Αρχιεπισκοπή Αχρίδος: Συστήνει επιτροπή για το Ουκρανικό και το “πρόβλημα” της ονομασίας με τις Ελληνόφωνες Εκκλησίες

Στη σύσταση επιτροπής η οποία θα μελετήσει το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα αλλά και το “πρόβλημα” της ονομασίας της με τις ελληνόφωνες Εκκλησίες, προχώρησε η Ιερά Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου των Σκοπίων, στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου η οποία συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες, συζητήθηκε το θέμα της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος να φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει τη στάση της αναφορικά με το ουκρανικό ζήτημα.

Στο σχετικό ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι η Σύνοδος έδωσε “μεγάλη προσοχή στη μελέτη του ουκρανικού ζητήματος και σχημάτισε μια Επιτροπή που θα μελετήσει το καθεστώς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που έλαβε την Αυτοκεφαλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο”.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε ο Μητροπολίτης Μπρεγκαλνίκι (Bregalnički) κ. Ιλαρίων και αντιπρόεδρος ο Επίσκοπος Ντελιαντρόφσκο-Ιλιντένσκι κ. Ιωακείμ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συνόδου, η Επιτροπή αυτή έχει σκοπό να μελετήσει το πρόβλημα “της ονομασίας της Αγίας Εκκλησίας μας με τις Ελληνόφωνες Εκκλησίες”.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο σχεδόν χρόνια (τον Μάιο του 2022), το Οικουμενικό Πατριαρχείο έβγαλε από την “απομόνωση” στην οποία βρισκόταν η Εκκλησία της βαλκανικής χώρας, καθώς δέχθηκε σε ευχαριστιακή κοινωνία “την ιεραρχία, τον κλήρο και τον λαό της Εκκλησίας αυτής υπό τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο”.

Αναγνώρισε δε ως όνομα της Εκκλησίας το “Αχρίδος” (νοουμένης της περιοχής της δικαιοδοσίας της μόνο εντός των ορίων της επικρατείας του κράτους της Βορείου Μακεδονίας), ως υποσχέθηκε εγγράφως προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείο και ο Προκαθήμενος αυτής, αποκλείουσα τον όρο “Μακεδονική” και οποιοδήποτε άλλο παράγωγο της λέξεως “Μακεδονία”.

Υπήρξαν έκτοτε προσπάθειες τόσο της Σερβικής όσο και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να επηρεάσουν την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και τον Προκαθήμενό της -η μεν με τη χορήγηση “Τόμου Αυτοκεφαλίας” προς την Αχρίδα και η δε με την ταχεία αναγνώριση της “αυτοκεφαλίας” αυτής- ωστόσο Εκκλησία και Πολιτεία στα Σκόπια φαίνεται να περιμένουν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Οι Εκκλησίες οι οποίες έχουν αναγνωρίσει την νέα εκκλησιαστική οντότητα στη βαλκανική χώρα (Γεωργία, Ρουμανία, Τσεχία-Σλοβακία, πλην της Βουλγαρίας που αναμένει πανορθόδοξη απόφαση για το θέμα της ονομασίας, δεν αναφέρονται στην “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος” όταν μιλούν για την Εκκλησία της γειτονικής χώρας, αντιθέτως περιλαμβάνουν ονομασίες που περιλαμβάνουν το όνομα “Μακεδονία”.