Υπό νέα σύνθεση συνέρχεται η ΔΙΣ σήμερα – Ποια θέματα θα συζητηθούν

Συνέρχεται για πρώτη φορά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου (1.9.2023 έως 31.8.2024) από σήμερα Τρίτη 5 έως και την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023, προκειμένου να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως, υπό την νέα σύνθεση.

Θέματα που αναμένεται να συζητηθούν

Μεταξύ των ζητημάτων της ημερήσιας διατάξεως που πρόκειται να συζητηθούν είναι το ζήτημα έκδοσης νέων ταυτοτήτων καθώς και οι πυρκαγιές, οι οποίες έπληξαν τη χώρα μας το καλοκαίρι που πέρασε, αλλά και άλλα τρέχοντα ζητήματα, όπως οι παραιτήσεις τριών Μητροπολιτών που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα.

Όσον αφορά στην έκδοση νέων ταυτοτήτων, υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος είχε προτείνει «να περιμένουμε τις θέσεις της Συνόδου και για τέτοια θέματα, με τέτοιον αντίκτυπο σε μία τέτοια εποχή. Καλούμαστε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία, η οποία με σοβαρότητα, σκέψη και σοφία παίρνει τις αποφάσεις».

«Χρειάζεται σύνεση και φρόνηση . Σκεφθείτε ότι κάποιοι από τους συνανθρώπους μας που σήμερα συνωστίζονται να εκδώσουν ταυτότητες μπορεί να ήσαν ανάμεσα σε εκείνους που διαδήλωναν εναντίον αυτών των ίδιων ταυτοτήτων επειδή δεν ανέγραψαν το θρήσκευμα.

Γι’ αυτό χρειάζεται να σκεφτόμαστε σοβαρά και να μην αντιδρούμε παρορμητικά» είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ζήτημα που έχει προκύψει με την έκδοση των νέων ταυτοτήτων.

Επιπλέον, σημείωσε ότι «πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις της Συνόδου και να εμπιστευόμαστε την Εκκλησία.  Είναι πιο σημαντικό να μένουμε ενωμένοι με τις αποφάσεις της Εκκλησίας παρά προσκολλημένοι στην ατομική μας γνώμη».

Είναι αξιοσημείωτο ότι όταν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε συνέλθει τελευταία φορά, επί διήμερο, την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023, επί του θέματος της εκδόσεως των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, είχε εξετάσει την από 26.7.2023 αναφορά των Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, και ως εκ τούτου είχε συστήσει τόσο στον Ιερό Κλήρο, όσο και στους πιστούς την αποφυγή δημόσιων τοποθετήσεων ή και παρακινήσεων σε διχαστικές ενέργειες ή διαμαρτυρίες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της υπεύθυνης θέσης εκ μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Τέλος, για τη διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων αλλά και για όσα σενάρια ακούγονται γύρω από αυτή είχε μιλήσει και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου.

«Οι νέες ταυτότητες δεν έχουν τίποτα το εξωγήινο, το αντιχριστιανικό και διαμονισμένο», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Οικονόμου, ενώ κάλεσε την Εκκλησία να «αποκρούσει κάθε προσπάθεια που κινείται στη σφαίρα του σκοταδισμού» κι έρχεται «να διχάσει τον ελληνικό λαό».

«Οι νέες ταυτότητες είναι το “όχημα” για την προσαρμογή της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο, για να μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια και να είμαστε συμβατοί στις υποχρεώσεις μας στην ΕΕ», δήλωσε.

Η νέα σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Πρόεδρος:

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:

 

  1. Ο Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ.
  2. Ο Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος.
  3. Ο Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος.
  4. Ο Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος.
  5. Ο Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητος.
  6. Ο Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων.
  7. Ο Κίτρους και Κατερίνης Γεώργιος.
  8. Ο Ιωαννίνων Μάξιμος.
  9. Ο Ελασσώνος Χαρίτων.
  10. Ο Θήρας, Αμοργού και Νήσων Αμφιλόχιος.
  11. Ο Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρος.
  12. Ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός.

Αρχιγραμματεύς:

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.