Ζελένσκι: Στην Ουκρανία δεν υπάρχει αντισημιτισμός

του Κώστα Ονισένκο

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δήλωσε ότι στην Ουκρανία δεν υπάρχει αντισημιτισμός, για την ακρίβεια, ότι είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες.

«Θεωρώ ότι ο ίδιος αποτελώ την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς στην Ουκρανία δεν υπάρχει αντισημιτισμός, ή είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα» είπε ο Ζελένσκι. Τόνισε ότι παλαιότερα, κατά τη διάρκεια της ΕΣΣΔ, υπήρχαν διακρίσεις κατά των Εβραίων, γεγονός που γνώρισε και από τη δική του οικογένεια.

Ρωτήσαμε την άποψη των Ουκρανών Εβραίων επί του θέματος. Μιλώντας στο Orthodoxtimes, ο εκπρόσωπος τύπου της Εβραϊκής κοινότητας του Κιέβου Λεοντίντ Μπαράτς σχολίασε:

«Ευτυχώς σήμερα, ουσιαστικά, δεν υπάρχουν εκφράσεις αντισημιτισμού στην Ουκρανία, εκτός από μεμονωμένες προβοκάτσιες που αντιμετωπίζονται από την αστυνομία.

Ειδικά, αν συγκρίνουμε με άλλες χώρες όπου ακόμα και από κυβερνήσεις συνίσταται -για παράδειγμα- να μην φοράνε κιπά δημοσίως. Η Ουκρανία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο και η πρώτη στην Ευρώπη όπου για ένα διάστημα και Πρόεδρος και Πρωθυπουργός της χώρας ήταν Εβραίοι, και δεν το έκρυβαν.

Υπάρχουν τρεις εβραϊκές γιορτές θεσμοθετημένες επίσημα από το ουκρανικό κράτος. Υπάρχει ακόμα θεσμοθετημένη μέρα για τους Δίκαιους των Εθνών, στη μνήμη εκείνων που έσωσαν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Οπότε θα ήταν παράδοξο το να κατηγορήσει κάποιος την Ουκρανία για αντισημιτισμό. Είδαμε τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν υπήρξαν αντισιωνιστικες πορείες στην Ουκρανία, όπως σε άλλες χώρες, που να κατέκριναν το δικαίωμα άμυνας του Ισραήλ απέναντι σε τρομοκράτες ενώ πραγματοποιήθηκε και μια συναυλία υπέρ του Ισραήλ, στην οποία παρευρέθηκαν και κρατικοί αξιωματούχοι.

Οι Ουκρανοί εβραϊκού θρησκεύματος, σε αντίθεση με τα σοβιετικά χρόνια, όπου το να ήταν κάποιος εβραίος συνεπαγόταν διακρίσεις και περιορισμούς -για παράδειγμα στην εκπαίδευση- ζουν ειρηνικά και με ομόνοια, όπως και οι εκπρόσωποι άλλων εθνοτήτων, θρησκευτικών ή άλλων μειονοτήτων της Ουκρανίας».