Υπόσχεται και μοιράζει θέσεις

© Christos Bonis/ Church of Greece

Υπάρχει ένας μητροπολίτης, μου μεταφέρουν, από την Εκκλησία της Ελλάδος που προβάλλεται πάντοτε ως ταπεινός, διακριτικός και διόλου φιλόδοξος. Σεμνός και χαμηλών τόνων. Αν και διοικεί σημαντική μητρόπολη και είναι χειροτονία του μακαριστού Χριστοδούλου δεν έχει ακουστεί να κάνει μεγάλα πράγματα.

Για να λέμε την αλήθεια δεν φαίνεται, τηρουμένων των αναλογιών για τη μητρόπολη που διοικεί, να έχει κάνει τίποτε ξεχωριστό. Όσοι τον κατηγορούν λένε ότι κάνει απλή διαχείριση. Ό,τι κληρονόμησε από τον προκάτοχο του όταν έγινε μητροπολίτης το διατήρησε ή το συρρίκνωσε.

Καμία πρωτοτυπία, καμία ιδέα, κανένα όραμα. Το μόνο όραμα μου λένε που έχει καλλιεργηθεί εσχάτως είναι να ανέλθει στο μέλλον στο υψηλότερο σκαλί της ιεραρχίας. Γι’ αυτό και τώρα τελευταία μοιράζει (στα λόγια) θέσεις, προσπαθεί διακριτικά να κάνει συμμαχίες και όταν τον ρωτούν “σ’ ενδιαφέρει κάτι παραπάνω;” απαντά :”Δεν είναι αυτά για μένα, εγώ στη μητρόπολη μου θέλω να είμαι”. Και το βράδυ κοιτάζεται στον καθρέφτη και φορά νοερά τα αρχιεπισκοπικά άμφια… Αν ψάχνετε να βρείτε ποιος είναι, μη σκάτε! Δεν είναι μόνο ένας… Έτσι πορεύονται αρκετοί.

Κίνηση “εκτόνωσης”;

Μάσησαν τα λόγια τους οι απεσταλμένοι του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου μπροστά στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ούτε και οι ίδιοι ήξεραν για ποιο λόγο έκαναν το κάλεσμα των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Το αδιέξοδό τους είναι προφανές και φαίνεται πως η Ρωσική Εκκλησία μπορεί μεν να τους δημιούργησε την πίεση να προκαλέσουν τη σύναξη όμως δεν τους έχουν δώσει και πειστικά επιχειρήματα για ποιο λόγο το έκαναν. Ο Θεόφιλος βρίσκεται σε δύσκολη θέση και ακούγεται πως σύντομα θα κάνει κίνηση που θα ρίξει νερό στο κρασί του και θα έρθει πιο κοντά στις θέσεις του Φαναριού.

Στο ρελαντί

Δεν είναι μόνο οι εκλογές που ακύρωσαν (ή μετέθεσαν καλύτερα) την καθιερωμένη ιεραρχία του Φεβρουαρίου αλλά και η κωλυσιεργία της κυβέρνησης να προχωρήσει τα πάγια θέματα που έχουν τελματώσει τα τελευταία χρόνια, όπως προσλήψεις, αξιοποίηση περιουσίας κλπ. Λέγεται πως σημαντικά θέματα δεν υπάρχουν τώρα, κενές μητροπόλεις δεν έχουν μείνει να καλυφθούν, επομένως αν προκύψει κάποιο σημαντικό θέμα τότε ίσως τον Μάιο συγκληθεί η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μέχρι τότε οι μηχανές στο ρελαντί.