Μητροπολίτης Ιθάκης: Η ανατολή του νέου έτους είναι πάντοτε ανατολή ελπίδας

Ποιμαντορική Εγκύκλιο για το νέο έτος, το 2021, εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ιθάκης και Λευκάδος κ. Θεόφιλος και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η είσοδός μας στο νέο χρόνο μας υπενθυμίζει τη θνητότητά μας, που σημαίνει ότι δεν είμαστε στάσιμοι. Είμαστε διερχόμενοι, δηλαδή έχουμε προορισμό, άρα βρισκόμαστε σε πορεία που έχει ενδιαφέρον, σκοπό, παραστάσεις, βιώματα, τέλος. Η ανατολή του νέου έτους είναι πάντοτε ανατολή ελπίδας για τον πολύπαθο και πολυταλανισμένο κόσμο μας” αναφέρει.

Η εγκύκλιος

Στην ανατολή του νέου έτους, στο οποίο εισήλθαμε, με τη χάρη του Τριαδικού Θεού πριν από λίγες ώρες, στρεφόμαστε με ευγνωμοσύνη προς τον Δωρεοδότη Κύριό μας, από τον οποίο προέρχεται «πάσα δόσις αγαθή και παν δώρημα τέλειον». Γιατί η είσοδος στο νέο έτος μας υπενθυμίζει τη διπλή δωρεά του Θεού προς τον καθένα από εμάς: τη δωρεά του παρελθόντος έτους, το οποίο μας αξίωσε να ολοκληρώσουμε με ειρήνη και υγεία -και μάλιστα μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες-, αλλά και τη δωρεά του νέου ημερολογιακού έτους, το οποίο η αγάπη Του μας προσφέρει για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας προς τον τελικό προορισμό της ζωής μας, που είναι η συνάντησή μας μαζί Του.

Kάθε χρονιά αποτελεί ευκαιρία δράσεως για το καλό, για την πρόοδο, για τον σκοπό της ζωής μας, που δεν είναι μόνο πρόσκαιρος και εφήμερος αλλά και αιώνιος. Γιατί ο αληθινός σκοπός της ζωής μας είναι η συνάντησή μας με τον Θεό, ένας σκοπός που πραγματώνεται μέσα από τα μικρά και φαινομενικά ασήμαντα που ζούμε κάθε ημέρα του χρόνου, τον οποίο μας χαρίζει ο Θεός. Κάθε χρόνος είναι μία ευκαιρία δράσεως και αγώνα που δεν πρέπει να την αφήσουμε να περάσει ανεκμετάλλευτη. Ας ευχαριστήσουμε τον Θεό για άλλη μία φορά για τον χρόνο που μας χαρίζει και ας προσπαθήσουμε να τον αξιοποιήσουμε με τη χάρη και τη βοήθειά Του.

Ας Του ζητήσουμε να χαρίσει σε όλους μας «εύφορον και υγειές το έτος». Στα χέρια του Θεού βρίσκονται τα πάντα και ο Θεός είναι ο μόνος που μπορεί να αλλάξει την πορεία τους, για το καλό μας και να μας προστατεύσει από οτιδήποτε μας απειλεί, από οτιδήποτε προκαλεί η δική μας ανευθυνότητα, η δική μας απροσεξία, η δική μας αδιαφορία για τον κόσμο και τους συνανθρώπους μας.

Γι᾽ αυτό και ολόθυμη είναι η ευχαριστία μας και η δοξολογία μας προς τον Θεό σήμερα. Ευχαριστία και δοξολογία, γιατί, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, που μπορεί να αντιμετωπίσαμε τον χρόνο που πέρασε ως άτομα, ως κοινωνία, ως έθνος και ως ανθρωπότητα, ιδιαιτέρως από την φοβερά πανδημία του κορωνοιού, ο Θεός δεν απέστρεψε το πρόσωπό Του από των τέκνων Του. Μας διαφύλαξε κάτω από την κραταιά σκέπη Του και μας προστάτευσε με τη χάρη Του.

Είμαστε ευγνώμονες λοιπόν για την πατρική μέριμνά Του και την προστασία του, ιδιαιτέρως καθώς ζούμε σε ένα κόσμο ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε θέατρο πολέμων και συγκρούσεων μεταξύ των λαών· σε ένα κόσμο στον οποίο χιλιάδες άνθρωποι έχουν οδηγηθεί μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειές τους, στους δρόμους της προσφυγιάς· σε ένα κόσμο στον οποίο χιλιάδες άνθρωποι, αν και παραμένουν στον τόπο τους, έχουν αναγκασθεί να ζούν με τον φόβο και την αγωνία του κινδύνου· σε ένα κόσμο στον οποίο χιλιάδες παιδιά έχουν αναγκασθεί να ζούν χωρίς γονείς, χωρίς σχολείο, χωρίς φροντίδα, χωρίς προοπτική και ελπίδα για το μέλλον.

Αισθανόμαστε ευγνώμονες προς τον Θεό, γιατί παρά τις απειλές πολέμων και αντιπαραθέσεων που σοβούν στην περιοχή μας, μας διατήρησε εν ειρήνη. Γι᾽ αυτό και τον παρακαλούμε θερμά να χαρίσει στο νέο έτος την ειρήνη και την ομόνοια στην κοινωνία, στην πατρίδα μας και στον πολύπαθο κόσμο μας. Γιατί μόνο Εκείνος μπορεί να προσφέρει την ειρήνη στον κόσμο και στις ψυχές μας. Μόνο Εκείνος μπορεί να μαλακώσει τη σκληρότητα των ισχυρών της γης, οι οποίοι με την αλαζονεία της ιδεολογίας τους ή και με τον θρησκευτικό φανατισμό τους επιχειρούν να επιβληθούν στους ανθρώπους, καταστρέφοντας τις ζωές τους, γεμίζοντας με φόβους τις ψυχές τους και διαλύοντας τα όνειρά τους.

Αδελφοί μου και Παιδιά μου,

Η είσοδός μας στο νέο χρόνο μας υπενθυμίζει τη θνητότητά μας, που σημαίνει ότι δεν είμαστε στάσιμοι. Είμαστε διερχόμενοι, δηλαδή έχουμε προορισμό, άρα βρισκόμαστε σε πορεία που έχει ενδιαφέρον, σκοπό, παραστάσεις, βιώματα, τέλος. Η ανατολή του νέου έτους είναι πάντοτε ανατολή ελπίδας για τον πολύπαθο και πολυταλανισμένο κόσμο μας. Αυτές τις πάνσεπτες και πανευφρόσυνες ημέρες του Αγίου Δωδεκαημέρου που διανύουμε, αισθανόμαστε περισσότερο την ανάγκη να προστρέξουμε στον Πανάγιο Θεό και τους αγίους της Εκκλησίας μας, για να αποθέσουμε ευλαβικά τις ελπίδες μας και τα οράματά μας για ένα μέλλον υγιές ψυχικά και σωματικά, αγαθότερο του τωρινού, όπου ο άνθρωπος θα λαμπρύνεται μεταμορφούμενος στη δόξα του αγιοτριαδικού Θεού των Πατέρων ημών.

Ας Τον παρακαλέσουμε λοιπόν να μας χαρίσει ένα χρόνο ειρηνικό, χωρίς φυσικές καταστροφές, χωρίς θλιβερά και λυπηρά γεγονότα, χωρίς την αβάστακτη δοκιμασία της επιβίωσης από την λοιμική πανδημία του κωρονοιού. Ας μας χαρίσει τη δύναμη και την υπομονή για να αγωνιζόμαστε για το αγαθό. Ας μας κάνει πιο δεκτικούς στον λόγο Του και πιο πρόθυμους να ακολουθούμε τις εντολές Του.

Επαναλαμβάνοντας αυτή την ώρα τη δέηση της Εκκλησίας μας προς τον Θεό: «Δος ημίν, Κύριε, εν ειρήνη και ομονοία βεβαία τον κύκλον του νέου ενιαυτού διελθείν», ας εμπιστευθούμε τη ζωή μας και τον κόσμο όλο στην αγάπη Του. Εύχομαι σε όλους ο νέος χρόνος να είναι γεμάτος από τη χάρη και τις δωρεές Του.

Ευλογημένο από του Κυρίου Παντοκράτορος το νέο έτος 2021.

Διάπυρος προς τον εν σαρκί περιτμηθέντα Κύριον ευχέτης όλων σας

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΣΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης Θ ε ο φ ι λ ο ς