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Κυρίου Ελπιδοφόρου, ας κρατήσουμε τη γλώσσα μας ψηλά, για να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων! Ας δώσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να κατανοήσουν την αξία της Ελληνικής γλώσσας.

Για να επαληθεύεται αδιάλειπτα ο στίχος του Παλαμά «όπου τόποι, όπου γεράματα, θα σπείρουμε μιαν Ελλάδα και μια νιότη».

Αθηνά Κρομμύδα, Πρόεδρος Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Αναστάσιος Κουλαρμάνης, Διευθυντής Γραφείου Ελληνικής Παιδείας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής