ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έξαρχο Μητροπολίτη τοποθετεί η ΔΙΣ σε ανήμπορους Αρχιερείς

της Έφης Ευθυμίου

Ανατροπή στον τρόπο διοικήσεως των Μητροπόλεων, με επικεφαλής Αρχιερείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, φέρνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρεται στο φύλλο της εφημερίδας της κυβερνήσεως που φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα το orthodoxtimes.gr, δίνεται πλέον η δυνατότητα η Σύνοδος να λαμβάνει απόφαση για προσωρινή αναπλήρωση Μητροπολίτη -σε περίπτωση αδυναμίας του ιδίου- και κατόπιν αιτήματός του ή και χωρίς αυτό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ειδικό ΦΕΚ, σε ανήμπορους Μητροπολίτες ή γηραιούς Μητροπολίτες ή με σοβαρά προβλήματα υγείας -όπως στην περίπτωση του Μητροπολίτη Περιστεριού- η Ιερά Σύνοδος έχει το δικαίωμα να αποστείλει Έξαρχο Μητροπολίτη, ο οποίος θα εποπτεύει και θα διοικεί έτσι ώστε να ασκείται ορθή διοίκηση της Μητρόπολης.

Η κίνηση αυτή της Συνόδου ήρθε ύστερα από τον προβληματισμό που επικρατεί το τελευταίο διάστημα και την ανησυχία, για το γεγονός ότι υπάρχουν Μητροπόλεις που δεν μπορούν να διαποιμανθούν και να διοικηθούν σωστά.

Προβληματικές είναι επίσης και περιπτώσεις όπου υπάρχουν περιβάλλοντα τα οποία διοικούν και λαμβάνουν αποφάσεις μετά την αδυναμία -εξαιτίας προβλημάτων υγείας των αρχιερέων- να διαποιμάνουν και να διοικήσουν τις Μητροπόλεις τους.

Κατόπιν αυτών, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποφάσισε -σε συνεργασία με την κυβέρνηση- να ορίζει Μητροπολίτη ως τρόπον τινά τοποτηρητή, έξαρχο, ο οποίος θα εποπτεύει μέχρι να αποκατασταθούν τα προβλήματα υγείας ή μέχρι την αντικατάσταση του Μητροπολίτη.

Αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί -σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxtimes.gr, στην περίπτωση της Μητρόπολης Περιστερίου, και σε άλλες δύο Μητροπόλεις, σε ευθετότερο χρόνο.

Ουσιαστικά ο τίτλος και τα καθήκοντα του Έξαρχου που δίνει η Ιερά Σύνοδος στον Μητροπολίτη που θα διοικεί μια Μητρόπολη προσωρινά, θα είναι ένας τοποτηρητής με τον ρόλο που του δίνει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην περίπτωση της Μητρόπολης Περιστερίου, τον ρόλο του έξαρχου θα αναλάβει -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας.

Δείτε το ΦΕΚ: