Αποκατάσταση της κοινωνίας των Πατριαρχείων Αντιοχείας-Ιεροσολύμων

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης Ι’ ανέθεσε στον Μητροπολίτη Λαττάκιας κ. Αθανάσιο και τον Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Εφραίμ να επισκεφθούν το Αμμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας.

Καθήκον τους ήταν να μεταφέρουν στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων μήνυμα αδελφικής αγάπης, πράξη που σηματοδοτεί την αποκατάσταση της εκκλησιαστικής κοινωνίας μεταξύ του Πατριαρχείου Αντιοχείας και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Ο Επίσκοπος Χριστόφορος υποδέχθηκε τους δύο Επισκέπτες Ιεράρχες στην Αρχιεπισκοπή στο Αμμάν, χαιρετίζοντας την τιμητική παρουσία τους. Εξέφρασε την προσωπική του χαρά και την ανακούφιση του Πατριάρχη Θεόφιλου Γ ‘, Πατριάρχη Ιεροσολύμων, καθώς και της Ιεράς Συνόδου της, σχετικά με την απόφαση της Συνόδου της Αντιοχείας.

Οι δύο ιεράρχες μετέφεραν, μέσω του Επισκόπου Χριστοφόρου, την αγάπη του Πατριάρχη Ιωάννη, των πατέρων της Ιεράς Συνόδου της Αντιοχείας, και του λαού της Εκκλησίας της Αντιοχείας προς τον Πατριάρχη Θεόφιλο και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Με τη σειρά του, ο Επίσκοπος Χριστόφορος, στο όνομα του Πατριάρχη Θεόφιλου, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Πατριάρχη Ιωάννη και στην Ιερά Σύνοδο της Αντιοχείας, εκτιμώντας την ευλογημένη αυτή πράξη.

Ο Επίσκοπος Χριστόφορος τόνισε επίσης τη σημασία της αποκατάστασης της εκκλησιαστικής κοινωνίας μεταξύ των δύο Πατριαρχείων και της διαιώνισης των άρρηκτων δεσμών χριστιανικής αγάπης για το καλό της ορθόδοξης οικογένειας στα δύο Πατριαρχεία. Επίσης ανέφερε ότι αυτή η πράξη θα είχε θετική επίδραση στον ορθόδοξο και χριστιανικό κόσμο στην Ανατολή και σε όλο τον κόσμο.

Με το πέρας της συνάντησης, ως έκφραση ειλικρινούς αδελφικής αγάπης και αλληλεγγύης και στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αρωγής των πληγέντων στη Γάζα εκ μέρους της Εκκλησίας της Αντιοχείας, η αντιπροσωπεία της Αντιοχείας παρείχε στον Επίσκοπο Χριστόφορο οικονομική στήριξη που τους παρείχε η Εκκλησία της Αντιοχείας.

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μενύκτας