Ζυμώσεις Ιεραρχών μετά την αποκάλυψη για τους υποψήφιους για “μεταθετό” στο Περιστέρι (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 12:58

Άναψαν τα τηλέφωνα των ιεραρχών μετά την αποκάλυψη του orthodoxtimes.gr για το μεταθετό στο Περιστέρι και τα ονόματα που ακούγονται για την κάλυψη της κενής θέσης.

Καθημερινά γίνονται ζυμώσεις από συγκεκριμένες ομάδες αρχιερέων για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός που θα προτείνει ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου και Αρχιεπίσκοπος, για να καλύψει τη μεγάλη αστική Μητρόπολη.

Όλοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν από τον Αρχιεπίσκοπο ποιος θα είναι ο Μητροπολίτης που θα κληθεί να κρίνει η ιεραρχία για να μετατεθεί στο Περιστέρι.

Θα είναι οι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου Δαμασκηνός ή Σιδηροκάστρου Μακάριος που τυγχάνουν της μεγάλης εκτίμησης του Αρχιεπισκόπου;

Θα είναι ο Μητροπολίτης Σερρών που είναι “παιδί” του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου σε μία υπερβατική κίνηση που θα “ενώσει” την ιεραρχία ή θα είναι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος που χαίρει της εκτίμησης του ακαδημαϊκού κόσμου και έχει καταγωγή από το Περιστέρι;

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει γνωστή η αρχιεπισκοπική πρόταση που θα τεθεί στην κρίση του σώματος της ιεραρχίας.

Η κάλυψη της κενής θέσης στη μεγάλη αστική Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος παραμένει γρίφος δυσεπίλυτος.

Θεωρείται μία μεγάλη Μητρόπολη και εφόσον ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Παχατουρίδης πίεσε να μην σπάσει στα δύο η Μητρόπολη (και δεν τίθεται πια το ενδεχόμενο), η ιεραρχία καλείται να βρει τον διάδοχο του Μητροπολίτη κυρού Κλήμεντος.

Οι αρχιμανδρίτες που ακούστηκαν αρχικά δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος μίας τόσο μεγάλης Μητρόπολης.

Γι’ αυτό και στο τραπέζι έχει πέσει η κάλυψη της θέσης από έμπειρο Μητροπολίτη. Όπως όλα δείχνουν, η Εκκλησία της Ελλάδος θα αποφασίσει -με πρόταση του Αρχιεπισκόπου- να καλυφθεί η κενή θέση «δια μεταθέσεως».

Για να συμβεί αυτό πρέπει να εγκριθεί το «μεταθετό» από τα 2/3 της ιεραρχίας, δηλαδή η πρόταση να λάβει περισσότερες από 52 ψήφους.

Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς τα πρόσωπα που ακούγονται, οι Μητροπολίτες, που θα κληθούν να καλύψουν την κενή θέση, πιθανότατα να προέρχονται από Μητροπόλεις των Νέων Χωρών.

Αν αυτό συμβεί, θα απαιτηθεί, επομένως, η συναίνεση, και του Οικουμενικού Πατριάρχη, όπως προβλέπεται από την Πατριαρχική Πράξη του 1928.

Τα τέσσερα ονόματα που ακούγονται έντονα, σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxtimes.gr, είναι τρεις Μητροπολίτες των Νέων Χωρών, οι Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου Μακάριος (εξελέγη το 2001), Διδυμοτείχου Δαμασκηνός (εξελέγη το 2009) και Σερρών Θεολόγος (εξελέγη το 2003) και ένας, ο πολύπειρος και με καταγωγή από το Περιστέρι, Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος (εξελέγη το 2007).

Η απόφαση θα κριθεί την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου πριν ξεκινήσουν οι εκλογές για την κάλυψη των κενών θέσεων των Μητροπόλεων.

Τον πρώτο λόγο φυσικά έχει ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος και αναμένεται να αποφασίσει αν κάποιος από τους συγκεκριμένους τέσσερις, ή κάποιος που μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί καν, θα εκλεγεί δια μεταθέσεως ή δια της κανονικής εκλογής.

Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται και ψιθυρίζονται θεωρούνται από πηγές της Ιεράς Συνόδου, αποκυήματα φαντασίας.

Στην περίπτωση πάντως που εκλεγεί ένας από τους τέσσερις Μητροπολίτες, τότε η εκλογή στην κενή – πια – Μητρόπολη του θα πραγματοποιηθεί στην ιεραρχία την άνοιξη του 2022.

Νίκος Κολοκυθάς