Υπό το ωμοφόριο του Οικουμενικού Πατριάρχη Λιθουανοί κληρικοί που είχαν καθαιρεθεί από το Πατριαρχείο Μόσχας

Υπό το ωμοφόριο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου πέρασαν κληρικοί από τη Λιθουανία, οι οποίοι είχαν καθαιρεθεί από το Πατριαρχείο Μόσχας, εξαιτίας της αντίθεσης τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δύο Πρωθιερείς και τρεις πρεσβύτεροι από τη Λιθουανία, είχαν απευθυνθεί προ μηνών στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ασκώντας έκκλητο προσφυγή στην ποινή καθαίρεσης που τους είχε επιβληθεί από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είναι αυτός που κατέχει αποκλειστικά (σύμφωνα με τους κανόνες 9 και 17 της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου), την ευθύνη για το έκκλητο.

Μετά από μελέτη των περιπτώσεων των Λιθουανών κληρικών, διαπιστώθηκε ότι οι λόγοι για τους οποίους τους επιβλήθηκε η ποινή της καθαίρεσης, δεν είναι καθόλου εκκλησιαστικοί, αλλά η καθαίρεσή τους ήρθε ως αποτέλεσμα της εναντίωσης τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Για αυτό και ο Οικουμενικός Πατριάρχης εισηγήθηκε στην Αγία και Ιερά Σύνοδο την άρση της καθαίρεσης και την αποκατάσταση τους στον εκκλησιαστικό βαθμό τον οποίο έφεραν πριν την καθαίρεση, όπως και αποφασίστηκε ομοφώνως.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Προ τινων μηνών απηυθύνθησαν διά γραμμάτων τη Α.Θ.Παναγιότητι τω Αρχιεπισκόπω Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης και Οικουμενικώ Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίω οι εκ Λιθουανίας Αιδεσιμολογιώτατοι Πρωθιερείς κ. Vladimiras Seliavko και Vitalijus Mockus και Πρεσβύτεροι κ. Vitalis Dauparas, Gintaras Sungaila και Georgy Ananiev, καθυποβληθέντες τη ποινή της από της ιερωσύνης καθαιρέσεως υπό του Πατριαρχείου Μόσχας, και ήσκησαν, καθ᾽ ο έχουσι δικαίωμα, έκκλητον προσφυγήν ενώπιον Αυτού.

Ο Πατριάρχης ημών, αποκλειστικώς έχων, εκ τε των Θείων και Ιερών Κανόνων (9 και 17 της Τετάρτης Οικουμενικής Συνόδου) και εκ της καθηγιασμένης πράξεως της Εκκλησίας, και την της εκκλήτου ευθύνην, απεδέξατο τα υποβληθέντα αιτήματα.

Μετά από ενδελεχή μελέτην των υπό κρίσιν περιπτώσεων, διεπιστώθη αφ᾽ ενός μεν ότι αύται είχον τελεσιδικήσει ενώπιον της επιβαλούσης τας ποινάς εκκλησιαστικής των αρχής, αφ᾽ ετέρου δε ότι οι λόγοι δι᾽ ούς επεβλήθησαν αι ποιναί ουδόλως προέρχονται εκ κριτηρίων εκκλησιαστικών, αλλά εκ της δικαίας εναντιώσεως των ειρημένων κληρικών εις τον πόλεμον της Ουκρανίας. Δι᾽ ο και ο Παναγιώτατος, κρίνας αμετακλήτως τας εκκλήτους αυτάς προσφυγάς, εισηγήθη τη περί Αυτόν Αγία και Ιερά Συνόδω την άρσιν της επ᾽ αυτούς επιβληθείσης από της ιερωσύνης καθαιρέσεως και την αποκατάστασίν των εις τον ον έφερον εκκλησιαστικόν βαθμόν, όπερ και ομοφώνως απεφασίσθη.

Προς τούτοις και μετά την ουτωσί γενομένην αποκατάστασιν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εδέχθη, κατόπιν αιτήματός των, υπό το σεπτόν ωμοφόριον Αυτού τους διαληφθέντας κληρικούς, λαβών υπ᾽ όψιν τα περί του Θρόνου Αυτού παραδεδομένα, ως άλλως τε ενδεικτικώς καταγράφονται και εις την του Θεοδώρου Αντιοχείας του Βαλσαμώνος ερμηνείαν εις τε τους 17ον και 18ον Κανόνας της εν Τρούλλω αλλά και εις τον 10ον της Εβδόμης Οικουμενικών Συνόδων («Από δε του παρόντος κανόνος σημείωσαι εν ρητώ, ότι μόνω τω πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως εφείται κληρικούς αλλοτρίους δέχεσθαι, και δίχα απολυτικής γραφής του χειροτονήσαντος αυτούς»).

Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 17η Φεβρουαρίου 2023

Εκ της Αρχιγραμματείας

της Αγίας και Ιεράς Συνόδου