Κάτω από τη σκιά του Βυζαντινού Κάστρου του Διδυμοτείχου και μπροστά από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Ελευθερώτριας, όπου εμβληματικός δεσπόζει ο ανδριάντας του μαρτυρικού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του ΙΑ! του Παλαιολόγου, οι σύγχρονοι αναζητητές της ιστορίας και οι επίγονοι της Ρωμιοσύνης τίμησαν την θλιβερή επέτειο της Άλωσης της Πόλης από τους Οθωμανούς την 29η Μαΐου του 1453, ως ημέρα ʺμνήμης και αναστοχασμούʺ, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.
Το πρωί της 29ης Μαΐου 2024 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου ετελέσθη ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία, επί τη εορτή της Μεσοπεντηκοστής και μνημονεύθηκε η Οσία Υπομονή, η μητέρα του μαρτυρικού αυτοκράτορα, η εικόνα της οποίας προσκυνείται σε κεντρικό εικονοστάσιο του Ναού. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης προέστη της επιμνημοσύνου δεήσεως υπέρ του τελευταίου Ρωμαίου αυτοκράτορος Κωνσταντίνου του ΙΑ! του Παλαιολόγου και των ηρωϊκώς αγωνισαμένων και ευκλεώς πεσόντων για την προάσπιση της Βασιλίδος των Πόλεων.
Το εσπέρας αρχικά, προ του ανδριάντος του Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου εψάλη Τρισάγιο και κατετέθησαν στεφάνια από τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, τον Διοικητή της XVI Mεραρχίας Διδυμοτείχου, υποστράτηγο Ιω. Κωστούλα, και εκ μέρους της Περιφερείας Ανατολικῆς Μακεδονίας-Θράκης από την αντιπεριφερειάρχη Φανή Μπαχαρίδου. Στη συνέχεια στο Δημοτικό Αμφιθέατρο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στον τελευταίο αυτοκράτορα και στους αγωνιστές της Πόλης, σε συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως, του Δήμου Διδυμοτείχου και της XVI Μεραρχίας, στο έμβλημα της οποίας αναγράφεται η απάντηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Πορθητή· ʺκοινῇ γάρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καί οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶνʺ.
Προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί του Μητροπολίτη και του Δημάρχου Διδυμοτείχου. Στη συνέχεια μίλησαν· ο φιλίστωρ και φιλογενής Ιωάννης Σαρσάκης για τον πνευματικό σύνδεσμο του Κάστρου του Διδυμοτείχου με το Κάστρο του Μυστρά και ο εν αποστρατεία συνταγματάρχης Παναγιώτης Κούφας, ο οποίος με γλαφυρότητα αφηγήθηκε το ιστορικό της ημέρας. Ακολούθησαν η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου η οποία απέδωσε τραγούδια της Πόλης, και η Φιλαρμονική του Στρατού που ερμήνευσε σκοπούς και απηχήματα συναφών μελωδιών.