Α. Χαρμαντάς: Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης εξελέγη επάξια από την Εκκλησία της Ελλάδος

Του Αναστασίου Χαρμαντά, Συμβούλου οικογένειας

Την 25η Νοεμβρίου 2023 στις 5 το απόγεμα ,στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, θα πραγματοποιηθεί η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεου, με τον οποίο μας συνδέουν άρρηκτοι προσωπικοί, οικογενειακοί και κοινωνικοί δεσμοί, καθώς και εικοσαετής συνοδοιπορία στις Σχολές γονέων, οι οποίες λειτουργούν με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσοστόμου.

Εκλέχτηκε επάξια από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε μια ιστορική Μητρόπολη, συνδεδεμένη από τον 8ο αιώνα μέχρι σήμερα, με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως ,της οποίας ο εκάστοτε επίσκοπος, στη χιλιετή ζωή του Βυζαντίου, έφερε τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου.

Ο Μητροπολίτης Φιλόθεος είναι άξιος αυτής της υψίστης τιμητικής θέσης. Τον λαμπρύνουν πολλές αρετές και χαρίσματα: Η ευφυΐα, η πίστη, η αγάπη, η καλοσύνη, η φυσική ευγένεια, ο μελίρρυτος λόγος Του, τα ηγετικά Του χαρακτηριστικά, η εγκαρδιότητα, η σοβαρότητα, η ανθρωπιά, η πραότητα, η επιτυχημένη πορεία Του ως κληρικός και ως κοινωνικό άτομο.

Εμπνέει δε ,ως φωτεινό παράδειγμα, όλα τα μέλη της κληρικής οικογένειας, αλλά και τους νέους οι οποίοι, υιοθετώντας και ενστερνιζόμενοι τις αρετές αυτές, καλούνται να πλαισιώσουν μια κοινωνία αγάπης και ανθρωπιάς.

Ένα εργαστήριο διαχρονικών πανανθρώπινων αξιών όπως τις δίδαξε ο προαιώνιος δάσκαλος της πίστης μας ο Ιησούς Χριστός. Οι αρετές Του Μητροπολίτου Φιλόθεου λοιπόν, συνθέτουν μία μοναδική προσωπικότητα. Αρετές που συνοψίζονται στις φράσεις:«ΚΑΝΟΝΑΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΑΟΤΗΤΟΣ» οι οποίες τον χαρακτηρίζουν απολύτως.

Έχει εμπειρία της Αρχιεροσύνης, την οποία απόκτησε ως αρχιερατικός επίτροπος δίπλα στο Μητροπολίτη Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομο, ως αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ως πολύτιμος συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου και ως επίσκοπος Ωρεών . Την όλη πείρα Tου, πλαισιώνουν τα χαρίσματά Tου στη λειτουργική, τη μουσική Tου παιδεία και στη θεολογική επιστημονική Tου κατάρτιση.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στο Μητροπολίτη και ποιμενάρχη μας κ.κ. Χρυσόστομο , ο οποίος, διακρινόμενος για τη διορατικότητά Του, την ευρύχωρη αγάπης και μεγαλοψυχίας καρδιά Του, στηρίζει και επιβραβεύει τους άξιους, όπως το Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, το βοηθό επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο, το Μητροπολίτη Γόρτυνος κ. Νικηφόρο.

Χαρίζει δε απλόχερα την αγάπη Του στον κλήρο και το λαό. Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε ότι ,τη λάμπουσα αρετών και χαρισμάτων προσωπικότητα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου, αναγνώρισε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος τον όρισε συνεργάτη Του στη θέση του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, καθώς και οι Μητροπολίτες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος οι οποίοι παμψηφεί τον εξέλεξαν.

Είναι Ιεράρχης με πλούσια μόρφωση, παιδεία και όραμα. Οι Θεσσαλονικείς είναι τυχεροί που θα τον έχουν ποιμενάρχη τους, σύντροφο στις χαρές και στις λύπες τους. Η ενθρόνισή Του στη Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης, συνοδευμένη από το μεγαλείο της προσωπικότητάς Του, θα σημάνει και την ενθρόνισή Του στις καρδιές των Θεσσαλονικέων. Σύσσωμοι οι Ευβοιώτες και όχι μόνο, θα παραστούν να ευχηθούν και να συνεορτάσουν μαζί Του ένα τόσο σημαντικό και λαμπρό γεγονός της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ευχόμαστε ολόψυχα, στον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ,τα έτη Του να είναι πολλά, καλλίκαρπα και δημιουργικά. Η από Θεού ενίσχυση και σκέπη, να φυλάττει αδιάπτωτη την υγεία Του για να ανταποκριθεί επιτυχώς στο τόσο σημαντικό πνευματικό, κοινωνικό και ποιμαντικό έργο που αναλαμβάνει. Τον ευγνωμονούμε για τις προσευχές Του για μας, όπως και οι δικές μας προσευχές, μαζί με την εγκάρδια αγάπη μας, πάντα θα Τον συνοδεύουν.

ΑΞΙΟΣ!

ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΛΗΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟ

Πηγή: Ι. Μ. Χαλκίδος