Ανοικτές οι Εκκλησίες – Μέχρι 50 άτομα – Τι αποφάσισαν Κ. Μητσοτάκης – Αρχιεπίσκοπος

της Έφης Ευθυμίου

Ανοικτές θα είναι οι Εκκλησίες -με περιορισμούς- κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του OrthodoxTimes.gr.

Ειδικότερα, οι εκκλησίες θα ανοίξουν για τους πιστούς για τις ακολουθίες κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται μέχρι το Σάββατο.

Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η παρουσία 50 πιστών σε κάθε ναό κατά τη διάρκεια τέλεσης κάποιας ιερής ακολουθίας, με προϋπόθεση την αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων (αποστάσεις, χρήση αντισηπτικών, μασκών κλπ).

Προς αυτή την απόφαση κλίνει η κυβέρνηση και αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως τις επόμενες ημέρες από τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η εξέλιξη της πανδημίας και ο τρόπος εορτασμού των Χριστουγέννων στις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες.

Σήμερα εξάλλου, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΣΚΑΙ”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, αναφέρθηκε στην λειτουργία των εκκλησιών λέγοντας ότι χθες έγινε μια καλή συζήτηση Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, προσθέτοντας ότι “είμαστε κοντά στο να βρεθεί μια χρυσή τομή”.

Στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να «ανοίξει» τους Ναούς λίγο πριν τα Χριστούγεννα – και αυστηρά και μόνο για εκείνη την περίοδο- δεν έχουν μετρήσει μόνο τα αιτήματα του κλήρου.

Περισσότερα από 180 χριστιανικά σωματεία, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια χιλιάδων πιστών, ζητούν να ανοίξουν οι Ναοί καθώς, Μητροπολίτες και άνθρωποι της Εκκλησίας εκτιμούν πως η ψυχολογική φόρτιση θα επιφέρει μεγαλύτερο πλήγμα.

«Η περίοδος των Χριστουγέννων», τόνισε Μητροπολίτης στο OrthodoxTimes.gr, «είναι περίοδος που ο κόσμος έχει ανάγκη να προσευχηθεί, να ασκήσει το δικαίωμα της ατομικής λατρείας. Ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη χρονιά που δεν ξέρουμε πότε θα περάσει η μεγάλη δυσκολία, δεν μπορούμε να του στερήσουμε αυτό το δικαίωμα. Γι’ αυτό και επισήμως ζητούμε από την κυβέρνηση να επιτρέψει τη λειτουργία των Ναών, τηρώντας πάντοτε όλα τα υγειονομικά μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί της Πολιτείας».

Η απόφαση της κυβέρνησης θα κρίνει και τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας και αυτό το υπολογίζει πολύ ο Πρωθυπουργός. Προτεραιότητα είναι ασφαλώς η δημόσια υγεία, όμως βασικό ζήτημα είναι και η διατήρηση της ψυχικής υγείας του κόσμου.

Η μέση οδός

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά τη δύσκολη νοσηλεία που είχε λόγω κορονοϊού φαίνεται να αναζητεί με τον Πρωθυπουργό τη «μέση οδό». Ναι μεν άνοιγμα των Ναών τα Χριστούγεννα αλλά με αυστηρά μέτρα. Οι Μητροπολίτες και ο κόσμος της Εκκλησίας πιέζουν για ένα «ορθολογικό» άνοιγμα των Ναών, έστω και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αποστάσεις εντός των Ναών, συγκεκριμένος αριθμός πιστών, περισσότερες Ακολουθίες απ’ ό,τι συνήθως κ.ά.).

Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά, μετρά αφενός τις γνώμες των επιδημιολόγων και επιστημόνων αλλά και το πολιτικό κόστος. Για τον λόγο αυτό, πολλά μέλη της κυβέρνησης και η Ιερά Σύνοδος προτείνουν μία μέση λύση που θα καλύπτει όλες τις πλευρές.

Κάθε άλλη απόφαση, τονίζουν Μητροπολίτες, όχι μόνο θα πλήξει την κυβέρνηση και θα δοκιμάσει τις σχέσεις της με την Εκκλησία, αλλά θα προκαλέσει και μία επιπλέον ψυχολογική φόρτιση στον ήδη κουρασμένο ελληνικό λαό.