Υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Λουκά στο Διαβατό Ημαθίας

Την Πέμπτη 2 Ιουνίου το απόγευμα, στο πλαίσιο της «4ης Ιατρικής Εβδομάδος» προς τιμήν του Αγίου Λουκά του Ιατρού, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων μετέφερε το χαριτόβρυτο Ιερό Λείψανο του Θαυματουργού Αγίου Λουκά από την Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Αγίου Ελευθερίου στο Διαβατό Ημαθίας.

Εν συνεχεία, τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος με τη συμμετοχή του κλήρου της ευρύτερης περιοχής, ενώ ακολούθησε εντός του Ιερού Ναού ιατρική εσπερίδα για θέματα υπογεννητικότητας και οικογενείας, καθώς στην εν λόγω ενορία πραγματοποιείται κύκλος συνάξεων νέων ζευγαριών και οικογενειών.

Στην αρχή ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερος π. Λάζαρος Μουρατίδης προλόγισε και καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων απηύθυνε χαιρετισμό και καλωσόρισε τους προσκεκλημένους ομιλητές.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, ιατρός – μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα».

Δεύτερη ομιλήτρια ήταν η κ. Αικατερίνη Πασχούλα, ψυχολόγος – θεολόγος, η οποία μίλησε με θέμα: «Υπογονιμότητα και οικογένεια».

Τέλος, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, απένειμε τα αναμνηστικά των «ΚΗ´ Παυλείων» στους συντελεστές της εκδήλωσης εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του για τη συμμετοχή τους.

Η «4η Ιατρική Εβδομάδα» προς τιμήν του Αγίου Λουκά του Ιατρού, την οποία διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη με πρωτοβουλία και μέριμνα του Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος αποτελεί μία σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στις κατά τόπους Αρχιερατικές Περιφέρεις με σκοπό την ενημέρωση από εκλεκτούς ομιλητές για ιατρικά θέματα.

Η «4η Ιατρική Εβδομάδα» πραγματοποιείται με τη συμβολή και συμμετοχή των Ιατρικού, Οδοντιατρικού, Φαρμακευτικού Συλλόγων Ημαθίας και των Περιφερειακών Τμημάτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της επαρχίας.

Ο Μητροπολίτης στην ομιλία του κατά την έναρξη της εκδηλώσεως ανέφερε μεταξύ άλλων: Συνεχίζουμε απόψε τις εκδηλώ­σεις της Δ´ Ιατρικής Εβδομάδος προς τιμήν του ιατρού και θαυμα­τουργού αγίου μας, του αγίου Λουκά, αρχιεπισκόπου Συμφερου­πόλεως, του οποίου το ιερό λεί­ψα­νο μεταφέραμε προ ολίγου από την Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά στον ιερό ναό σας για να το προ­σκυ­νήσετε και να λάβετε και σεις την ευλογία και τη χάρη του.

Σήμερα η Εκκλησία μας εόρτασε την εις ουρανούς Ανάληψη του Κυ­ρίου μας, την επιστροφή δηλαδή του Χριστού, σαράντα ημέρες μετά την Ανάστασή του, στον ουρανό και στους κόλπους του Θεού Πα­τρός του, από τους οποίους ήλθε στη γη και έγινε άνθρωπος και συνα­νεστράφη με τους ανθρώ­πους, για να μας γνωρίσει τον Θεό και να αποκαταστήσει τη σχέση μας μαζί του, η οποία είχε διαρραγεί.

Και όλοι γνωρίζουμε ότι πριν από την Ανάληψή του ο Χριστός έδωσε στους μαθητές του μία υπόσχεση. Τους υποσχέθηκε ότι θα είναι μαζί τους «πάσας τας ημέρας της ζωής» τους. Τους υποσχέθηκε ότι η Ανά­λη­ψη του στους ουρανούς δεν ση­μαίνει ότι θα τους εγκαταλείψει, αλλά θα συνεχίσει να παραμένει μαζί τους, θα συνεχίσει να είναι «μεθ’ ημών».

Αυτή την πραγματοποίηση της υπο­σχέσεως του Χριστού προς τους μαθητές του, για την ανά τους αιώ­νες προτεινόμενη παρουσία του στη ζωή τους, τη ζούμε και εμείς με τους αγίους μας και με τα θαύματά τους.

Διότι τι είναι οι άγιοι; Είναι γνήσια μέλη του σώματος του Χρι­στού και φορείς της θείας του Χά­ριτος. Είναι αυτοί που με τα θαύμα­τα τους συνεχίζουν τα θαύματα του Χριστού και μεταδίδουν και σε μας τη θεία χάρη του και δι’ αυτής την ίαση των ψυχών και των σωμά­των μας. Είναι αυτοί που με τη ζωή τους συνεχίζουν να μας δείχνουν τη ζωή του Χριστού που πρέπει να ακολουθούμε όλοι, εάν θέλουμε να είμεθα και εμείς πραγματικοί μαθητές του και να κερδίσουμε τη σωτηρία μας.

Ένας τέτοιος άγιος ήταν και ο άγιος Λουκάς, ένας ιατρός πνευμα­τι­κός, ο οποίος με τη χάρη του Θεού, η οποία ενοικούσε στην ψυ­χή και στο σώμα του και συνεχίζει να ενοικεί και στα ιερά λείψανά του, θεραπεύει τα νοσήματά μας.

Ήταν όμως ο άγιος Λουκά ιατρός και στην επιστήμη και στο επάγ­γελμα, το οποίο ασκούσε στον κό­σμο, και μάλιστα ένας διαπρεπής και εξέχων καθηγητής της Ιατρι­κής, ο οποίος προσέφερε τη θερα­πεία και την ίαση σε χιλιάδες ασθε­νείς, όχι μόνο στα νοσοκομεία όπου εργαζόταν, αλλά και όταν βρι­σκόταν μακριά από αυτά, στην εξορία, στη Σιβηρία και τον αρκτικό κύκλο.

Έχοντας γνωρίσει ο ίδιος τον πόνο της ασθενείας, έσκυβε με στορ­γή και ενδιαφέρον πάνω από όλους τους ασθενείς και προσπα­θού­σε να τους ανακουφίσει, αλλά και να τους δώσει συμβουλές και οδηγίες χρήσιμες για την προστα­σία της υγείας τους.

Γι’ αυτό τον λόγο και η Ιερά Μη­τρόπολή μας, θέλοντας να τιμήσει τον άγιο Λουκά τον ιατρό και θαυματουργό, οργάνωσε και φέ­τος, σε συνεργασία με τους υγειο­νομικούς φορείς της Ημαθίας, και με την πρόθυμη ανταπόκριση εκλε­κτών ιατρών και άλλων επι­στημόνων, στο πλαίσιο της Δ´ Ια­τρικής Εβδομάδος διάφορες ενη­με­ρωτικές εκδηλώσεις για ιατρικά θέματα γενικού ενδιαφέροντος.

Το θέμα της πρώτης εκδηλώσεως, που πραγματοποιήθηκε στη Νάου­σα, ήταν από τον τομέα της Νευ­ρο­λογίας, και αφορούσε τη μνήμη και διαταραχές της, ένα θέμα που μας ενδιαφέρει και μας αφορά όλους.

Απόψε το θέμα μας είναι εξίσου ενδιαφέρον και οι εκλεκτοί ομιλη­τές μας, ο κ. Κωνσταντίνος Σιδηρό­πουλος, ιατρός γυναικολόγος, και η κ. Αικατερίνη Πασχούλα, ψυχο­λόγος, θα μας μιλήσουν σχετικά με θέματα υπογεννητικότητος και οικο­γενείας.

Ας σημειωθεί ότι ο άγιος Λουκάς, πριν να γίνει κληρικός, ήταν έγγαμος και είχε τέσσερα παιδιά. Εκοιμήθη η σύζυγός του και τότε έγινε κληρικός, έγινε μοναχός και έγινε και επίσκοπος. Επομένως ο άγιος Λουκάς έχει εμπειρία των προβλημάτων της οικογενείας. Γι’ αυτό και πολλοί τον επικαλούνται. Γι’ αυτό και πολλές στείρες γυναίκες επικαλούνται τη βοήθειά του και πράγματι αποκτούν παιδιά. Έτσι, λοιπόν, ο άγιος είναι, θα έλεγα, για όλα βοηθός, αφού είναι θαυματουργός.

Ευχαριστώ, λοιπόν, τους εκλεκτούς ομιλητές και τους δύο θερμά για την πρόθυμη ανταπό­κριση στην πρόσκληση της Ιεράς μας Μητροπόλεως, και περιμέ­νου­με με πολύ ενδιαφέρον να τους ακού­σουμε.